Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

A-liga ima najduže gostovanje u elitnim rangovima svetskog fudbala

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.03.21. | 23:30

Derbi udaljenih igraju Velington Feniks i Pert Glori

Australijska A-liga može da se pohvali najdužim gostovanjem u elitnim rangovima u svetskom fudbalu. Pert Glori, usamljeni tim na zapadnoj obali zemlje, igra sa novozelandskim Velington Feniksom tri puta svake sezone.

Uključujući vreme putovanja, carinu i aerodromske transfere -

Izabrane vesti

pošto se za svaki duel putuje u potpuno drugu zemlju - prevoz tima između Perta i Velingtona može da potraje čitav dan, jer je udaljenost između gradova ogromnih 5.225 kilometara. Da biste ovo bolje razumeli, to je kao let od Beograda do indijskog Nju Delhija, ili skoro kao od glavnog grada Srbije do prestonice Kenije, Najrobija.

U vrhu liste ligaški najudaljenijih dvoboja nalaze se još Vankuver i Orlando iz MLS-a sa distancom od 3.896 kilometara, brazilska Fortaleza i Internasional 3.211 km...

Kada sve ovo uzmemo u obzir, onda ne čudi što je okršaj Velingtona i Perta nazvan Distance derby iliti Derbi udaljenih, i što je poseban za protagoniste ovog duela. Upravo u nedelju u ranim jutarnjim časovima po srednjoevropskom vremenu, Velington će biti domaćin Pertu, ali ne na Novom Zelandu, već u Vulongongu, koji je 3.255 kilometara daleko od najzapadnijeg tima lige (06.05) u okviru 11. kola A-lige.

06.05: (2,55) Velington Feniks (3,25) Pert Glori (2,60)

Domaćin se probudio u prošloj rundi slavljem nad Njukaslom 2:0. Bilo je to tek drugo slavlje Niksa u sezoni, a loš start kampanje postavio je ekipu Ufuka Talaja na 11. mesto na tabeli. Samo je Melburn Viktori lošiji. Međutim, postoje znaci da su žuto-crni spremni za uspon. Dominirali su u Njukaslu, a takođe su pokazali čvrstinu i otpornost kada su pre dve nedelje zabeležili remi 2:2 sa Vestern Sidnej Vonderersom.

Dok se Velington nada da će da napravi tvrđavu u svom novom domu u Vulongongu, Pert juri svoju četvrtu pobedu u sezoni. Glori je u proteklih mesec dana odigrao samo dve utakmice zbog ograničenja putovanja usled Covid-19 krize, a njegov poslednji okršaj bio je razočaravajući poraz 2:0 od strane lidera Sentral Koust Marinersa. Pre tog neuspeha puleni trenera

Ričarda Garsije

bili su u nizu od tri pobede i postigli su osam golova u tim duelima.

Pert je imao bolji skor tokom prethodnih derbija sa Velingtonom, ostvarivši 20 pobeda u 42 minula meča. Poslednji put Glori i Niksi odmerili su snage u avgustu protekle godine kada je tim iz zapadne Australije slavio sa 1:0.

Dejvid Bol je dostupan za okršaj posle izdržane suspenzije, ali Velington je i dalje bez štopera Luka Devera, izraelskog napadača Tomera Hemeda i ofanzivca Džošue Sotirioa. Najpoznatije ime u sastavu novozelandskog tima je engleski defanzivac Stiven Tejlor, legendarni as Njukasla, koji se vratio među žuto-crne posle epizode u indijskoj Odiši, ali Tejlor neće biti spreman za ovaj meč. Meksički krilni igrač Ulises Davila je alfa i omega Niksa, i igrač je kojeg će Glori morati da zaustavi ukoliko misli da ostane neporažen.

U međuvremenu, iskusni španski krilni napadač

Dijego Kastro trebalo bi da se vrati na teren. Nekadašnji adut Hihona i Hetafea oporavio se od povrede i trebalo bi da predstavlja značajno pojačanje za Glori. Međutim, Osama Malik i Kris Ikonomidis su i dalje van stroja.

AUSTRALIJA 1 - 11. KOLO

Nedelja

06.05: (2,55) Velington Feniks (3,25) Pert Glori (2,60)

08.10: (2,35) Vestern Junajted (3,30) Vestern Sidnej Vonderers (2,85)

Ponedeljak

09.05: (2,45) Sentral Koust Mariners (3,25) Makartur (2,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

AustralijaAustralija 1Velington FiniksPert Glori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara