""
""

Zvezda dobila grupu u Evrokupu: Panionios, Bilbao i Nižnji Novgorod!

Vreme čitanja: 3min | sre. 18.12.13. | 23:06

Crveno-beli će imati vrlo zanimljive protivnike u nastavku takmičenja...

Dileme više nema, Crvena zvezda će u LAST 32 fazi Evrokupa, koja startuje 7. januara igrati u grupi L sa Nižnjim Novgorod, Bilbaom i grčkim Panioniosom.

Kao najjači protivnik crveno-belih u novonastaloj grupi L ističe se Nižnji, koji sa klupe već pet godina predvodi srpski stručnjak Zoran Lukić. Nižnji je prvu rundu Evrokupa igrao u grupi F zajedno ekipom Budućnosti, koju je u oba navrata dobio (83:62 kod kuće, 88:91 u gostima). Prvi deo takmičenja tim iz Novgoroda završio je na prvom mestu sa osam pobeda i dva poraza. U pitanju je jedan vrlo energičan sastav, koji predstavlja klasičan spoj mladosti i iskustva. Atletski vrlo jaka ekipa, skočna, sa jednim od najlošijih procenata šuta za dva poena (oko 49 odsto - 202/409) i drugim najboljim procentom šuta za tri (45 odsto - 88/195). 

Izabrane vesti

Roster je sastavljen od većine ruskih igrača, među kojima su najpoznatiji reprezentativac Semen Antonov, Dmitrij Hvostov i Vadim Panin. Ipak, najbolji igrač tima je slovenački internacionalac i centar Primož Brezec, ujedno i najbolji strelac - 15.2 poena.

Od američkih internacionalaca najpoznatiji je bivši igrač Portlanda i trojkaš Luk Babit.

Ova ekipa se takmiči i u A grupi VTB lige i trenutno zauzima četvrtu poziciju, odmah iza Lokomotive Kubanj, sa skorom 5:4.

Panionios je drugi tim koji je izborio plasman u novoformiranu grupu L. Grčki klub se ove sezone takmičio u H grupi zajedno sa kragujevačkim Radničkim, koji je jednom dobio (77:72 u Atini), a jednom je poražen (84:77 u Kragujevcu). Za razliku od Nižnjeg, u pitanju je daleko skromniji sastav, igrački i statistički. U drugi krug stiže kao drugoplasirani tim, iako je imao isti skor kao i Bešiktaš - 7:3. Međutim, zbog lošije koš razlike u međusobnim okršajima sa ekipom iz Turske, dolazi u Zvezdinu grupu. 

Iako je ekipa u većem delu sastavljena od domaćih igrača, nosioci igre su trojica Amerikanaca. Među njima ističe se plejmejker Erik Mekolum, koji je do sada gotovo na svakoj utakmici beležio po 20 i više poena. Zatim, tu su bek Mark Karter i krilo Lendon Milburn. Zajedno su beležili po otprilike 12 poena na svakom meču, a to su ujedno i jedina trojica igrača sa dvocifrenim učinkom.

Svakako ne treba zaboraviti srpskog internacionalca i bivšeg igrača brojnih srpskih klubova (Partizan, Sloga Kraljevo, Mega Vizura, Vojvodina, FMP, Radnički Kragujevac...) Uroša Duvnjaka. Ovaj 27-godišnji bek šuter je u dosadašnjem delu sezone beležio blizu deset poena, pa će igrači Zvezde morati da obrate pažnju i na njega.

Poslednji, ali ne i najmanje bitan rival biće španski Bilbao, koji je ujedno i najzvučnije ime trenutno. Bilbao je u grupu L stigao u bukvalno poslednjoj sekundi, pošto je u okršaju sa direktnim rivalom Oldenburgom, od kojeg je prvi meč izgubio sa pet poena razlike, slavio sa šest poena košem Mumbrua u poslednjoj sekundi - 90:84. 

Iako je takmičenje u grupi B završio na trećoj poziciji, svakako ne treba potceniti kvalitet ovog tima, koji u svojim redovima ima i gomilu reprezentativaca (Dairis Bertans - Letonija, Aleks Mumbru, Raul Lopez i Gabrijel Herman - Španija, Aksel Ervel - Belgija, Damir Markota - Hrvatska). Takođe, u prvih nekoliko kola ENDESA lige ovaj tim je bio zakucan na poslednje mesto na tabeli, dok se sada nalazi u usponu forme i na sredini tabele. Ne treba ni zaboraviti činjenicu da je Bilbao prošle sezone igrao finale Evrokupa, kao i da je godinu ranije bio učesnik četvrtfinala Evrolige...

Sve u svemu, Bilbao će verovatno biti i najteži protivnik crveno-belih, pošto ima i najveće evropsko iskustvo, kako u Evroligi, tako i u Evrokupu. 

Ipak, Crvena zvezda u ovo takmičenje ulazi posle nekoliko odličnih partija u Evroligi i definitivno je možemo svrstati u red favorita za prolaz dalje. 

Ivan Radenović je najavio i napad na trofej, ali... Do kraja takmičenja ima još dosta vremena.

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaEvrokupKK BilbaoNižnji NovgorodPanioniosSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara