Al Ahli i Esperans su igrali u polufinalu Lige šampiona 2021. godine (©AFP)
Al Ahli i Esperans su igrali u polufinalu Lige šampiona 2021. godine (©AFP)

AFRIKA: Meč u polufinalu Lige šampiona od kog podrhtava tlo

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.05.23. | 08:59

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Zambija 1)

Prvenstvena trka u Zambiji je odavno rešena, Pauer Dinamos je dominantnim rezultatima postao šampion. Međutim u preostala tri kola vodiće se ogromna borba za drugo mesto, jer ono vodi u Kup konfederacije. Trenutno manje-više šest ekipa konkuriše za tu poziciju. Dve se sastaju danas. NAPSA je četvrta na tabeli sa 49 poena, jednim manje od drugoplasirane Muze. Forest Rendžers je sedmi, ali ima samo dva boda manje od današnjeg rivala. Dakle, obe ekipe moraju da traže pobedu ako žele da izađu na međunarodnu scenu. Tim pre jer Muza ima jednu odigranu utakmicu manje… U prvoj polusezoni Rendžeri su savladali NAPSA sa 1:0.

SIMBA – RUVU ŠUTING, 18.00

(Fudbal, Tanzanija 1)

Suštinski, rešeno je i prvenstvo Tanzanije. Tri kola pre kraja lider Jang Afrikans ima sedam bodova više od Simbe i to ne može da ispusti. Uzalud Lavovima što su pre tri nedelje savladali Jangu u direktnom okršaju, kada su u prošlom kolu remijem sa Namungom (1:1) i definitivno položili oružje. Mada, i bez tog kiksa se znalo da je u prvenstvu Tanzanije pet bodova nedostižna razlika. Ruvu Šuting je poslednji na tabeli sa 20 poena, šest manje od Kinondonija koji je na poziciji koja barem vodi u plej-aut. Dakle, realno je da se Ruvu danas oprosti od elite. U prvoj polusezoni Simba je na njegovom terenu slavila sa 4:0, a u prošlom šampionatu Lavovi su bili bolji od Ruvua sa po 3:1 i 4:1.

SAURA – PARADU, 21.00

(Fudbal, Kup Alžira)

Najzanimljiviji duel četvrtfinala Kupa Alžira. Sastaju se dva tima koji spadaju među favorite u ovoj završnici. Istina, u prvenstvu Paradu je očajan, posle 21 kola ima samo 21 bod i u zoni je ispadanja, ali očekuje se da se trgne i preživi. A onda, da kroz nacionalni kup napadne povratak u Kup konfederacije. Jer, Konstantin, Kenčala, ES Setif, MC Alžir… Svi oni su već poispadali, samo je aktuelni šampion Beluizdad još živ od favorita. Naravno i Saura, trenutno petoplasirani tim u ligi, koji još uvek kroz preostalih osam kola može čak i do drugog mesta i Lige šampiona. U jedinom ligaškom okršaju ove sezone, u decembru, Paradu je kao domaćin savladao Sauru sa 2:1.

ESPERANS TUNIS – AL AHLI KAIRO, 21.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Svaka čast svim prethodno navedenim klubovima, ali ljubitelji afričkog fudbala se ipak danas najviše raduju ovoj utakmici. U prvom meču polufinala Lige šampiona sastaju se dva velikana Crnog kontinenta Esperans i Al Ahli. U pitanju su timovi koji su među sobom rasporedili četiri od poslednjih pet Ligi šampiona (po dve svakom). Sada, samo za jednog od njih ima mesta u finalu. Al Ahli, najtrofejniji afrički klub, trijumfovao je na sedam od poslednjih osam mečeva. U tom periodu osvojio je Kup Egipta i Superkup te zemlje, a u prvenstvu je ubedljivo prvi i sigurno korača ka novoj tituli. U četvrtfinalu Lige šampiona bez većeg problema je eliminisao Radžu Kazablanku, u Kairu je bilo 2:0, potom u Maroku 0:0. S druge strane je Esperans upao u malu krizu, vezao je dva poraza u plej-ofu šampionata Tunisa, pa je pao čak na peto mesto na tabeli. Međutim, sistem takmičenja je takav da još uvek ima realne šanse da se vrati na tron. Sada je ipak u fokusu Liga šampiona, traže se deveti plasman u finale i peta titula. Koliko god ključan bio domaći teren, ne očekuje se neka preterano efikasna utakmica. Jednostavno, takav je Esperansov stil. Čak i kada je veliki favorit, kao u četvrtfinalu protiv Kabilije, igrao je na siguricu. U Alžiru je slavio sa 1:0, potom kod kuće odigrao dovoljnih 1:1 (vodio do 85. minuta). S druge strane Al Ahlijev trener Marsel Koler ume da isforsira napadački pristup, što je ove sezone umelo da mu se obije o glavu. U grupnoj fazi je u Južnoj Africi izgubio od Mamelodi Sandaunsa sa 5:2. Videćemo da li je naučio lekciju... U drugom polufinalu se u subotu sastaju branilac trona Vidad Kazablanka i Mamelodi Sandauns, a revanši su kroz nedelju dana.


tagovi

AfrikaAfrička Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara