Fudbaler Gvineje (©Reuters)
Fudbaler Gvineje (©Reuters)

AFRIKA: Gvineja bez Sume, domaćeg terena i selektora koji je završio u bolnici

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.10.21. | 08:59

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Ulovila je Etiopija svoju šansu da se u veoma teškoj kvalifikacionoj grupi druge faze barem na neko vreme bori za prvo mesto i plasman u poslednji krug. Na svom terenu je savladala Zimbabve (1:0), pa je sada druga na tabeli, sa poenom zaostatka za liderom Južnom Afrikom. Bafana Bafana je naravno favorit u oba meča koje će ove dve selekcije da odigraju u oktobru, ali ukoliko Etiopljani odbrane domaći teren, mogu da se nadaju prvoklasnom iznenađenju. Uostalom, u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu Etiopija je kod kuće savladala Južnu Afriku sa 2:1, a pre toga su odigrali 1:1 kao gosti.

GVINEJA – SUDAN, 15.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Krucijalne dve utakmice u drugoj fazi kvalifikacija Gvineja će morati da odigra bez Sejdube Sume, ali i selektora Didijea Siksa. Doskorašnji vezista Partizana je prethodnih dana završavao transfer u Kuvajt, pa nije sa selekcijom, dok je Siks oboleo od meningitisa i primljen je na bolničko lečenje. Gvineja je u prva dva kola remizirala, sa Gvinejom Bisao i Sudanom po 1:1, pa sada mora da počne da pobeđuje. Zbog nereda u svojoj zemlji, meč sa Sudanom će odigrati u Maroku, gde već kroz četiri dana igra i protiv lidera grupe i pravog domaćina, Lavova sa Atlasa, koji su do sada osvojili maksimalnih šest poena.

GANA – ZIMBABVE, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Crne zvezde nemaju pravo na grešku. Gana je izgubila u prošlom kolu na gostovanju Južnoj Africi (1:0), pa joj sada gleda u leđa. Nezadovoljan rezultatom, Savez je promenio selektora i sada se na klupu vratio srpski stručnjak Milovan Rajevac. Od njega se očekuje da protiv neugodnog Zimbabvea osvoji maksimalnih šest bodova, kako bi u poslednjem prozoru u drugoj fazi Gana imala dobre izglede da se domogne prvog mesta. Zimbabve je sada najopasniji, iz prva dva kola je osvojio samo bod, pa mu gori pod nogama. Nikada nije izgubio od Gane, dva puta ju je pobedio, poslednji 2011. godine na Šampionatu afričkih nacija sa 1:0.

TOGO – KONGO, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Nije više Togo onako jak, kao kada je za njega igrao Emanuel Adebajor. Sada u svojim redovima ima štopera Hetafea, Đenea, kao i krilo Hofenhajma Ilasa Bebua, ali više nije favorit u kvalifikacijama. To pokazuju i rezultati, prva dva meča je izgubio, od Senegala (2:0) i Namibije kod kuće(1:0). Sada mora da vadi fleke protiv Konga, koji je takođe još uvek bez pobede, sa jednim osvojenim bodom. Poslednji put su oni igrali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, tada je Togo trijumfovao na oba susreta, sa 1:0 i 3:2.

GVINEJA BISAO – MAROKO, 21.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Dve odigrane utakmice, šest osvojenih bodova i gol-razlika 7:0. Tako za sada izgledaju kvalifikacije Maroka, lidera grupe I. Danas igra ponovo protiv Gvineje Bisao, koju je 6. oktobra već savladao sa 5:0. Tepko da možemo da očekujemo preterano drugačiji meč. Marokanci će možda malo da sačuvaju sada snagu za utorak, kada ih očekuje zaostala utakmica 2. kola protiv Gvineje. Sa šest bodova iz ova dva meča i matematički bi obezbedili plasman u poslednju rundu kvalifikacija, bez obzira na rezultate rivala.

SENEGAL – NAMIBIJA, 21.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Mundijal)

Sve ide po meri Senegalaca, nadomak su poslednje faze kvalifikacija za Mundijal. To se uostalom i očekivalo, bez obzira na to što žreb nije bio preterano lagan i u grupi su još sa Kongom i Togom. Ipak, obe te selekcije su lako savladali, pa sada kroz dve utakmice sa Namibijom imaju priliku da overe prvo mesto. Upravo je Namibija ostala jedini tim koji još konkuriše za prolaz dalje, pošto ima četiri poena iz prva dva kola. Namibija nema neka zvučna imena, ali je sastavljena od igrača koji nastupaju u prvenstvima Južne Afrike i Zambije, što su kvalitetne lige za afričke uslove. Jedini igrač u Evropi im je Vangu Gome, defanzivni vezista Alaškerta, koji sa Jermenima igra u Ligi konferencije.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara