Detalj sa ovosezonskog okršaja Zamaleka i Al Ahlija (©AFP)
Detalj sa ovosezonskog okršaja Zamaleka i Al Ahlija (©AFP)

AFRIKA: Al Ahli se štedi za Radžu, Zamaleku Osorio spašava sezonu, Gambijci tradicionalno neefikasni

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.04.23. | 08:52

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Obala Slonovače 1)

U katastrofalnoj formi su fudbaleri Basama. Izgubili su na poslednjih šest utakmica, osvojili su samo dva poena u prethodnih devet kola i zasluženo su sada poslednji na tabeli. Sedam kola pre kraja šampionata imaju 19 bodova, dva manje od Korhoga, a tri od ASI-ja, prvog tima iznad crte, od kojeg doduše imaju i odigranu utakmicu manje. Dakle, ništa još nije izgubljeno, ali forma mora da se popravi što pre. Dengele je zato bezbrižan na 11. poziciji sa 31 poenom, pa ga nije pogodilo previše ni to što je poražen na tri od prethodna četiri meča. Do sada su se Basam i Dengele sastali tri puta i uvek se to završavalo remijem. Dva puta je bilo 1:1, jednom 0:0.

FORČUN – SAMGER, 18.00

(Fudbal, Gambija 1)

Pre dve sezone Forčun je bio šampion Gambije, a prošle je jedva izbegao ispadanje u drugu ligu. Sada, posle tačno pola šampionata, odnosno 15 odigranih kola nalazi se na sredini tabele. Deveti je sa 20 bodova, zabeležio je po pet pobeda, remija i poraza uz gol-razliku 11:11. Ne bori se ni za opstanak, ima šest bodova više od Hoksa, ali ni za titulu, zaostaje 12 poena za Falkonsom. Prosečno, da prosečnije ne može. Sanger je tek nešto malo bolji, peti je sa 23 poena. Ima jednu pobedu više, ali gol-razlika mu je lošija, 11:14. Samger je u prvom ovosezonskom okršaju, pre 19 dana, savladao Forčun sa 1:0. Bio je to njihov četvrti od poslednjih pet okršaja na kojem je došla igra UG0-1.

SMUHA – AL AHLI, 21.15

(Fudbal, Egipat 1)

Nema odmora za fudbalere Al Ahlija. Od početka aprila igraju na svakih četiri-pet dana, a u tekućem mesecu su uspeli da se domognu plasmana u četvrtfinale Lige šampiona pobedom nad Al Hilalom (3:0), da osvoje Kup Egipta tako što su savladali Piramids sa 2:1 posle produžetaka i da se vrate na lidersku poziciju u prvenstvu pobedom nad Farkom (3:0) pre tri dana. Crveni đavoli imaju dva poena više od drugoplasiranog Fjučura i čak tri odigrana meča manje od svih rivala, tako da im gostovanje devetoplasiranoj Smuhi u Aleksandriji baš i nije u ovom momentu prioritet, pre svega zato što već u subotu igraju prvi četvrtfinalni meč u Ligi šampiona protiv Radže Kazablanke. Švajcarski trener Marsel Koler će verovatno malo da promeša sastav, mada i sa rezervama Al Ahli je favorit. Prvi duel sa Smuhom u prvenstvu ove sezone odigrao je 0:0, ali je zato sredinom januara u kupu Al Ahli slavio sa 3:1.

ZAMALEK – ARAB KONTRAKTORS, 21.15

(Fudbal, Egipat 1)

Aktuelni prvak Egipta Zamalek ovu sezonu će po svoj prilici da završi bez trofeja. U Superkupu Egipta je izgubio od Al Ahlija, iz nacionalnog kupa je rano eliminisan, baš kao i iz Lige šampiona, dok je u prvenstvu 11 kola pre kraja tek četvrti, sa 11 bodova manje od lidera i tri odigrane utakmice više. Zbog toga su Beli vitezovi tokom sezone tri puta smenjivali trenera, prošle nedelje je na klupu seo nekadašnji selektor Meksika Huan Karlos Osorio, pred kojim je zadatak da se bori za osvajanje drugog mesta i plasmana u Ligu šampiona. Neće biti Zamaleku lako, ima devet poena manje od Fjučura, a četiri od trećeplasiranog Piramidsa. Zapravo, ni plasman u Kup konfederacija nije izvestan, pošto je petoplasirani Al Itihad bodovno izjednačen sa Zamalekom, ali uz odigranu utakmicu više. Arab Kontraktorsi, koji danas dolaze u Kairo, takođe imaju svoje kalkulacije kako do Kupa konfederacije. Šesti su, imaju četiri poena manje od Zamaleka i dva meča više, pa moraju danas da ga savladaju. Njihov problem je što već devet utakmica ne znaju za pobedu (četiri remija i pet poraza). U decembru su kod kuće odigrali samo 0:0 sa Zamalekom.


tagovi

AfrikaEgipat 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara