"Slavlje fudbalera Borusije"
"Slavlje fudbalera Borusije"

Zna se ko su pravi Milioneri: Borusija slistila Šahtjor (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.03.13. | 22:35

Bogati ukrajinski klub nije imao šta da traži u Dortmundu – 3:0

Slavlje fudbalera Borusije

Tradicija je, ipak, nešto što se ne može kupiti milionima Rinata Ahmetova, a nje u Dortmundu ima na pretek. Milioneri iz Borusije očitali su Šahtjoru lekciji iz fudbala i pokazali im da će biti potrebne još osrednje brdo para ne bi li mogli da se potuku sa najvećima – 3:0 (2:0).

Izabrane vesti

Šahtjoru je posle 2:2 u Donjecku gol bio neophodan na Vestfalenu, pa se očekivalo da će od prvog sudijskog zvižduka krenuti da kidišu ka golu rivala. U realnosti je, međutim, Borusija suvereno vukla konce igre. Posed lopte od preko 60 odsto jasno je nagoveštavao u kom smeru se utakmica odvija.

Uspevali su ukrajinski gosti da odolevaju prvih pola sata, ali se u 31. minutu koncepcija trenera Mirčee Lučeskua urušila kao kula od karata.

Mario GeceFenomenalni Mario Gece je pokazao da je od "Zlatnog dečka", priznanja koje je kao najbolji igrač Evrope dobio 2011. godine, izrastao u igrača kojem je samo nebo granica.

U pomenutom 31. minutu sjajno je iz kornera gađao na prvu stativu, a Felipe Santana pokazao kritičarima da je i te kako dostojna alternativa za Matsa Humelsa ili Nevena Subotića, nadvisio Jaroslava Rakitskog i glavom gađao u sam rogalj gola Andrija Pjatova.


Ispostavilo se da je pogodak 26-godišnjeg Brazilca bio samo nagoveštaj košmara koji će Šahtjor doživeti u Dortmundu.

Već u 37. minutu Borusija je pokazala koliko je ozbiljna. Robert Levandovski je izbegao ofsajd zamku gostiju, sa desne strane ubacio loptu u peterac rivala, da bi već pomenuti Gece pored dvojice statičnih štopera Šahtjora loptu iz koraka smestio iza leđa Pjatova.

Tek da primetimo, Gece je učestvovao u postizanju pet od poslednjih šest golova Borusije u Ligi šampiona. Dva puta je bio strelac, a četiri puta asistent što ga čini drugim pakerom takmičenja, odmah iza Zlatana Ibrahimovića.


Ubedljiva prednost dozvolila je Borusiji da u drugom poluvremenu prepusti inicijativu Ukrajincima i čeka njihovu grešku. Ona im se ukazala u 59. minutu kada je Pjatov katastrofalno reagova na prilično jak, ali ne baš precizan udarac Ilkaja Gindogana. Ispustio je loptu što je agilni Jakub Kuba Blaščikovski umeo da iskoristi, prvi stigne do odbitka i kruniše sjajnu partiju Milionera.


Slobodno možemo da kažemo istorijsku, jer Borusija nikada pre nije uspela da u nokaut fazi Liga šampiona rivala isprati sa razlikom od tri gola.

Ipak, istorija je i najavljivala ovakav rasplet obzirom da nijedan ukrajinski tim nije skinuo skalp velikanima iz Dortmunda. Probali su osam puta, ali su izvukli samo dva remija.

Ne treba da čudi, jer aktuelni šampion Nemačke, uprkos velikom zaostatku za Bajernom u Bundesligi, deluje kao tim sposoban da izađe na crtu svakome.

BORUSIJA – ŠAHTJOR 3:0 (2:0)
/Santana 31, Gece 37, Blaščikovski 57/Jakub Blaščikovski

Sudija: Damir Skomina (Slovenija)

Borusija (4-2-3-1): Vajdenfeler – Pišček, Subotić, Santana, Šmelcer - Bender (od 46. minuta Kel), Gindogan (od 82. minuta Sahin) – Blaščikovski (od 70. minuta Groskrojc), Gece, Rojs – Levandovski.

Šahtjor (4-2-3-1): Pjatov – Srna, Rakicki, Kučer, Rac – Fernandinjo, Hubšman (od 82. minut Stepanenko) - Tešeira,  Mhtitarjan, Luiz Adrijano – Tajson (od 46. minuta Daglas Kosta);

(FOTO: Action Images)


tagovi

Borusija DortmundEvropafelipe santanaJakub BlaščikovskiLiga šampionaMario GeceNemackaŠahtjor DonjeckUkrajina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara