""
""

Zvezda ima veliku bodovnu prednost i mirniju situaciju, ali je Partizan uspešniji u februaru! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.02.16. | 15:12

Večiti rivali se u dosadašnjoj istoriji četiri puta sastajali u drugom mesecu, crno-beli imaju dve pobede

Februar nije mesec večitih derbija! Takav zaključak nameće se posle podataka da su Partizan i Crvena zvezda u dosadašnjoj istoriji četiri puta ukrstili koplja u drugom mesecu. Lider Superlige može da crpi optimizam u ogromnoj bodovnoj prednosti, kao i činjenici da u Humsku stiže rasterećen sa jednom šapom na šampionskom peharom, lišen bilo kakvog rezultatskog imperativa.

Naravno, crno-beli veruju da bi 150. derbi mogao da im okrene sezonu i najavi lepše dane... Moraju u redovima vladajućeg prvaka da priznaju da će crveno-beli da imaju ulogu blagog favorita i da se nadaju da će im tradicija pomoći da ostvare pozitivan rezultat.

Izabrane vesti

A dosadašnji rezultati u februaru podgrevaće nadu Grobara do subote i susreta u Humskoj. Premijerno izdanje večitog derbija videli smo 1994.godine. Tada su se crveno i crno-beli sastajali četiri puta u sezoni, a jedan od prvih prolećnih mečeva rešen je pogotkom Branka Brnovića. I to posle velike greške Zvonka Milojevića. Iskusni čuvar mreže ostao je „ukopan“ na liniji, pasivno je posmatrao jednu „sveću“ na koju je skočio Branko Brnović i sproveo loptu glavom u mrežu. Igrao se 84. minut susreta, Grobari su bili u delirijumu, posebno jer je Crvena zvezda pre toga promašili „brdo šansi“. Minimalac je pomogao timu Ljubiše Tumbakovića da na kraju sezone osvoji titulu.

Četiri godine kasnije Crvena zvezda je stigla u Humsku sa ogromnom prednošću, kao jedini konkurent tada strašnom Obiliću. Crveno-beli su rutinski pobedili Partizan u prvom delu sezone, a tim Milorada Kosanovića je na kraju stigao do celog plena na komšijskom stadionu. Istina u vrlo neizvesnoj utakmici.

Goste je u vođstvo doveo Aleksandar Kristić, izjednačio je Isailović, crno-beli su uskoro imali i igrača više. Međutim, nisu mogli protiv individualnog majstorstva. Igrao se 87. minut kada je Goran Bunjevčević na karakterističan način „podvalio“ loptu igraču u usponu Dejanu Stankoviću. Usledio je rutinski mat – bockanje lopte koja je iznad Ivice Kralja pronašla put  u mrežu. Za konačnih 1:2.

Sadašnji tim Crvene zvezde mogao bi mnogo toga da nauči iz iskustva ekipe koja je 2007. godine branila boje kluba. Tim sa Marakane je imao ogromnu prednost iz prvog dela sezone, pa je drugo prolećno kolo i dolazak Partizana dočekao prilično opušteno. Tog 24. februara 2007. godine u Beogradu je duvala jaka košava, a crveno-bele je oduvao tajfun koji je skockao Miroslav Đukić. Za Partizan su u tom trenutku igrali sadašnji šef stručnog štaba Ivan Tomić i trener Žarko Lazetić. Rasplet je nagovestio Miloš Mihajlov, Segundo Kastiljo je izjednačio, ali je do kraja meča Zvezda-ponižena. Samo spletom okolnosti crno-beli nisu postigli još neki gol. Kako bilo ubedljivim trijumfom na Marakani su spasli sezonu – 4:2.

Poslednji put Partizan i Crvena zvezda su u februaru igrali 2009. godine. Crno-beli su bili bili favoriti, ali... Zvezda je propustila kolosalnu šansu da se vrati u trku za titulu. Vodeći gol za crveno-bele postigao je Đorđe Tutorić u finišu prvog poluvremena. Odolevali su crveno-beli, međutim u nadoknadi vremena  Almani Moreira je majstorskim udarcem izjednačio rezultat.

Kakav ishod sada očekujete?

SVI DERBIJI U FEBRUARU

95. DERBI - 27.februar 1994. godine: Partizan – Crvena zvezda 1:0

109. DERBI - 21.februar 1998. godine: Partizan – Crvena zvezda 1:2

128. DERBI - 24.februar 2007. godine Crvena zvezda – Partizan 2:4

135. DERBI - 28.februar 2009. godine: Partizan – Crvena zvezda 1:1

(FOTO MN Press)

Pratite MOZZART i na našoj Fejsbuk stranici

 


tagovi

Zvonko MilojevićŽarko LazetićSrbijaIvan TomićEvropaĐorđe TutorićFK Crvena zvezda150.večiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara