""
""

Zvezda i Brazilci - do sad je bilo tanko

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.06.17. | 12:27

Povodom dolaska Rikardinja na Marakanu...

Veruju navijači Crvene zvezde da će se na Marakani naredne sezone igrati samba, ali pogled u retrovizor i dosadašnja iskustva sa brazillskim igračima verovatno im ne pružaju mnogo razloga za optimizam.

Dobra stvar jeste činjenica da doskorašnji krilni fudbaler Šerifa Rikaridnjo nije došao uz gromoglasne najave i euforiju. Kako bilo, crveno-beli dres do sada je oblačilo 14 fudbalera iz najveće južnoameričke zemlje. A zbirni učinak je tanak. Čak bismo mogli da konstatujemo i vrlo tanak.

Izabrane vesti

Rikardinjo se oglasio, Vujadin Savić ga hvali: Brz je, ali je i tehničar

Kod pojedinaca se videlo da imaju ozbiljan kvalitet, ali klub nije mogao ili nije znao da ih isprati. Neki su, pak, predstavljali totalna razočaranja, bili su samo blede senke igrača iz nekog ranijeg perioda. Bilo je i onih koji su predstavljali sliku i priliku očajnog „VHS skautinga“. Na Rikaridnju će zato biti veliki teret - da sve to popravi.

O tome kakavi su trag ostavili Brazilci u Ljutice Bogdana najbolje ilustruje podatak da ubedljivo najbolje brojke ima Mendeš Kadu. Ponekad potcenjivani vezista svrstavan je u grupu onih koji nemaju kapacitet za zvanje standardnog igrača. Uvek se pričalo da „sledeće sezone“ Kadu neće videti teren, ali je nekadašnji fudbaler Zete uvek pobeđivao konkurenciju. Na kraju je stigao do brojke od 30 golova, a svi ostali Brazilci su postigli 33.

Dugo je Crvena zvezda odolevala trendu dovođenja Brazilaca, uostalom nije imala ni veliku potrebu da sledi primer bogatijih. Bivši predsednik Dragan Džajić popustio je tek u leto 1998.godine. Posredstvom prijatelja doveo je levog beka Adilsona Dos Santosa i napadača Vilijama. Ovaj potonji je bio samo maskota, dok je Adilson bio u planovima Milorada Kosanovića. Međutim, kiksevi u seriji na večitom derbiju (posledica gol Kežmana) i u Mecu udaljila su ga od startne postave.

Može li Zvezda u Ligu Evrope? Kvota u MOZZART kladionici je 7,50

Brazilsko tržište postalo je atraktivno za Zvezdu tek dolaskom Dragana Stojkovića u klub. Imao je sjajan fudbaler i pogodaka u prelaznom roku, ali njegovi Brazilci bili su promašaji. Želeo je odlazak Nikole Žigića da kompenzuje dolaskom Ailtona. Napadač koji je dve sezone pre toga žario i palio u Nemačkoj, prodramao je tlo u Srbiji. Igrač takavog minulog rada je retko dolazio u našu zemlju. Ali od Ailtona je ostalo samo to - minuli rad. Pojavio se u Beogradu sa deset kilograma više, dao gol na debiju u Čačku i protiv Libereca. Ostalo je bilo mučno za gledanje.

O Eli Tadeuu i štoperu Fabiju Da Silvi ne treba trošiti reči. Baš kao i projektima Ilije Ivića, Žozeizli Fereiri i levom beku Džefersonu Da Silvi.

 Pre njih u klub je došao Kleverson Kordoba Kleo. Pratili su ga potcenjivački komentari, pošto je pre Crvene zvezde igrao za brazilskog trećeligaša. Ali odmah se videla i mekoća i snaga, i jačina šuta i prefinjenost driblinga. Partizan je iskoristio očajnu finansijsku situaciju i na krilima sjajnog Brazilca otišao u Ligu šampiona. Kleo je jedan od onih koji u Ljutice Bogdana nije bio prepoznat, pošto je novo rukovodstvo na čelu sa Vladnom Lukićem bilo jedinstveno u stavu da Kleo ne vredi te pare.

Upravo je sa Lukićem kao predsednikom Zvezda iskopala put do Brazila. Proradila je veza tadašnji sportski direktor Ivan Adžić - Dejan Petković.

MOZZART SPECIJAL: Srpski klubovi u evropskim kvalifikacijama

 Rambo je imao ulogu savetodavca, njegov brat je dovodio igrače u Beograd, a Adžić parafirao ugovore. Učinak je bio prosečan. Jeste da je mnogo oscilirao, ali Evandro je na brojnim mečevima pokazao da je jedan od najpismenijih stranaca koji su igrali u Zvezdi. Nedostajalo mu je samo krvi i energije, ali se videlo da je predoređen da napravi solidnu karijeru.

Njegova pozajmica koštala je Crvenu zvezdu oko 700.000 evra, manje od dolaska Vinisijusa Pašeka. Tog leta 2011.godine pričalo se o magičnom krilu iz Brazila i o tome kako Rambo šalje kapitalca. Zvezda je dala milionsku svotu, a dobila je - ništa. Imala je nesreću da se Paško povredi na prijateljskom meču protiv niželigaša u Austriji.

Sličnu sudbinu imao je i Bruno Mezenga. Tadašnjem treneru Prosinečkom obećavan je top napadač. Jeste Mezenga nekada u otadžbini imao status najtalentovanijeg špica, ali... I on je bio samo bleda kopija. Pamtiće se samo spektakularne makazice u kup duelu protiv Smedereva.

Na Marakani je trčao i zadnji vezni Savio koji nije imao ništa brazilsko u sebi, zatim je gol na Kipru protiv Apoela postigao Edgar....

Možda će utisak o svemu popraviti Rikardinjo. Posebno zbog činjenice da je igrao u sličnom podneblju i što prema rečima Vujadina Savića, izvan terena, nije tipičan Brazilac.

ZVEZDINI BRAZILCI

Ailton 13 utakmica - 4 gola

Adilson Dos Santos 12 utakmica

Vilijams 4 utakmice

Edgar 8 utakmica - 1 gol

Evandro Gebel 35 utakmica - 13 golova

Kadu Mendeš 105 utakmica - 30 golova

Kleo 20 utakmica - 8 golova

Bruno Mezenga 11 utakmica - 3 gola

Vinisijus Pašeko 2 utakmice - 0 golova

Savio Oliveira 37 utakmica - 4 gola

Džeferson 7 utakmica - 0 golova

Fabio 7 utakmica - 0 golova

Eli Tadeu 10 utakmica - 0 golova

Žozeizli Fereira 4 utakmice - 0 golova

(FOTO: Star Sport)


tagovi

AiltonFK Crvena zvezdaEvandro GebelEvropaKaduRikardinjoSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara