A nekad su bili velikan… Sada ispadaju od drugoligaša

Vreme čitanja: 2min | sre. 04.11.20. | 01:29

Crna noć crno-belih

Od “12 velikana” kako u Brazilu zovu grupu najvećih klubova iz Rio de Žaneira, Sao Paula, Porto Alegrea i Belo Orizontea, čak njih 10 se plasiralo ove sezone u osminu finala Kupa Brazila koji je vrlo cenjeno i bitno takmičenje u najvećoj zemlji Zelenog kontinenta. Izostali su samo Vasko i Kruzeiro koji su u krizi poslednjih godina.

A večeras je eliminisan prvi od 10 preostalih velikana. Tačnije, posrnuli velikan.

Izabrane vesti

Botafogo kao jedan od klubova “velike četvorke” iz Rija je večeras ispao u osmini finala posle revanša protiv drugoligaša Kujabe. Prvi meč je na svom terenu izgubio 0:1, a večeras je u Kujabi odigrao samo 0:0 i ispao je.

U Brazilu to više nikoga ne čudi.

Botafogo je nekada bio sila. Avangarda. Gospodski klub za koji su igrali superzvezde poput Garinče, Elena, Didija, Niltona Santosa, Didija, Zagala, Žairzinja, Žersona, Tulija Maraviilje, poslednjih godina se muči i pati. U prethodnih 20 godina je čak dva puta ispadao u drugu ligu, a u prvoligaškim sezonama je bio prosek i daleko od borbe za titulu. Nisu pomogli ni dolasci zvučnih imena poput Klarensa Sedorfa ili nedavno Keisukea Honde koji je večeras nosio kapiternsku traku.

Botafogo je postao ruševina na organizacionom i sportskom planu.

Dovoljno je reći da ih je nedavno napustio trener Bruno Lazaroni posle samo mesec dana i da nije želeo da se vrati na klupu. Polovini tima ističu ugovori na kraju godine i klub se trudi da ih produži makar na nekoliko meseci da ne bi odigrao finiš sezone bez najboljih fudbalera.

Sve to se prenosi i na teren. Botafogo je 14. u prvenstvu, a Kup Brazila je bila šansa da opet uđe među velikane i oseti se bitnim. Čak ih je i žreb pogledao kada su izvukli drugoligaša Kujabu. Ali uzalud. Mada, Kujaba je posebna priča brazilskog fudbala i tek će se čuti za ovaj klub, po mnogo čemu drugačiji od ostalih.

Botafogo je šansu prokockao u prvom meču na svom terenu kada su poraženi 0:1. Napao je Botafogo večeras koliko je mogao. Japanski veteran Honda i brazilski napadač Kelvin (nesuđeno pojačćanje Crvene zvezde pre nekoliko godina) su najviše pretili, ali nije bilo realizacije. Imao je Botafogo 72 odsto loptu u svom posedu, imao je 17 šuteva nasporam Kujabinih šest, ali ništa to nije vredelo kada crno-beli nemaju igrača koji će krunisati tu silnu dominacijiu.

Sada im ostaje samo prvenstvo. Makar da izbore opstanak i prožive još jednu sezonu u proseku.


tagovi

BotafogoKeisuke HondaKujabaBrazil 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara