""
""

Zvezdina potera za štoperom kao Svetim gralom: Nova imena su Betao, Perez, Cilinšek i Guzmič!

Vreme čitanja: 7min | uto. 09.07.13. | 15:01

U prethodnih mesec dana tuce imena se pomenulo kao potencijalno rešenje crveno belih za komandanta odbrane, a sada su aktuelni Brazilac iz Dinama iz Kijeva, jedan mađarski reprezentativac, Srbin iz Evijana i talenat iz Hetafea

Počelo je sa imenom Đorđa Jokića, a kako će se završiti to više niko ne zna... Osim čelnika Crvene zvezde! Potraga za štoperom je od gorućeg problema, koji je zahtevao ekspresno rešenje, postala letnja sapunica u kojoj svaki dan dobijemo novu epizodu.

Izabrane vesti

U prethodnih mesec dana buljuk imena je pomenut u ulozi Zvezdinog komandanta odbrane. Bilo ih je sa svih strana sveta. Od Portugala do Kipra, od Perua do Irana.  Nema tog meridijana na kojem Crvena zvezda nije pokušala da nađe štopera. A, da li je zapravo i tražila sva ta pomnjana imena? Zdravom razumu je teško u to poverovati... Zvezda nije Porto da ima sakuting službu koja pokriva sva pedalj fudbalske mape. Ali, Zvezda zato ima nekoliko funkcionera koji svako na svoju ruku vode politiku i pokušavaju da pronađu tog Svetog Grala zvanog štoper. Kao da će na Marakanu doći Nesta i rešiti sve Zvezdine muke. Čini se da je Zvezda uz francuski Monako, klub koji je dovođenu u vezu sa najviše pojačanja ovog leta u Evropi. S tim što Monako može da kupi gotovo svakoga, a Zvezda pokušava da izbegne bankrot.

Iz te disharmonije se rađaju situacije da razne menadžerske agencije, prijatelji, stručnjaci i ko sve ne, nude Zvezdi „pravo rešenje“ za poziciju štopera. Mi smo ih izbrojali 20, s tim što su danas isplivala četiri nova imena. Iskusni Brazilac Betao, Španac Aleks Perez, Saša Cilinšek kojem je istekao ugovor sa Evijanom i reprezentativac Mađarske Rihard Guzmič.

Krenimo redom...

Đorđe Jokić (32) – Vojvodina
Nekada velika nada srpskog fudbala, koji je posle OFK Beograda dugo godina igrao u Rusiji i stekao zavidno iskustvo. Letos se vratio u Vojvodinu, ali se nije pokazao kao prevaga. Iako ima još godinu dana ugovora, Vojvodina bi ga rado pustila. Pominjao se u kontekstu Zvezde još krajem prošle sezone, ali su te priče utihnule i izgleda da nema ništa od njegovog dolaska na Marakanu.

Dosa Žunior (26) - Legija
Portugalac sa kiparskim pasošem iz AEL-, koga se dobro sećaju i navijači Partizana, bio je velika želja sportskog direktora Zorana Stojadinovića, ali je na kraju završio u poljskoj Legiji. Nikome nije bilo jasno kako Zvezda može da dovede igrača sa obeštećenjem od 300.000 evra, ali relano je reč o o možda i najkvalitetnijem štoperu od svih pomenutih.

Stevan Bates (31) – Mek Kerman (Iran)
Ova opcija je više bila medijska spekulacija nego stvarni interes Zvezde za momka kojem je karijera odavno krenula silaznom putanjom i koji je prošle sezone igrao za iranski Mek Kerman. Nikada nije ni bilo realno da dođe.

Ivan Fatić (24) - Kjevo
U jednom trenutku je izgledalo kao gotova stvar da će nekadašnji Zvezdin đak opet obući crveno-beli dres, ali izgleda da je cela kombinacija propala. Fatić je bio član Intera, Đenove i mnogih italijanskih klubova, ali nije ostavio bog zna kakav utisak, pa su možda na Marakani procenili da i nije konačno rešenje. Nije ni klasičan štoper, pošto je podjednako vremena provodio i na poziciji levog beka.

Uroš Vitas (21) – Rad
Možda i najtalentovaniji od svih čija su imena defilovala po medijima. Štoper Rada je jedan od najperspektivnijih defanzivaca u našoj Superligi, a želeli su ga i Partizan i još neki strani klubovi. Međutim, Zvezdi je preksup, a tu je i činjenica da Ranko Stojić više nije omiljena ličnost na Marakani.

Havijer Kohene (26) – Pasoš Fereira
Nije teško zaključiti da je reč o želji Zorana Stojadinovića, koji posebne afinitete ima ka igračima sa portugalskog tržišta gde je dugo radio kao menadžer. Dovoljno je reći da je ovaj Paragvajac član Pasoš Fereire koji je bila senzacija portugalskog prvenstva i obezbedila plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, ispred Brage ili Sportinga. Kohene je slobodan igrač, bio je treći štoper, odigrao 11 mečeva, ali zaslužuje respekt. Ipak, verovatno mu je i plata „respektabilna“.

Bartolomeo Bastos (21) – Petro Luanda
Aposlutna nepoznanica i još jedna želja sportskog direktora. Reč je o momku iz Angole za koga stižu glasine da je veliki potencijal, ali to je sve što se zna. Zna se i da je član Petro Luande koja za obeštećenje traži 300.000 evra. Samo par dana je važio kao potencijalno pojačanje, aonda više niko o njemu nije ozbiljno razmišljao.

Raul Bravo (32) – slobodan igrač
Definitivno najzvučnije ime koje se pominjalo, ali ovde nije u pitanju bila potražnja, već ponuda. Nekadašnju nadu Real Madrida je nudila menadžerska agencija. Ali, s obzirom da mu je karijera u strmoglavom padu, da ima nerealne finansijske zahteve i da je u očajnoj fizičkoj spremi, u Zvezdi ga niko nije razmatrao kao opciju. Nije prošao ni probu u Legiji.

Serhio Gonzalo Rodrigez (28) – Belgrano
Iz Južne Amerike, Zvezda je ciljala i Serhija Gonzala Rodrigeza, štopera argentinskog Belgrana. Ustvari, ta opcija nije još skroz otpala, jer Argentinac ima neke reference koje daju naznaku da bi mogao da bude pravo pojačanje. Međutim, i ovde će mnogo zavisiti od cene. Igrao je ozbiljan fudbal u Argentini i ne bi trebalo da je „šarena laža“.

Stiven Tiko (26) – Naval
Kada bi se gledala karijera u omladinskim kategorijama, Stiven Tiko ili Tikito kako ga zovu, bio bi veliko ime. Reč je o nekadašnjem kapitenu kadetske reprezentacije Francuske koja je postala evropski prvak, a Tiko je tada predvodio Nasrija, Benzemu, Ben Arfu... Međutim, karijera mu se nije odvijala kao pomenutim saigračima. Neuspešne sezone u Nantu i Sedanu, zatim solidna sezona u Hibernijanu, da bi prošlo prvenstvo proveo u drugoj ligi Portugala kao standardan član slabašnog Navala. Čini se kao velika kocka.

Migel Arauho (18) – Sport Huankajo
Od pre par dana figurira kao pojačanje crveno-belih, a verovatno je reč o želji sportskog direktora, koji ima pregled južno-američkog tržišta. Po svim informacijama sa Zelenog kontinenta, reč je o veoma talentovanom mladiću. Bio je kapiten mlade selekcije Perua, a već je dobio i poziv u A selekciju. Međutim, u januaru je produžio ugovor sa Huankajom (ne piše do kada), pa nije jasno koliko bi novca Peruanci tražili srpskom klubu.

Omega Roberts (23) – Smederevo
Liberijski fudbalski nomad već trenira sa crveno-belima i pitanje je dana kada će dobiti čiste papire iz Smedereva i potpisati za Zvezdu. Naviknut je na Srbiju, ali problem je loša fizička sprema. Čini se kao da na Marakani nemaju mnogo poverenja i da u njemu vide trećeg štopera. Mada, ako bude igrao kao što je to bio slučaj u duelu Smedereva i Zvezde, bio bi ozbiljno pojačanje.

Miloš Kosanović (23) - Krakovija
Stara želja, nova priča. Zimus ga je želeo Aleksandar Janković, a i sada na Marakani ima raspoloženih ljudi da ga angažuju. Problem je opet obeštećenje Krakovije, kao i ponude iz Belgije i Turske. Teško da će stići u Crvenu zvezdu...

Milan Stepanov (30) – slobodan igrač
Često se dovodio u vezu sa Crvenom zvezdom, nije tajna i da Dragan Džajić ceni njegov kvalitet, istekao mu je ugovor sa turskim Mersinom, ali... Problem je što ga traži i Vojvodina. Takođe, pitanje je kakvi su njegovi finansijski zahtevi.

Vujadin Savić (23) - Bordo
Više trač, nego realna opcija. Iako je reč o detetu kluba i velikom zvezdašu, on ima ugovor sa Bordoom, dugo je odsustvovao zbog povrede i fali mu kotinuitet igara.

Aleksandar Luković (30) – Zenit
Kao što je i Miloš Ninković bio večiti kandidat da dođe u Zvezdu, tako se često baratalo i sa imenom Aleksandra Lukovića. Ali, za razliku od Ninkovića, on nikada nije pokazivao neku preteranu želju za povratkom. Ima mnogo jak ugovor sa Zenitom, a Zvezdina slamka spasa je to da Spaleti ne računa na njega. Ako Gasprom pristane da mu plaća ceo ugovor, pa da se crveno-beli i nadaju...

Betao (29)slobodan igrač
Jedno od četiri najnovija imena! Slobodan je igrač, godinama je nosio dres kijevskog Dinama sa Milošem Ninkovićem, a zajedno su se zimus preselili u Evijan, gde ja sačekao istek ugovora sa Ukrajincima. Pre par godina se pominjao i kao želja Zdravka Mamića u Dinamu iz Zagreba. Ima zavidno iskustvo, ali i preko poterban kvalitet. Pogotovo za uslove u Zvezdi i Srbiji. Pitanje je: koliko košta? Inače, na Vikipediji već stoji da je igrač Crvene zvezde. Baš kao što piše i za Fatića i Vitasa.

Alehandro Navaro Perez (21) - Hetafe
Od danas je i ovo ime u opticaju. Zvezdi je stigla ponuda jedne menadžerske agencije. Reč je o 21-godišnjem Špancu koji je član Hetafea, ali je prošlu sezonu proveo u matičnoj Hueski na pozajmici. Imao i dva meča u Primeri. Možda je reč o potencijalu...

Saša Cilinšek (31) – slobodan igrač
U ovom sučaju nije reč o menadžerskoj ponudi, već o spletu okolnosti. Zvezda traži štopera, a Cilinek je slobodan igrač. O njemu je odbar glas stigao i od Miloša Ninkovića koji mu je bio saigrač u Evijanu u prošloj sezoni. Cilinšek je iskusan igrač, ne bi mnogo koštao, pa se čini kao solidna opcija.

Rihard Guzmič (26) - Haladaš
Spisak završavamo sa imenom koje se tek pojavilo. Reč je o mađarskom reprezentativcu (tri meča za nacionalni tim). Igra za tamošnji Haladaš za koji je upisao 221 prvenstveni meč, što znači da je nezamenjiv u odbrani. Verovatno ne bi mnogo ni koštao, pošto mađarski šampionat nije neka velesila za našu Superligu.

Odluka o štoperu će biti donesena najverovatnije večeras na Upravnom odboru kluba sa Marakane. Ako i posle ovih 20 imena, Crvena zvezda iznenadi sa nekim novim defanzivcem, onda se klubu sa Marakane mora priznati da je dao sve od sebe u potrazi za komandantom odbrane. Ali i da je propisno zabavljao i nervirao medije i svoje navijače u prethodnih  mesec dana. 


tagovi

Aleksandar LukovićBetaoFK Crvena zvezdaDosa ŽuniorĐorđe JokićIvan FatićMigel ArauhoMilan StepanovMiloš KosanovićRaul BravoRihard GuzmičRikardo KoheneRoberts OmegaSaša CilinšekSrbijaStevan BatesStiven TikoSuperligauroš vitasVujadin Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara