Zvezda i Budućnost - 369 dana kasnije

Vreme čitanja: 6min | pet. 12.04.19. | 08:32

Crvena zvezda i Budućnost danas od 19 časova u dvorani Aleksandar Nikolić otvaraju još jedno finale Jadranske lige, sezonu lova na titulu i dvoboj za regionalni tron. Drugi put u samo godinu dana isti takmaci vodiće istu bitku, samo u drugačije raspoređenim ulogama. Ovog puta Crvena zvezda ima tu etiketu izazivača i želi da bude dželat, dok Budućnost u planu ima da ostane kralj Jadrana i odbrani titulu

Priče o državnim projektima, skriveni pogledi na stanje u protivničkoj kasi, spekulacije o visinama plata i „težini“ rostera postale su deo folklora košarkaškog regiona i gotovo neprimetno su se odomaćile u svakodnevnici koja prati Jadransku ligu. Bilo je toga, čini se, oduvek, ne deluje da će uskoro prestati, ali je došao trenutak kada reči postaju suvišne i rezultat na semaforu postaje jedino merilo kvaliteta.

Crvena zvezda i Budućnost danas od 19 časova u dvorani Aleksandar Nikolić otvaraju još jedno finale Jadranske lige, sezonu lova na titulu i dvoboj za regionalni tron. Drugi put u samo godinu dana stari poznanici vodiće istu bitku - treću godinu zaredom, uključujući i polufinale 2017. -, samo u drugačije raspoređenim ulogama. Ovog puta Crvena zvezda ima tu etiketu izazivača i želi da bude dželat, dok Budućnost u planu ima da ostane kralj Jadrana i odbrani titulu.

Izabrane vesti

Posle svega viđenog u još jednoj dinamičnoj i emocijama nabijenoj sezoni u finalu su se našla dva kluba s najviše pobranih zasluga. S jedne strane je ekipa kojoj niko nije bio ravan tokom ovih sedam meseci i čiji su rezultatski standardi postavljeni jako visoko (21-1 u ligaškom delu), dok je na drugoj jedini evroligaš iz regiona, tim koji je mnogo toga uložio, promenio i napravio tokom meseci popločanim izazovima, usponima i padovima. Ali, na kraju je i dalje važeći šampion pokazao da zaslužuje da brani tron i pokuša da produži vladavinu bar na još godinu dana.

Gurović za MOZZART Sport: Čović bolji igrač za Zvezdu od Reglanda, Budućnost nema šta da traži u reketu

Budućnost kao poželjan gost i prvi sudar kao klopka

Čeka nas pakao, sanjamo brejk, ne obaziremo se na saopštenja

Vitkovac: Finale otkriva da li će Tomić biti veliki trener, domaći igrači kao prevaga Budućnosti

U danu odigravanja prvog od bar tri, a maksimalno pet susreta na Malom Kalemegdanu provlači se jedna misao - kako da se ne napravi ista greška u koracima kao pre tek nešto više od jedne godine? Odnosno, tačno 369 dana. I tada je, baš kao i sada, danima uoči prve utakmice atmosfera bila podgrevana saopštenjima i javnim istupanjima učesnika finalne serije. A, kada se prešlo sa reči na dela, Crvena zvezda se okliznula i ispustila prednost domaćeg terena. Nemanja Gordić i Nikola Ivanović tada su praktično sami presekli crveno-bele i utišali prepunu dvoranu Aleksandar Nikolić. Bio je to momenat kada je igračima Crvene zvezde titula počela da klizi iz ruku, a šansu kakva se retko ukazuje Budućnost nije ispustila.

Zato se pedeset i dve sedmice i četiri dana kasnije kao cilj postavlja samo jedna stvar - da se ne dogodi ista sudbina i ovoj generaciji. Da, obe ekipe drastično su se promenile od tada, ni treneri više nisu isti, ali sećaju se kapiten Branko Lazić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić i Marko Kešelj koliko je svima teško pao taj poraz. Znaju i kako se sve završilo. Zbog toga i žele da okrenu novi list i spreče deža-vi situaciju.
„Neće biti ista serija kao prošle godine“, uverava Davidovac i dodaje:
„Da se to ne bi dogodilo treba držati koncentraciju sve vreme. Koncentracija iznad svega i disciplina“.

Kratko i jasno. Crvena zvezda možda nema istaknute pojedince koji odskaču kvalitetom kao u redovima Budućnosti, ali imaju tim kao celinu i dobar zamajac posle dominantne igre u večitom derbiju odigranom pre šest dana.
„Da, igrali smo dosta utakmica s njima na jednu loptu. Imali smo grešaka, što je dobro jer znači da možemo da budemo bolji. Sve je pitanje samopouzdanja, ne pojedinaca, nego celokupnog tima“, priznao je Davidovac.

Dok je najavljivao početak finalne serije, trener crveno-belih Milan Tomić često je isticao vrlo bitan detalj - od prošlosti se ne živi.
„Mi smo spremni i najbitnije je da smo ušli u finale. Opet, naš posao nije završen, a biće kada budemo uzeli ABA ligu. Rekao sam već, sada ponavljam da je Zvezdi mesto u Evroligi. To što smo ih dobili dva puta ubedljivo u Jadranskoj ligi može da bude zamka za nas, zato ne smemo da gledamo u prošlost. Budućnost je potpuno drugi tim u odnosu na naše prethodne okršaje. Ko je favorit? Mi igramo pred našim navijačima i imamo domaći teren. Kada sam dolazio na istom mestu sam rekao - bolje je da se pobeđuje, nego da se gubi“, rekao je Tomić.

Džo Regland definitivno propušta uvodne dve utakmice finala, možda čak i celu seriju, ali je bitan momenat da je ostatak tima spreman i čeka svoj znak da istrči na parket.
„Ne može se govoriti da izostanak jednog igrača toliko znači ekipi sa tako dugom klupom. Oni imaju mnogo opcija na toj poziciji, ne samo Čovića. Ne vidim da je to neki hendikep za Zvezdu. Mi imamo na tom mestu igrače sa iskustvom i kvalitetom, očekujemo od njih doprinos na najvećem nivou. To očekujemo od igrača koji su igrali i koji znaju kako se igraju takve utakmice“, poručio je Jasmin Repeša.

Budućnost je u sezoni na izmaku vodila unutrašnju borbu između želja i velikih očekivanja. Mnogo sredstava uloženo je u izgradnju respektabilnog sastava u evropskim okvirima, ali rezultati nisu bili očekivani. Povrede Zorana Nikolića, Alekse Ilića i Nikole Ivanovića značajno su uticale da se roster dodatno menja tokom sezone. Aron Kraft je brzo postao višak, dovođenje Alena Omića brzo je zaboravljeno, potom je Aleksandar Džikić izgubio bitku ega u svlačionici, pa je umesto njega za šefa struke postavljen Jasmin Repeša. Angažovanjem Goge Bitadzea iz Mege, odnosno Džejmsa Bela iz Cedevite i Norisa Kola iz Avelina, Budućnost je kompletirala roster koji danas vidimo. Trebalo je nekadašnjem selektoru Hrvatske vremena da posloži tim i uspostavi kontrolu, ali je uz mnogo lutanja ipak odveo Budućnost do finala.
“Želim da uživamo u tome, da serija protekne u najboljem redu. Neka to bude prava promocija košarke, to mi je veoma važno. Ako budu bolji – čestitaćemo, ali mi želimo da damo sve od sebe i da odemo do kraja”, priznaje Repeša.

Uprkos tome što je roster nakrcan igračima poput Džeksona, Kola, Erla i Kotija Klarka, Bitadzea, Bela, sve oči crnogorske javnosti uprte su u Nemanju Gordića. Pamte dobro u Podgorici da je reprezentativac Bosne i Hercegovine prošle godine napravio ogromnu razliku na parketu i odbranu Crvene zvezde dovodio do ludila svojim prodorima posle visokog pika. Njegov značaj i kvalitet ponovo su došli do izražaja u polufinalnoj seriji protiv Cedevite, što ga je vratilo u fokus košarkaške javnosti. U stručnom štabu srpskog šampiona definitivno se mnogo razmišljalo o tome i biće spremni na sve što Gordić bude imao da kaže.
„Gordić je jedan od iskusnijih igrača, igrao je te najvažnije utakmice, ima iskustva i kvaliteta, ali Budućnost je iskusan tim, ima igrače iz NBA, Evrolige. Mi ih individualno i timski moramo zaustaviti“, kaže Milan Tomić.

Ne treba zaboraviti da je Crvena zvezda ove sezone već tri puta nadigrala Budućnost - jednom u finalu ABA Superkupa, dva puta u ligaškom delu -, ali isto tako važno je zapamtiti da se mnogo toga promenilo od meča odigranog pretposlednjeg dana prošle godine u Beogradu. Sada je i ulog mnogo veći i osim titule jako važna stavka je i učešće u Evroligi naredne sezone.

Posle večerašnjeg okršaja slede dva dana odmora i drugi meč na programu je već u nedelju, na istom mestu i u isto vreme. Treća i eventualna četvrta utakmica igraju se u sredu i petak u Podgorici od 19 časova (po prvobitnom planu), dok bi potencijalna majstorica bila zakazana za ponedeljak, 22. april u Beogradu s početkom od 19.00.

Budućnost ima bolje pojedince, Zvezda jaču timsku hemiju. Pa, neka bolji pobedi.

JADRANSKA LIGA - FINALE

Petak
19.00: (1,45) CRVENA ZVEZDA (14,5) BUDUĆNOST (2,70)

Foto: Star Sport


tagovi

Milan TomićJasmin RepešaFinale Jadranske lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara