""
""

Zvezda umrla, pa vaskrsla - novosadska laka konjica puštala magiju 45 minuta! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.03.17. | 19:46

Šampion slavio na Karađorđu posle preokreta - 3:2

Zvezda je umrla i vaskrsla! I sve to za 90 minuta fudbalskog spektakla u Novom Sadu, verovatno najlepše utakmice ovogodišnjeg prvenstva Srbije. Bio je to triler kakvih želimo da vidimo što više na domaćim livadama, lišen trenerskih zamisli usmerenih isključivo na defanzivu.

Šampion je bio nemi posmatrač fudblaski savršeno lepog kasa novosadske lake konjice koju je predvodio Dejan Meleg, ali je prošlogodišnjim kvalitetom (preokretom) smirio tlo ispod najvećeg srpskog stadiona. Sve je nagoveštavalo tektonske promene u Ljutice Bogdana, Vojvodina je 45 minuta konstantno gazila Crvenu zvezdu, ali nije je zgazila. Bio je to veliki previd, prava sportska zabluda koja je, ispostaviće se, koštala Vojvodinu opstanka u šampionskoj trci. Zaboravili su Novosađani jedan od osnovnih postulata fudbala – veliki klub je uvek veliki klub. Dakle, izranjavani crveno-beli sa dva gola minusa, izašli su na travu Karađorđa i počistili sa terena izmorene učenike Dragana Ivanovića – 2:3.

Izabrane vesti

Zvezda je sačuvala velkih plus šest i konačno zaigrala kako ume... Ako je derbi bio mršav, na Karađorđu smo videli kamaru lepih poteza i triler koji će se dugo prepričavati. Sve je varničilo od duela, golova na posletku i preokreta. Vojvodina je pokazala da može, da zna, ali da joj opet nešto nedostaje... Zvezda, sa druge strane, zaslužuje pohvalu za retko viđenu transformaciju u trenucima kada su navijači Vojvodine već održavali opelo šampionu. Zvezda je iz sna i bezobrazne ravnodušnosti postala silovita i furiozna - spremna da se pobije, da trči i daje golove. Na kraju je za takav mentalni zaokret nagrađena autogolom Puškaića, kome su prethodili matovi Plavšića i Ričmonda Boaćija.

Navijačima Vojvodine tokom uraganske početne faze meča pred očima su titrali frejmovi iz 1989.godine, kada je Stara Dama našeg fudbala imala poslednju šampionsku generaciju. Domaćin je bio fudbalski džin za šampiona na kolenima. Za tri minuta preko Melega i Puškarića (posle prekida) Vojvodina je blickrigom ošamtila i onako fizički i psihički ošamućenu ekipu sa Marakane.

Kao ovce bez pastira! Baš tako su delovali fudbaleri Crvene zvezde u prvom poluvremenu. Trener Vojvodine Dragan Ivanović spremio je niz taktički zamki na koju se upecao stručni štab šampiona. Vojvodina se čas branila sa trojicom, čas sa petoricom, čas je ostavljala veliki prostor Crvenoj zvezdi da kreira akcije daleko od gola protivnika... A, sa druge strane, Novosđani su bili ubojiti, čak i u trenucima kada su bili u prividnom rovu. Bio je to sudar tima u pokušaju i ekipe u kojoj važi zapovesti trenera – Ivanovićeve zapovesti.

Zamisli Alehemičara iz Rumenke u delo je sproveo Dejan Meleg. Mladi reprezentativac Srbije sedeo je za profesorskom katedrom i odučavao od fudbala prepotentnog Le Taleka i pogubljenog Kangu... Svaki njegov potez sa loptom bio je slađi od svakog vojvođanskog bećarca i kulena... Bio je to pravi fudbalski gurmanluk. Lepota fudbalske igre u njegovoj biti: vojskovođa na klupi i majstor na terenu. Ekstaza za navijače Vojvodine koja, zašto ne reći, igra šampionski. Ili je igrala u prvom poluvremenu šampionski.

Zvezda je loše počela, jeftino primila dva gola, a onda je naglo- popustila. Trozubac Donald-Le Talek i Kanga igrao je  sa povezomna očima. Samo je Holanđanin mogao da pruži dostojan otpor Melegu, dok se Kanga krio po terenu i ostavio bez upotrebljivih lopti Ričmonda Boaćija. Jedinu priliku Crvena zvezda je imala u 19.minutu kada je Boaći proigrao Ruiza, ali se istakao Rockov.

Velika količina Zvezdine bespomoći i bezidejnosti sudarila se sa energijom Vojvodine. Klasična igra mačke i miša. Novosađani su za Beograđene bili aždaja sa sa više glava svaki put kada su brzom tranzicijom kretali u kontra napade... Zrela je bila Zvezda za katastrofu, ali su Meleg i Malbašić davali prednost lepom umesto korisnom.

Kapiten Vojvodine je preterao u finišu meča kada je nanizao nekoliko igrača Crvene zvezde, ali dozvolio Filipu Manojloviću da se istakne. Imao je ključeve raspleta Meleg, ali je umesto toga izabrao da raspali utakmicu.

Igrači Crvene zvezde su iz svlačionce Karađorđa pored opreme poneli i zaboravljeni šampionski ponos. Na uragan iz prvog poluvremena odgovorili su sličnim metodom. Pogledala je goste sreća nakon zavrnute lopte Plavšića, koja je završila u mreži. Ali bila je to injekcija arenalina koja je iz sna probudila goste... Beskonačna inicijativa naplaćena je centaršutem Anđelkovića i doktorskom reakcijom Ričmonda Boaćija. Za poravnanje.

Vojvodina je počela da sumnja u sebe, nije bilo više brze tranzicije, niti je bilo više Melega u igri. Zvezdin srednji red više nije bio ovca za šišanje, nego razgoropađena zver, sposobna da pojede sve potrebne lopte. Apsolutna dominacija Zvezde pritiskala je i onako umorna pluća fudbalera Dragana Ivanovića. Ceh je platio potencijalni junak Puškarić. Centaršut Kange ka Boaćiju je stigao do Puškarića koji je zakucao u mrežu nepokretnog Rockova!

Do kraja meča videli smo zicer Ruiza. Na drugoj strani Manojlović je bio postao jedan od junaka gostiju. Odbranio je udarac Lakićevića, a potom skinuo zicer Trujiću.

VOJVODINA – CRVENA ZVEZDA 2:3

/Plavšić 50, Boaći 60, Puškarić 70 -  Meleg 5, Puškarić 8/

Stadion: Karađorđe

Gledalaca:6000

Sudija: Danilo  Grujić

VOJVODINA (4-1-4-1): Rockov – Lakićević, Planić (od 76. Trujić), Maslać, Antić – Vukasović, Babić, Meleg, Puškarić, Paločević – Malbašić.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Manojlović – Petković, Frimpong, Luković, Anđelković – Le Talk, Donald, Plavšić (od 85. Milić), Kanga (od 86. Poletanović), Ruiz – Boaći.

Rezultati 25. kola:

Partizan - Metalac 2:0 (1:0)

/Tavamba 43, Ðurđević 61/

Spartak - Napredak 1:1 (0:1)

/Mudrinski 56 - Vukanović 29/

Bačka - Mladost 1:0 (0:0)

/Balabanović 67/

Novi Pazar - Voždovac 0:1 (0:0)

/Marković 86/

Čukarički - Rad 1:1 (0:1)

/Obradović 57 - Maraš 22/

Javor - Borac 2:0 (2:0)

/Cvetković 10, Tripković 45/

Vojvodina - Crvena zvezda 2:3 (2:0)

/Meleg 5, Puškarić 8 - Plavšić 50, Boaći 60, Puškarić 70ag/

Radnik – Radnički 1:2 (0:1)
/Jovanović 79 - Kojić 19, Stojanović 70/


tagovi

EvropaDušan AnđelkovićDragan IvanovićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara