"Alan Pardju"
"Alan Pardju"

Vuk sa Selhurst Parka ili Pardiola: Bolji je od Njukasla i Palasa, od niželigaškog igrača je stvorio najubojitijeg strelca Premijer lige (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.04.15. | 14:51

Ozbiljne diskusije se vode o tome da li trener Kristal Palasa Alan Pardju zaslužuje nagradu za trenera sezone, a Mari i Zaha bi sigurno glasali za njega

Alan PardjuAko je Alan Pardju iznenadio svet fudbala napuštanjem Njukasla iako mu je ostalo šest godina ugovora, onda je iznenađujuće oduševio onim što radi sa Kristal Palasom jer je sopstvenim učinkom nadmašio i prošli i sadašnji klub.  

Kada je Englez preuzeo Orlove londonski tim se nalazio u zoni ispadanja, a u svojih 11 utakmica kao šef stručnog štaba kluba sa Selhurst Parka uspeo je da zabeleži sedam pobeda i da osvoji 22 boda od mogućih 33! U prvih 20 kola sezone Palas je slavio u samo tri utakmice.

Izabrane vesti

Da je Premijer liga počela prvog januara, dan pre nego što je Pardju preuzeo Palas, tim iz jugoistočnog Londona bi bio peti na tabeli Premijer lige, dok bi njegove Svrake pale na u opasnu zonu, tačnije na 18. poziciju.

Ali svaki podatak je impresivniji od prošlog. Kada bi se Pardju gledao kao poseban tim i preuzeo bodove koje je osvojio sa Njukaslom i sadašnjim klubom bio bi osmi na tabeli sa 48 bodova iz 30 utakmica, dok bi kombinovani učinak Kristal Palasa i tima sa Sent Džejms Parka bez Pardjua na čelu bio dovoljan samo za osvojenih 26 bodova iz 31 utakmice.

Pardjuov podvig sa ekipom koju je preuzeo usred sezone je toliko impresivan, da se ozbiljni fudbalski analitičari bave pitanjem da li je engleski stručnjak trener sezone u Premijeršipu! A nije samo njegov statistički učinak impresivan, već i rad sa igračima pošto je Vilfrid Zaha naglasio da mu je 53-godišnji stručnjak vratio samopouzdanje posle neuspešne epizode u Mančester Junajtedu.

Ipak ono što je impresivnije od povratka Zahe u formu je podatak da je Pardju od skoro pa anonimnog napadača Glena Marija napravio najubojitijeg golgetera Premijer lige koji postiže gol na svakih 86,6 minuta. Napadač je na poslednjih pet utakmica postigao isto toliko golova, ubojitiji je od Kejna, Aguera, Koste, a Mari je skoro celu karijeru proveo u nižim ligama igrajući za klubove koji nisu poznati ni najposvećenijim kladiocima: Vorkington Reds, Vilmington Hamerheds, Barou, Karlsajl i Ročdejl.

Mari dok je igrao za Karlslajl

Onda ga je Pardju uzeo pod svoje i 31-godišnjak je svojim golom protiv Mančester Sitija prelomio meč, a time i trku za titulu, te su Orlovi drugi put uzastopno neposredno rešili borbu za trofej.
„Rekli smo Glenu da će morati da nam kupuje faulove, radi naporno i mislim da je pružio neverovatnu partiju, zaboravite na gol, to je bila prava lekcija u igranju devetke. Imao je lošu sreću sa povredama, trebalo je da bude premijerligaški igrač pre nekoliko godina“, rekao je Pardju.

Incident sa ispadom nasilja i udaranja glavom Halovog Dejvida Mejlera su daleko iza stratega, on je angažovao sportskog psihologa i deluje da je Pardju nezaustavljiv, a da je njegova energija zarazna.

Parjduovi rezultati su navijače Palasa bacili u euforiju, a Englez je pokazao da nije pogrešio što je napustio stabilni Njukasl i vratio se u tim čije je boje branio kao igrač, te sada može da bira koji laskavi nadimak mu se više sviđa: Vuk sa Selhurst Parka ili Pardiola

(FOTO: Action images) 


tagovi

Premijer ligaKristal PalasGlen MariEvropaEngleskaAlan Pardju

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara