""
""

Zašto Honda nosi jedan od najslavnijih brojeva na svetu...

Vreme čitanja: 2min | sre. 08.10.14. | 14:44

Tokom 25 godina, ovaj broj su nosili samo Gulit, Savićević, Boban, Rui Košta i Sedorf, a danas ga nosi Japanac. I donosi Rosonerima ogromne pare

Malo je brojeva na dresovima u svetu fudbala koji imaju takav antologijski status kao što to ima „desetka“ u Milanu.

Izabrane vesti

Dres sa brojem u Milanu je proslavio legendarni Đani Rivera, a onda je 1987. krenuo niz koju oduzima dah. U sledećih 25 godina, Milanovu „desetku“ su nosili samo odabrani: Rud Gulit, Dejan Savićević, Zvonimir Boban, Rui Košta i Klarens Sedorf. Mnogi velikani poput Bađa, Rivalda ili Ronaldinja koji su želeli tu „desteku“ nisu mogli da je dobiju pored takvih vlasnika...

Tradicija je prekinuta kada je ovaj niz nastavio Kevin Prins Boateng. On je samo jednu sezonu plesao sa slavnom „desetkom“ na leđima, da bi broj posle njegovog odlaska u Šalke šest meseci bio bez vlasnika. I onda ga ja zadužio Keisuke Honda. Iako dobar igrač i veliko pojačanje, jasno je da Japanac nije, nikada nije bio, niti će ikada biti kalibar legendarnih prethodnika.

Milan od Hondinog dolaska nije imao uspehe, ali mu se „desetka“ na leđima japanskog ofanzivca višestruko isplatila. Od dolaska Honde pre šest meseci, klub je na prodaji njegovih dresova na Dalekom istoku zaradio neverovatnih pet miliona evra, otkriva Korijere delo Sport!

Da podsetimo da je Honda došao u Milan kao slobodan igrač, a godišnja plata mu iznosi 2,5 miliona evra. Pored prodaje dresova, Honda je Milanu doneo i sponzorski ugovor sa treći najvećim proizvođačem automobilskih guma u Japanu: kompanijom „Tojo Tajrs“ koja po slovu ugovora Rosonerima uplaćuje dva miliona evra godišnje.

Ono što Rosonerima posebno ide u prilog su Hondine igre na početku ove sezone. Kada je prošle zime došao na San Siro, Klarens Sedorf nije imao previše poverenja u njega i počele su sumnje u Hondine kvalitete. Čak je i Galijanija uhvatila kamera kako govori da je Sedorf potpuni ludak jer mu ne igra Honda.

Išpak, dolaskom Pipa Inzagija na klupu, sve se promenilo. Honda je postao možda i kljulčni igrač Rosonera. Od 13 golova koliko su Milanovi igrači postigli ove sezone, Honda je učestvovao u akcijama kod skoro polovine. Četiri je dao i dva namestio.
„On je sjajno vaspitan dečko. I veliki profesionalac. Prvi dolazi na svaki trening i pokazuje veliku želju za uspehom i igrom. Daje nam više opcija u igri i veoma sam srećan kako se razvija. Mislim da zaslužuje pohvale navijača“, rekao je nedvano Pipo Inzagi.

Galijani sada verovatno zadovoljno trlja ruke, jer prodaja dresova raste, a s obzirom na Milanovu transfer politiku, samo prihod od Hondinih prodatih dresova može da obezbedi nekoliko pojačanja u prelaznom roku.

A, tradicija? Savićević i kompanija su „desetku“ zaslužili u nekim drugim vremenima, kada je fudbalski kvalitet ipak bio presudan.

(FOTO: Action images)


tagovi

Dejan SavićevićEvropaItalijaKeisuke HondaKevin Prins BoatengKlarens SedorfMilanRui KoštaSerija AZvonimir Boban

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara