Fudbaleri Al Ahlija (©AFP)
Fudbaleri Al Ahlija (©AFP)

AFRIKA: Mesto na kojem čak i prvak mora da igra kvalifikacije za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.09.23. | 08:26

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kvalifikacije za Ligu šampiona)

Počinje poslednji krug kvalifikacija za Ligu šampiona, od ovog petka na programu su revanš mečevi plej-ofa. U Kairu vicešampion Egipta Piramids dočekuje najbolji tim Ruande, APR. Domaćin je veliki favorit, kako za pobedu tako i za prolaz, pošto je prethodno u Ruandi bilo 0:0. U međuvremenu su obe ekipe odigrale po jedan meč u domaćem prvenstvu, Piramidsi su kao gosti savladali Nacionalnu Banku Egipta sa 1:0, dok je APR odigrao 2:2 sa Marinsima.

AL AHLI KAIRO – SENT DŽORDŽ, 18.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Ligu šampiona)

Čudan je taj sistem u afričkom fudbalu, ali pravedan. Čak i aktuelni osvajač Lige šampiona, najtrofejniji i najbogatiji klub na Crnom kontinentu, Al Ahli iz Kaira, mora da igra kvalifikacije za elitno takmičenje. Prvak Etiopije Sent Džordž svakako nije srećan zbog toga, na žrebu je njemu zapalo da ide na noge večitom favoritu u Ligi šampiona, a razlika u klasi videla se već na prvom meču. Al Ahli je u Adis Abebi rutinski slavio sa 3:0 i praktično već sada rešio dvomeč u svoju korist. Al Ahli će ponovo u grupnu fazu, a Sent Džordžu ostaje kao uteha plej-of kvalifikacija za Kup konfederacije.

SUPERSPORT – GABORONE JUNAJTED, 19.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Kup konfederacije)

U drugom po kvalitetu klupskom afričkom takmičenju takođe su na programu revanši 2. kola kvalifikacija. Izuzetno zanimljiv meč igra se u Južnoj Africi, Supersport Junajted će ugostiti komšijski Gaborone Junajted, predstavnika Bocvane. U prvoj utakmici su odigrali 1:1, Gaborone je izbegao poraz pogotkom u 98. minutu. Imao je od tada tri nedelje da se pripremi za revanš, pošto prvenstvo Bocvane još nije počelo, dok je Supersport odigrao dve utakmice u domaćoj ligi. Savladao je Kajzer Čifse sa 1:0, a zatim istim rezultatom izgubio od Čipa Junajteda.

SVALOUS – AMAZULU, 19.30

(Fudbal, Južna Afrika 1)

Pored međunarodnih takmičenja igraju se i domaća prvenstva na Crnom kontinentu, a jedan zanimljiv meč će se odigrati u Južnoj Africi. Svalous, koji je tokom letnjeg prelaznog roka pokazao ozbiljne ambicije za ovu sezonu dočekuje neugodni Amazulu. Svalousu je cilj da osvoji neko od prva tri mesta i izbori međunarodnu vizu. Prvenstvo je otvorio nešto slabije, ali je sa tri pobede u poslednja četiri kola uspeo da se probije ka vrhu. O tituli svakako ne razmišlja, Mamelodi ju je već kaparisao, ali drugoplasirani Golden Erous mu beži samo četiri boda, uz odigran meč više. I Amazulu je u usponu forme, u poslednja tri kola ima dve pobede i jedna remi. Zanimljivo, na poslednja tri susreta ovih ekipa je dolazila dvojka.

BERKAN – BENDEL INŠURANS. 22.00

(Fudbal, Kvalifikacije za Kup konfederacije)

Marokanski klub Berkan, osvajač prošlosezonskog Kupa Maroka, jedan je od favorita u Kupu konfederacije. Kako i ne bi bio, kada je osvajao to takmičenje 2020. i 2022. godine. Međutim, prvo mora da prođe kroz uvek nezgodne kvalifikacije, a nije baš da je imao preterano sreće na žrebu. Izvukao je nigerijskog predstavnika Bendel Inšurans, sa kojim je u prvom susretu odigrao 2:2. Još Marokanci mogu da budu prezadovoljni tim rezultatom, pošto su dva puta gubili. Berkan je pre pet dana imao težak meč i u domaćem prvenstvu, odigrao je 0:0 sa Vidad Kazablankom. Sada je pod pritiskom da pobedi.


tagovi

AfrikaAfrička Liga šampionaKup konfederacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara