AEK hoće Vladana Milojevića! Ivić bi ga potpisao sutra kada bi mogao...

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.11.19. | 11:29

Frka u klubu, navijači postrojavaju igrače, Ivić preti otkazima. Kandidati su još jedan srpski trener i gomila Španaca

AEK iz Atine prolazi kroz težak period. Slavni atinski klub je u poslednja tri kola nacionalnog šampionata doživeo poraze u derbijima od ljutog gradskih rivača Olimpijakosa i Panatinaikosa. Pobeda protiv Atromitosa u međuvremenu je izvojevana teškom mukom u nadoknadi vremena. U prošlom kolu Panatinaikos je savladao AEK 3:2 iako je AEK vodio 2:0 na poluvremenu?!

Bila je to kap koja je prelila čašu kod navijača koji su posle toga vređali i postrojavali igrače, zapretili im se pokupe i napuste klub ako već ne shvataju njegovu veličinu, a pogtovo su na udaru bili strani fudbaleri. Nešto slično je posle meča uradio i direktor Ilija Ivić koji već duže vremena ima nategnut odnos sa svlačionicom i uvodi kaznene mere zbog nediscipline i raskalašnog privatnog života pojedinih prvotimaca. Već su im zabranjeni mobilni telefoni i korišćenje društvenih mreža nekoliko sati pre i posle itakmica, ali ni to nije dalo rezultat. Ivić im je posle Panantiniakosa poručio da svako ko je nezadovoljan, može u januaru da ide iz kluba.

Izabrane vesti

U zimskom prelaznom roku se očekuju značajne promene, a prvi koji bi do tada mogao da plati ceh je trener Nikos Kostengolu. Igračka legenda AEK-a i večiti vatrogasac je letos počeo treći trenerski mandat na klupi atinskog kluba. Zamenio je portugalskog stručnjaka Migela Kardoza koji je otpušten posle samo nekoliko utakmica i eliminacije od turskog Trabzona u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Očekivalo se da Kostengolu bude privremeno rešenje, ali je ostao do danas. Ipak, rezultati mu ne idu u prilog, AEK je tek treći sa sedam bodova manje od PAOK-a i devet od lidera Olimiajkosa. A cilj kluba je makar drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona. Zato bi Kostenoglu uskoro mogao da dobije otkaz, a direktor Ilija Ivić se već bacio u potragu za naslednikom.

Grčki mediji pišu da Ivić u glavi ima nekoliko španskih trenera i dvojicu Srcba kao rešenje za klupu AEK-a.

Najveća želja mu je Zvezdin strateg Vladan Milojević. Grčki mediji pišu da bi Ivić “već sutra potpisao Milojevića kada bi to bilo moguće”. Međutim, problem je što je Milojević pod ugovorom sa Crvenom zvezdom do leta i nalazi se usred sezone u kojoj se bori za duplu krunu u Srbiji i proleće u Evropi. Nerealno je očekivati da ode sa Marakane dok ne završi započeti posao, mada je u poslednje vreme počeo da izražava nezadovoljstvo nekim kritikama javnosti, medija i navijača.

Milojević je jako cenjen stručnjak u Grčkoj, a ni on sam nije krio da mu je Grčka druga zemlja. Pomno prati tamošnju fudbalsku scenu, čita grčke medije o čemu je nedvano pričao i jako dobro je upućen u situaciju u tamošnjem fudbalu. Jzik i mentalitet je odavno savladao. Igrao je za šest različitih grčkih klubova, najbolje dane karijere proveo u Panatinaikosu i preko 10 godina proveo u grčkom fudbalu kao igrač. Tamo su mu rođena i deca, a sin Nemanja igra za mladu reprezentaciju Grčke i tamošnji Panionios.

Upravo je grčki fudbal bio Milojevićeva odskočna daska da preuzme Crvenu zvezdu u leto 2017. godine. Pre toga je imao sjajnu sezonu sa skromnim Panioniosem koji je doveo do petog mesta na tabeli i plasmana u Evropu. I tada se stifljivo pominjao kao želja većih grčkih klubova, ali je izabrao Crvenu zvezdu i napravio čudo na Maralani. Sa Zvezdom je ispisao najlepše stranice klupske istorije u ovom veku, doveo je prvo do Lige Evrope posle sušnih evropskih godina, potom i do istorijskog plasmana u Ligu šampiona gde je savladao budućeg prvaka Liverpul. Ove sezone je opet ponovio plasman u Ligu šampiona, a na dobrom putu je da naporavi korak dalje osvajanjem trećeg mesta u grupi i izbori evropsko proleće. U međuvremenu je u ubedljivom stilu osvojio i dve šampionske titule dve sezone srpskog šampionata. Postao je Zvezdin trener sa najviše evropskih utakmica i definitivno čovek koji je ispisao jednu epohu slavnog kluba iz Ljutice Bogdana. Prpeoznat je kao ubedljivo najzaslužniji za najveće uspehe Zvezde u postbarijevskoj eri.

Sve to su dobre preporuke za AEK koji je platežno moćniji klub, a Ilija Ivić sigurno prati do detalja Milojevićevu karijeru i vidi za kakva je dostignuća sposoban pedantni stručnjak.

Ipak, želja AEK-a u ovom trenutku nije izvodljiva. A atinskom klubu je potreban novi trener jer sa Kostengoluom definitivno ne ide. Zato je Ivićeva opcija još jedan srpski stručnjak – Ivica Jovanović. Iskusni strateg je pravio čudesne rezultate u kiparskom APOEL-u, poznaje jezik i prilike u grčkom fudbalu i mogao bi da bude rešenje. Trenutno je slobodan posle otkaza u Al Nasru iz UAE i mogao bi da prihvati poziv iz Atine.

Pominju se i brojni španski tremeri kao Ivićev izbor. U pitanju su Kike Setjen, Ruben Baraha, Abelardo, Havi Grasija, Marselino, Huande Ramos, Fran Eskriba… Ipak, grčki mediji ne ostavljaju dilemu da bi Milojević bio prvi Ivićev izbor kada bi to bila izvodljiva opcija u ovom trenutku. Ali nije…

(FOTO: MN Press, Star sport)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara