A sećate li se kako je sve počelo?

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.03.23. | 10:49

Komjuniti šild, utakmica protiv Liverpula...

Tekuću nedelju u Engleskoj obeležio je rafal Erlinga Halanda. Rafal kakav Ostrvo ne pamti. U dve utakmice odigrane u razmaku od četiri dana, norveška gol mašina tresla je mrežu rivala čak osam puta! U pet navrata RB Lajpcigu u Ligi šampiona i tri puta Barnliju u FA kupu.

Ovaj podvig posebno spektakularnim čini podatak da je Pep Gvardiola svoju 'haubicu' u oba slučaja iz igre izvlačio u 63. minutu, odnosno da je ovaj golove - u prvom slučaju - postizao u periodu između 22. i 57. minuta, a u drugom između 32. i 59. Dakle, osam komada za nešto više od sat vremena, ako računamo intervale između pogodaka?!

Izabrane vesti

U novijojoj istoriji fudbala, iliti u 21. veku, ovakav primer nemoguće je pronaći.

Erling Haland je trećim golom sinoć protiv Barnlija tekuću sezonu učinio najefikasnijom u dosadašnjoj kratkoj karijeri, pošto je nadmašio učinak iz 2020/2021, kada je mrežu rivala pogađao 41 put. Nekadašnji napadač Borusije iz Dortmunda trenutno je na koti 42, a samo u Premijer ligi ostalo mu je odigra još 11 mečeva.

Jasno je da će lestvicu značajno podići do kraja maja...

Prvi rekord koji je u opasnosti - i koji će najverovatnije pasti u narednim nedeljama - jeste onaj što se tiče najboljih strelaca Premijeršipa. U sezoni 1993/94 Endi Kol je u dresu Njukasla postigao 34 gola, baš kao i Alan Širer sezonu posle toga u šampionskoj godini Blekburna. Niko nije pogađao više puta u jednoj sezoni u Engleskoj. Do danas. Haland je već na 28, što će reći da mu fali još sedam pogodaka kako bi se upisao u istoriju već u svojoj prvoj sezoni na Ostrvu.

Izvesno je da Haland sa trona uskoro skida još jednog velikog asa - Ruda van Nistelroja. Holanđanin je upisan kao najbolji strelac nekog engelskog kluba (otkako postoji Premijer liga) u svim takmičenjima, pošto je u sezoni 2002/03 brojao do 44. Do istog učinka stigao je i Mohamed Salah pre pet godina. Norvežanin u ovoj kategoriji trenutno deli treće mesto sa Kristijanom Ronaldom, sa po 42 pogotka.

Zanimljiv je i podatak o het-trikovima: samo ove sezone snažni golgeter sakupio ih je šest, koliko svi ostali igrači u Premijer ligi zajedno (Salah, Toni, Son, Foden, Trosar)?!

A otkad je stigao u TOP 10 evropskih liga - ima tome nešto više od četiri godine - 17 puta je postizao tri ili više golova na utakmici. Od tog januara 2019. do danas, ukupno 176 mečeva i neverovatnih 178 golova. U Ligi šampiona 33 na prvih 25 susreta.

Brojke od kojih zastaje dah, brojke kakve u njegovim godinama nije imao niko u ovom veku...

I sve to uz 'prepreke' koje mu Gvardiola servira, izvodeći ga iz igre po 25 i 30 minuta pre kraja. Tako se nakon Lajpciga povela rasprava na društvenim mrežama da li je Španac namerno izvukao Erlinga iz igre kako ne bi postigao šesti gol i tako oborio rekord Lionela Mesija - petarda protiv Leverkuzena 2012. u Ligi šampiona.

Na konto te priče španski stručnjak bio je sarkastičan odgovarajući sinoć na pitanje zbog čega je Halanda izvukao rano iz igre i protiv Barnlija...

"Zbog čega sam ga izveo? Nisam želeo da sruši Mesijev rekord u FA kupu Engleske. Uvek želim da kaznim svoje igrače, to mi je namera".

Inače, Haland je imao sličnih 'problema' s trenerom i dok je bio u Dortmundu. Otkriveno je to dan posle Sitijevog plasmana u četvrtfinale LŠ.

"Šefe, konačno sam uspeo, uradio sam to", napisao je on svom nekadašnjem učitelju Edinu Terziću.

O čemu se radi?

Terzić je 2020. godine izveo Halanda iz igre na utakmici protiv Herte nakon što je ovaj postigao četvrti gol. Dok je izlazio iz igre, zamolio je trenera da ga idući put ne menja kada bude imao priliku da dođe do petog pogotka.

Nakon serije golova snažnog norveškog golgetera povela se i priča može li da padne rekord po broju golova u toku čitave sezone. Podsetimo, drži ga Lionel Mesi već 11 godina. On je 2011/12 na 60 susreta mrežu tresao čak 73 puta.

Iz ove perspektive deluje nemoguće za dostizanje, ali da sačekamo... Već smo više puta konstatovali da Haland nije samo običan čovek.

I u Nemačkoj je Halandov učinak pod posebnom lupom. Posebno pošto nas nakon reprezentativne pauze očekuje veliki okršaj Bajerna i Mančester Sitija. Prvi okršaj na programu je 11. aprila.

I dok Englezi izvlače statistiku koja veliča jednu od najdominantnijih figura današnjeg fudbala (Haland protiv Bajerna: pet golova i jedna asistencija u sedam utakmica), nemački mediji podsećaju da Erling kao igrač Borusije ima sedam poraza od Bavaraca u isto toliko mečeva, od čega na tri okršaja nije postigao pogodak.

Možda im i nije trebalo da ga ljute...

Bilo kako bilo, očekuje nas spektakularan fudbal, u to ne sumnjamo. A što se tiče Erlinga Halanda samo još jedno podsećanje: Pamtite li li kako je sve počelo za njega u dresu Mančester Sitija? Onaj promašaj sa pet metara protiv Liverpula... Nasmešio se. I kao da je time poručio svetu: samo polako, dolazi moje vreme.

Biće ovo posebno aktuelno posebno ako Haland odvede Mančester Siti do decenijskog sna - do trofeja Lige šampiona...


tagovi

Erling Haland

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara