""
""

ZVEZDAŠI, FORZA BARI! Pre tri meseca umalo bankrot, a sinoć fešta pred 50.000 navijača! (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | sub. 31.05.14. | 18:12

Sveti Nikola, crveno-bele boje, severna tribina, prazna kasa, omražena uprava, zveckanje katancem, nada da će se vratiti slavni dani prošlosti i inat da se podigne kuka i motika kada je najteže. Prekjuče se slavilo na Marakani, juče u Bariju

Bari i Crvena zvezda. Ima neke simbolike. Zašto bi sada svaki zvezdaš trebalo da navija za Bari? Zato jer postoji nešto što ih veže već godinama i nešto što ih je povezalo i krajem ovog maja. Možda je prste umešao i čudotvorac Sveti Nikola.

Izabrane vesti

Pre dva dana: Crvena Zvezda je proslavila 23 godine od najvećeg uspeha u istoriji kluba. Od čarobne noći na stadionu Sveti Nikola, kada su i više sile umešale prste i kada je pao moćni Olimpik iz Marseja, svaki zvezdaš koji je to doživeo će večito pamtiti Bari i „Svetog Nikolu.“

Pre jedan dan: Bari je napravio čudo nad čudima i plasirao se u plej-of za ulazak u Seriju A. Pred 50.000 strastvenih južnjaka na istom stadionu, u spektakularnoj atmosferi ravnoj najboljim izdanjima beogradske Marakane, crveno-beloj koreografiji preko cele tribine, sa bakljadom na Kurva Nord (severnoj tribini) ispisana je magična noć. Melem na dušu južnjačke sirotinje.

Vežu ih crveno-bele boje, veže ih ta severna tribina, Sveti Nikola, ali veže ih i istovremena patnja i muka, neka prošla i srećnija vremena, paučina u kasi, neuništiva nada da će se vratiti slavni dani prošlosti. Veže ih i to što su tokom ove sezone vodili bitke na zelenom terenu, ali i po sudovima, bankama, administracijama...  Zvezdinu situaciju ne treba posebno objašnjavati. Bari je bio u još goroj.

Stečajni inspektori su početkom godine zveckali katancem i tražili da se tokom sezone proglasi bankrot. Gubici su se brojali u desetinama miliona evra, a igrači su dobijali neke crkavice od plata jednom u nekoliko meseci. Bari je početkom marta bio na 17. poziciji na tabeli, prvoj iznad onih koje vode u plej-aut. Kažnjen je i oduzimanjem četiri boda. Izgledao je kao Titanik čija će olupina ostati na dnu luke.

Kada se mislilo da je smrtna presuda potpisana i da se čeka samo egzekucija, digla se „kuka i motika“.

Bari je jedan od najsiromašnijih gradova Italije, mnogo poznatiji po švercu cigareta, droge, uvozu emigracije iz Albanije i Afrike. Beda i kriminal. Čak ne toliko ni moćan lokalni kriminal. Najmoćnije mafijaške organizacije poput Kamore, Koza Nostre, N'Drangete imaju prestonice u nekim drugim gradovima Juga Italije. A, svi zajedno se prepliću u Bariju i koriste njegovu luku.

Klub su na rub propasti dovela trojica vremešne braće Matareze: Antonio,Vinćenco i Mikele. Oni su decenijama vukli sve konce u klubu i koristili ga da ojačaju lične pozicije i postanu bitni ljudi u italijanskom fudbalu. Vinćenco Matareze je bio jedan od najmoćnijih, ali i najmutnijih likova u toj društvenoj sferi u prethodnih 30 i kusur godina. Devet godina je bio predsednik FS Italije, 19 predsednik Serije A, deset potpredsednik UEFA, a osam godina potpredsednik FIFA... Za njega je Maradona rekao da „Ima pogled klasičnog mafijaša, one sitne i cinične oči iz kojih viri zlo“.

Ipak, sirotinju u Bariju je ujedinio fudbal. Svi zajedno su krenuli u akciju. Prvo što su mogli da urade je bilo da pomognu sa tribina. Bari je u martu prodao 21.000 sezonskih karata i oborio rekord Serije B. Stadion je bio puniji iz utakmice u utakmicu, a ekipa je igrala iznad svakog limita. Probijala je sve moguće granice i očekivanja.

Braća Matareze su pod pritiscima digli ruke i poput kapetana Kukavice sa Kosta Konkordije ostavili brod koji tone - krenuo je preporod Barija. Kako su se tribine punile, tako su se nizale i pobede. Od početka marta, Bari je upisao 11 pobeda, dva remija i dva poraza. Istovremeno, navijači su pokrenuli akciju koja je za cilj imala da skrene svetu pažnju na tešku situaciju u kojoj je klub. Po Fejsbuku i Tviteru je počela kampanja sa tagom #compratelabari. U prevodu - kupite Bari. Navijači, poznate ličnosti, bivši i sadašnji igrači su počeli da preklinju za pomoć.

Posle dva neuspešna tendera, u trećem pokušaju klub je kupio nekadašnji čuveni sudija Đanluka Paparesta sa konzorcijumom svojih prijatelja, mada se spekuliše da iza svega stoji ruski novac. Ali Paparesta je rođen u Bariju i za 4,8 miliona evra kupio je klub i prihvatio rizik kada niko drugi nije hteo.

Katarza je usledila sinoć na stadionu Sveti Nikola. Više od 50.000 navijača je bilo na tribinama. Bariju je bila potrebna pobeda i kiks nekog od boljeplasiranih rivala kako bi se plasirao u plej-of za ulazak u Seriju A. U spektakularnom ambijentu, Novara je pregažena 4:1, Specija i Sijena su zakazali i Bari je završio prvenstvo na sedmoj poziciji. Junak je bio Albanac Edgar Cani. Momak rođen 1989. godine u Tirani je kao beba od 11 meseci sa svojom porodicom došao brodićem u Bari. Tačnije, pobegao je iz otadžbine. Bio je to najveći talas imigracije u istoriji Italije. U roku od par dana preko 20.000 Albanaca je stiglo na jug „čizme“. Nisu imali gde da ih smeste, pa su Edgar Cani i njegova porodica za početak smešteni na stadion Dela Vitorija. Taj stadion je do 1990. godine bio dom fudbalera Barija, ali je sagrađen Sveti Nikola na kojem će se igrati Mondijal i finale KEŠ između Crvene zvezde i Marseja, pa je „Dela Vitorija“ otišao u zaborav. Ipak, taj stadion i Bari su pružili utočište Caniju i njegovoj porodici, a on im je vratio 23 godine kasnije. Odužio se za sve pare!

Novara je vodila 1:0 posle pogotka u 51. minutu, a onda je Cani ušao sa klupe u 53. i golovima u 62. i 74. minutu doneo preokret i ekploziju radosti na „Svetom Nikoli“. Do kraja meča Bari je još dva puta tresao mrežu rivala.

Ta pobeda je donela Bariju plej-of mesto. I za početak dvomeč sa Krotoneom. Ako eliminiše Krotone, igraće dva meča sa Ćezenom. Ako i tu izađe kao pobednik očekuje ga finale plej-ofa, a rivali mogu da budu Modena, Latina ili Specija. Od svih pomenutih, nije lako zaključiti kojem klubu bi po nekom rejtingu i zasluzi pripadalo mesto u Seriji A.

Bari nikada nije bio prvak Italije, ali, definitivno nije tikva bez korena. Pevci su dali neke sjajne igrače italijanskom fudbalu, odigrali neke nezaboravne utakmice. Danas su članovi reprezentacije Italije trojica momaka koje je lansirao ovaj klub: Leo Bonući, Andrea Ranokija i Antonio Kasano.

Da vas podsetimo i večeri kada se fudbalski rodio Kasano...

Na Svetom Nikoli je gostovao moćni tim Intera. Prethodnog leta je Masimo Morati doveo Marćela Lipija i brdo zvezda u svoj klub. Neroazuri su bili glavni kandidati za titulu. Uoči meča, Bariju su se povredili startni napadači Iksel Osmanovski i Fil Masinga. Trener Euđenio Fašeti je povukao hazarderski potez. Napad Barija u tom meču su povela dvojica anonimnih klinaca: Hugo Eninaja (18 godina) i Antonio Kasano (17). Eninaja je imao tek par minuta u prvom timu, Kasano je bio debitant. Inter sa Perucijem, Panućijem, Blanom, Jugovićem, Di Bjađom, Zanetijem, Zamoranom, Vijerijem, Rekobom, Robertom Bađom.

U sedmom minutu utakmice, Eninaja je presekao pas Vladimira Jugovića (koji je igrao u finalu 1991. godine na tom stadionu) i lansirao bombu u mrežu Perucija! Eksplozija oduševljenja!

Šest minuta kasnije, Inter je izjednačio preko Vijerija. Neorazuri su stezali obruč i davili hrabre južnjake. Gol je visio u vazduhu, ali se desilo nešto poptuno suprotno. Rezervista Simone Perota je u 88. minutu dao dugu loptu, a supertalentovani Antonio Kasano režirao čudo. Magičan prijem petom, primiruje loptu glavom na levu i ide u prodor, Loran Blan kasni, Panući ide po burek, a Peruci u pogrešnu stranu. Apsolutni trans na stadionu „Sveti Nikola“!

Zanimljiivo, datum te magične večeri za Bari je bio 18. decembar. Srpski domaćini su spremali Svetog Nikolu, a u nekim predelima se slavi i to veče uoči slave...

Kasano je kasnije napravio veliku karijeru, o Eninaji se više ništa ne zna. Igrao je po nekim slabijim poljskim klubovima, Vikipedija ga prati do 2009. godine i dolaska u amaterski klub Meda. Posle toga ni traga ni glasa. Onaj gol protiv Intera mu je bio jedan od ukupno dva gola u dresu Barija. Albanac Cani je sinoć dao dva gola, a pre toga samo jedan za celu sezonu. Neće valjda i on proći kao Eninaja.

Bari je klub koji režira neverovatne priče, donosi sreću i tugu, nikada tu neće biti sve idealno. Ali, Bari je jedina radost i ponos tog južnjačkog grada, a kod nas u Srbiji se često simpatišu timovi sa Juga Italije. Valjda imamo uvek taj isti omer meda i žuči u čaši.  

Sada „Sveti Nikola“ opet čeka. Čeka Bari u Seriji A. Zvezda je dočekala titulu, valjda će i Bari... 

(FOTO: Twitter, MN Press)


tagovi

Sveti NikolaSerija AItalijaEvropaFK Crvena zvezdaBari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara