""
""

ZVANIČNO: Transfer koji će uzdrmati Rusiju - „Dzjubinjo“ potpisao za Zenit!

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.02.15. | 19:50

Najbolji igrač Spartaka i miljenik navijača moskovskog kluba je i parafirao ugovor sa velikim rivalom iz Sankt Peterburga

Ono što se danima najavljivalo, večeras je dobilo i svoju zvaničnu povtrdu: Artjom Dzjuba je potpisao za Zenit! Najbolji igrač moskovskog Spartaka se odlučio na potez koji će u Rusiji izazvati fudbalski zemljotres s obzirom na veliki rivalitet moskovskog kluba i Zenita.

Izabrane vesti

Pogotovo način na koji je to Dzjuba uradio. On će u Zenit preći 1. juna kao slobodan igrač, pošto mu ističe saradnja sa Spartakom. Klub iz Sankt Peterburga je danas zvanično potvrdio da je sa Dzjubom potpisao petogodišnji ugovor koji će biti aktiviran na kraju tekuće sezone. Ruski napadač će u novom klubu zarađivati 3.300.000 evra po sezoni.

Nema sumnje da je Zenit dobio vrhunsko pojačanje, jer prema mnogim ocenama, Dzjuba je trenutno najbolji fudbaler kojeg Rusija ima i bez premca najbolji igrač u Spartaku. Međutim, njegova karijera u moskovskom klubu je sada završena i verovatno će narednih pet meseci provesti na tribinama. Prethodnih dana je vladalo dosta kontroverzi oko Dzjubinog nastavka karijere.

On nije bio među najplaćenijim igračima Spartaka iako je na terenu dokazivao da zaslužuje najbolji tertman. Tek kada je Zenit došao sa ponudom, Spartak je postao svestan problema i ponudio mu je ugovor vredan 3.000.000 evra godišnje. Ruski napadač nije bio zadovoljan takvom ponudom i odlučio je da pređe u Zenit. Čelnici kluba u vlasništvu Gasproma su čak Spartaku nudili mogućnost da plate odmah 500.000 evra za Dzjubu i dobiju ga za nastavak sezone, ali su to Moskovljani demonstrativno odbili i rešili da napadaču zagorčaju život tako što će ga staviti u drugi plan u narednih pet meseci.

Dzjuba je dete Spartaka, prošao je omladinsku školu ovog kluba i debitovao je u prvom timu 2006. godine. Posle toga je dva puta išao na pozajmicu u Tom i jednom u Rostov gde je fudbalski procvetao pod komandnom palicom Miodraga Grofa Božovića. U Spartak se vratio na velika vrata i postao fudbaler od kojeg zavisi igra moskovskog kluba.

Može da igra klasičnu devetku, „drugog špica“, ali na krilnim pozicijama. Poznat je kao dobar realizator, ali i asistent. Kod navijača Spartaka je imao nadimak „Dzjubinjo“ i bio je njihov miljenik zbog neposrednog stava van terena. Bije ga glas da nije tipičan profesionalac i da je lenj na treninzima. Ali, navijači i novinari ga obožavaju jer uvek ima vremena da im izađe u susret. Veseo je tip kojeg je retko videti da se ne smeje. Takav stav ga je verovatno koštao i mesta u reprezentaciji Rusije kod selektora Kapela za prethodni Mundijal u Brazilu. Tada je Italijan bio pod paljbom kritika što nije pozvao Dzjubu u nacionalni tim. Posle Mundijala je Kapelo priznao grešku i Dzjuba se ustalio u ekipi Baćuški...

Ipak, priča sa Spartakom je gotova posle 20 godina i očekuje ga selidba u Sankt Peterburg. Tamo će pojačati zaista jaku konkurenciju u napadu gde su trenutno Hulk, Rondon, Keržakov i Aršavin koji će verovatno napustiti klub na kraju szepne.

(FOTO: Action images)


tagovi

Zimski prelazni rok 2015Spartak MoskvaRusijaPremijer ligaEvropaArtjom Dzjuba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara