""
""

Za zdraviji fudbal: Laković najavio konačni obračun s menadžerima

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.07.13. | 21:32

"Podnećemo inicijativu da se ukine vlasništvo trećih lica nad igračima, UEFA ide ka tome, a to su već uradile Engleska i Francuska", poručio generalni sekretar FSS

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković ocenio je da su postojanje menadžera, nejasna poreska politika i vlasnička struktura, najveći problemi u fudbalu u ovom trenutku.

"Podnećemo inicijativu da se ukine vlasništvo trećih lica nad igračima, UEFA ide ka tome, a to su već uradile Engleska i Francuska. Tu mislimo na menadžere i agencije. Navešću primer, od milion dolara transfera jednog igrača iz kluba iz unutrašnjosti u inostranstvo, samo 20 do 30 posto se vratilo u fudbalski sistem, preostalih 70 otišlo na buduća ekonomska prava, jer su prodata jednoj of šor kompaniji, to je izbegavanje plaćanja poreza, traje godinama i jedan je od ključnih problema profesionalnog sporta", naveo je Laković na panel diskusiji "Srpski klupski sport - smernice razvoja, modeli finansiranja i perspektiva".

Izabrane vesti

On je istakao da su problemi profesionalnog i amaterskog fudbala i sporta tesno povezani.

"Ako napravimo dobre okvire za profesionalne klubove, rešićemo i probleme amaterskih klubova. Postoje alternativni načini finansiranja. Takođe, nemamo jasno definisanu poresku politiku, klubovi ne znaju da li i koliki PDV da plaćaju, kao ni koliki je porez na plate. Trebalo bi da idemo ka transformaciji vlasništva u klubovima, da postanu privredna društva i da akcionari kontroilišu rad uprave", istakao je Laković.

Generalni sekretar FSS podestio je i na probleme sa sportskom infrastrukturom.

"Problem je i definisanje imovine klubova, trenutno međunarodne utakmice u Beogradu mogu da se igraju samo na stadionu Crvene zvezde i Partizana, a i oni već zaostaju", zaključio je Laković.

(foto: Action Images)


tagovi

fssSrbijaSuperligaZoran Laković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara