"Stadion Crvene zvezde"
"Stadion Crvene zvezde"

Zvezdin nedosanjani drim-tim

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.01.13. | 12:13

Koje su sve igrače crveno-beli imali na nišanu pre nego što su morali da okrenu glavu pred bogatijim klubovima

 

Stadion Crvene zvezdeOd dana kada je na sva zvona obanarodovano da su Venecuelanac Grendi Peroso i Peruanac Kristijan Kueva prvi pikovi Crvene zvezde u zimskom prelaznom roku, čekao se bolan trenutak istine – da neko od čelnika crveno-belih saopšti kako će tandem Južnoamerikanaca karijeru nastaviti u nekoj drugoj sredini. Jednostavno, navijači kluba sa "Marakane" navikli su da u poslednjih pet prelaznih rokova žive od grandioznih obećanja i mršave realizacije. Da je bilo više,  pre svega, novca, boljih procena i bržih reakcija danas bi igru Crvene zvezde možda kreirao aktuleni prvotimac Intera, Argentinac Riki Alvarez, dok bi odbranom komandovao Slovak Kornel Salata. MOZZARTOV drim tim neostvarenih Zvezdinih želja sigurno bi bio kadar da lagano osvoji titulu u Srbiji, a zatim napadne Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Riki AlvarezIako se tokom predsedničkog mandata Vladan Lukić pozivao na domaćinsko poslovanje i štednju na svim nivoima, bivši reprezentativac Jugoslavije imao je ozbiljan napad megalomanije leta 2011.godine. Tadašnji strateg crveno-belih Robert Prosinečki verovao je rečima pretpostavljenih da će konačno dobiti top napadača i vezistu iz Južne Amerike. Kako danas smešno deluje vest da je najtrofejniji srpski klub, opterećen astronomskim minusom, pokazao interesovanje za Rikija Alvareza i Rafaela Muru. Prvog je Velez Sarsfild prodao za 16 miliona evra Interu, dok sjajni brazilski napadač i dalje trese mreže u domovini (procenjen na četiri).

Na kraju Zvezda je bila svedena na alternativu alternative tačnije Bruna Mezengu, jednog od onih koji se za šest meseci na Marakani svrstao u folder slučajnih prolaznika. Naravno, bilo je tu i nesrećnih slučajeva, poput onog sa supersoničnim krilnim vezistom Duduom. On je tog leta 2011.godine kao igrač Kruzeira krenuo put Beograda, ali je na aerodromu u Sao Paolu dobio direktivu da se vrati nazad, jer novi trener ozbiljno računa na njega. Posle samo šest meseci karijeru je nastavio u kijevskom Dinamu…

Kornel Salata u dresu reprezentacije SlovačkeSve te izgubljene bitke tadašnji čelnici Crvene zvezde pokušavali su da pretvore u velike pobede rečima da su skauting odradili sjajno, ali da se zbog nedostatka novca više nije moglo…Knedle je samo gutao Robert Prosinečki kome su izmicale i ne tako skupe investicije poput Andrea Alveša ili Enrikea Filja koji je posle interesovanja Zvezde karijeru nastavio u Trabzonu... A da će morati da živi u iluzijama mladi hrvatski stručnjak mogao je da spozna još u prvom prelaznom roku po dolasku u Ljutice Bogdana. On je tandem  Slovana iz Bratislave Kornel SalataMario Božić označio kao robu šampionskog potencijala. Video ih je kao nosioce nove Zvezde, ali posle jednomesečne sage od posla nije bilo ništa. Iz Slovana su optuživali Zvezdu za nekorektnost, menadžeri igrača pričali kako crveno–beli I nikada nisu bili konkretni u ponudi, a Vladan Lukić je imao svoju verziju priče:
Nebitno je što je Salata otišao u Rostov. Zvezda je posle dužeg vremena pokazala da ponudama može da parira mnogo ozbiljnim klubovima”, poručio u jednom televizijskom gostovanju tadašnji predsednik Zvezde.

Ni slutio nije da će tom rečenicom dati dovoljno materijala navijačima večitog rivala da se naslađuju novim nepisanim pravilom u srpskom fudbalu - Zvezda se "zapljune", a Partizan kupi proverenog igrača. Tako je bilo u slučaju Vladimira Volkova (mada postoji priča da Prosinečki nije bio zadovoljan njegovim karakteristikama)  i Branka Pauljevića. Super brzi desni bek mesecima je bio tiha patnja Velikog Žutog kod koga bi sigurno imao više prostora da pokaže potencijal, ali jača ponuda Partizana primorala je čelnike Kuljana da Pauljevića pošalju u Humsku. Bio je to za Prosinečkog udarac maljem po čelu, pogotovo što čelnike Crvene zvezde nije ubedio da jače reaguju kada je u pitanju bivši bek Rada Aleksandar Todorovski. Žuti je od beogradskih novinara tražio broj makedonskog reprezentativca, zvao ga i ubeđivao da dođe u Zvezdu, ali pare iz svog džepa nije mogao da izvadi, kao što, uostalom, ni Dragutinovića tokom ispijanja kafe u "Bonafidesu" nije uverio da tačku na sjajnu karijeru stavi u Ljutice Bogdana.

Miloš NinkovićSaga oko povratka Miloša Ninkovića traje već godinama, a ovog puta ponovo se isprečila "viša sila" odnosno tvrdokoran stav predsednika Dinama Surkisa da sjajnog vezistu pošalje u Evijen na šest meseci. Van domašaja Zvezdinih prstiju u skorije vreme ostali su mladi igrači Borca Zoćević i Knežević (otišao u Partizan), te Jakimovski iz Javora koji nije mogao da odoli zovu Piksijeve Nagoje.

Sve gore nabrojano stišalo je na početku 2013.godine euforiju navijača Crvene zvezde i grozničavo iščekivanje prelaznog roka. Za sve njih bingo ne treba da predstavljaju pojedini Južnoamerikanci ili najbolji igrači iz Jelen Superlige, već reči aktuelnog sportskog direktora Zorana Stojadinovića:
Trenutno igračima iz Južne Amerike ne možemo da platimo ni avionsku kartu, a kamoli ugovor”, istakao je Stojadinović.

Bilo je to klasično ogoljavanje istine, poziv da je bolje živeti u realnosti neko u nekom virtualnom svetu sa Alvarezom, Maurom, Salatom i Duduom u timu.

DRIM TIM ( 4-4-2): Aleksić – Pauljević, Salata, Dragutinović, Volkov -  Božić, Medojević, Ninković, Riki Alvarez -  Filjo, Maura;
Rezerve: Todorovski, Rodić, Toro, Andre Alveš, Knežević, Dudu, Zoćević, Jakimovski.

Piše: Darjan Nedeljković (darjan.nedeljkovic@mozzartbet.com)
Foto: Action Images, MN Press.


tagovi

FK Crvena zvezdaKornel SalataRafael MuraRiki AlvarezSrbijaSuperligaVladimir Volkov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara