""
""

Zvezda za sezonu promenila 11 štoperskih tandema! Za Evropu se traži - novi

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.04.16. | 13:14

Pokušavali su sve u Ljutice Bogdana, grozničavo tražili u zimskom prelaznom roku pojačanje u centralnom delu odbrane, ali...

Barselona se uglavnom oslanja na Pikea i Maskerana, u centralnom delu odbrane Juventusa Kjelini i Bonuči su neprikosnoveni, Zidan u Realu ima bezgranično poverenje u Serhia Ramosa, a rotira Varana i Pepea... Učeni fudbalski ljudi znaju da kažu da tim i kuća imaju mnogo sličnosti. Tačnije, da kuću treba graditi od krova, a ekipu od uigrane i stabilne odbrane.

Možda se u toj tezi pametnih krije se Ahilova peta Crvene zvezde uoči kvalifikacija za Ligu šampiona. Pokušavali su sve u Ljutice Bogdana, grozničavo tražili u zimskom prelaznom roku pojačanje u centralnom delu odbrane, ali u toj misiji nisu uspeli. Lider Superlige je u tekućoj sezoni promenio čak 11 štoperskih tandema, a za izazove na međunarodnoj sceni, vrlo verovatno, biće potreban novi.

Izabrane vesti

Luković odgovara na kritike: Neću u penziju, ne pada mi na pamet!

I još jedan egzakatan podatak: Crvena zvezda je od jula prošle godine i duela sa Kairatom koristila usluge sedam centralnih defanzivaca. I nije proronašla dodatnu kombinaciju, ako se zna da će i u ovom prelaznom roku jedan od prioriteta biti dovođenje centralnog odbrambenog igrača. Ima još jedna fudbalska teorija slična onoj s početka teksta. Ona kaže da kao i sportski funkcioner i igrač na poziciji štopera najsporije sazreva. Pogotovo u ekipama kao što je Crvena zvezda, osuđenih da jurišaju na protivnički bunker i ostavljaju brisan prostor na svojoj polovini.

Nisu imali u Ljutice Bogdana možda dovoljno prostora i strpljenja da istrpe pojedince, ali pošteno rečeno nisu imali ni vremena. Sezonu je počeo iskusan tandem Rendulić-Pavićević, a crveni karton nekadašnjeg reprezentativca Crne Gore protiv Kairata katapultirao je u prvu postavu Sengelca Mamdua Mbođa. Simpatični momak je izgoreo na gostovanju u Almatiju, imao silnih problema sa Gohuom i doživeo sličnu sudbinu kao svojevremeno Bojan Miladinović. Samo što je Miladinovićevo gubilište bio Sant Peterburg.

Zbog svega navedenog i povrede Zorana Rendulića stručni štab Crvene zvezde je već u avgustu ponovo morao da uigrava i konstruiše odbranu.Mladi reprezentativac Vukašin Jovanović odmoran posle uspeha na Novom Zelandu brzo je počeo da zadobija poverenje. I ne samo to: doneo je defanzivnom redu crveno-belih stabilnost, a aktuleni stručni štab ga je koristio i na poziciji zadnjeg veznog. Uostalom, Crvena zvezda je najmanje golova primila kada su na terenu bili Jovanović i Pavićević.

Kako bilo Zvezda je septembarske pobede koje su najavile blistavu sezonu, izvojevala sa tandemom Jovanović-Pavićević. Odigrali su više nego korektan večiti derbi kada je travu osetio i Luković, zatim odlično funkcionisali u Jagodini.... Oporavak kapitena doveo je do promena, ne toliko velikih. Luković se prvi put u startnoj postavi pojavio protiv Novog Pazara, pa je njegova minutaža pažljivo dozirana do kraja jeseni.

Od pomenutog meča sa Novim Pazarom u oktobru stručni štab je do zimske pauze koristio usluge samo Lukovića, Jovanovića i Sava Pavićevića. Rezultati su bili više nego dobri: odbrana Crvene zvezde pratila je ofanzivnu kreaciju Vijeire, Plavšića, Kataija, Grujića i Srnića. Zvezda je delovaa prilično stabilno, najavila da bi se još jednim kvalitetnim štoperom mogla da stigne do evropskog standarda.

Ali umesto koraka napred, crveno-beli su otišli u rikverc. Mnogo se polemisalo o igračkom potencijalu Vukašina Jovanovića, bilo je zagovornika teze da ga u zimskom prelaznom roku treba prodati. Ispostavilo se da je popularni Vule, bar u javnosti, bio potcenjivan. Zvezda je njegovom prodajom u Zenit napunila kasu, ali je igrački mnogo izgubila.

Tim pre što Brazilac Edson sve više miriše na veliki promašaj. Neki su ga već tako i okarakterisali. On je dobio šansu na prolećnoj premijeri u paru sa kapitenom Lukovićem... Već tada je počeo da gorucka plamen panike koji je dobio na intenzitetu posle 150.večitog derbija. Brazilac je preseljen na klupu, a da stručni štab nema poverenje u njega bilo je očigledno posle isključenja Lukovića kada je u centralni deo odbrane preseljen zadnji vezni Damijan Le Talek.

Problem Crvene zvezda sa štoperima dobio bi na intenzitetu da Zoran Rendulić nije podsetio na prošlosezonske dane kada je nosio dres Čukaričkog. Stručni štab ga je izvadio iz naftalina i - pogodio Iskoristio je šansu u Čačku i derbi odigrao na izuzetnom nivou. Činilo se da će zbog povrede Sava Pavićevića, kapiten Luković i Rendulić biti neprikosnoveni do kraja sezone. Ipak, isključenje Rendulića u večitom derbiju primoralo je stručni štab da u vatru ubaci mladog Stojanovića.

Najviše utakmice ove sezone odigrao je kapiten Luković (24), slede ga Jovanović (19) koji je bio korišćen i kao zadnji vezni, dok je Savo Pavićević odigrao 17.

Ali Zvezda traži 12.štoperski tandem. Hoće li taj biti taličan i dostojan Lige šampiona.

SVI ZVEZDINI ŠTOPERSKI TANDEMI

Rendulić-Pavićević

Rendulić-Mbođ

Jovanović – Mbođ

Pavićević – Mbođ

Pavićević – Jovanović

Luković – Pavićević

Luković – Jovanović

Luković – Edson

Pavićević – Edson

Luković – Rendulić

Luković – Stojanović

UTAKMICE SVIH ZVEZDINIH ŠTOPERA

Aleksandar Luković – 24

Vukašin Jovanović – 19

Savo Pavićević – 17

Edson – 6

Mamadu Mbođ – 5

Zoran Rendulić – 5

Miloš Stojanović - 2

(Foto Star Sport, MN Press)

 


tagovi

Zoran RendulićVukašin JovanovićSuperligaSrbijaSavo PavićevićMamadu MbođEvropaEdson SilvaFK Crvena zvezdaAleksandar Luković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara