Darko Nović, strateg Monastira, koji je prošle sezone uveo ES Setif u polufinale Lige šampiona (©Reuters)
Darko Nović, strateg Monastira, koji je prošle sezone uveo ES Setif u polufinale Lige šampiona (©Reuters)

AFRIKA: Može li srpski trener da osvoji Kup konfederacije?

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.02.23. | 08:55

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kup konfederacije)

Aktuelni šampion i sa 19 titula najtrofejniji klub Demokratske Republike Kongo, TP Mazembe, ponovo je osuđen na igranje Kupa kofederacije, drugog po kvalitetu afričkog klupskog takmičenja. Jednostavno, petostruki osvajač Lige šampiona drugu sezonu zaredom je eliminisan u kvalifikacijama za elitno takmičenje, ovog puta od strane Vajpersa iz Ugande. U 1. kolu Kupa konfederacije sastaće se sa trenutno drugoplasiranom ekipom šampionata Malija, Realom iz Bamaka. Škorpije za ostaju za Džolimbom dva poena, samo zato što imaju odigran meč manje. Na putu do grupne faze Kupa konfederacija Real je eliminisao Duane iz Burkine Faso, Harts of Ouk iz Gane i najbolji tim Esvatinija Rojal Leopards.

ASEK MIMOZAS – MOTEMA PEMBE, 17.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Pored šampiona DR Konga Mazembea, u Kupu konfederacije će učestvovati još dva kluba iz te zemlje, Sent Eloj Lupopo, koji je prošle sezone bio treći, te osvajač nacionalnog kupa Motema Pembe, tim koji je prošlo prvenstvo okončao na sedmoj poziciji, a u aktuelnom je osmi. Prvi rival u B grupi Motemi Pembi biće prvak Obale Slonovače ASEK Mimozas, koji je u poslednjih sedam i po meseci doživeo samo jedan poraz na 25 mečeva u svim takmičenjima – od Horoje u kvalifikacijama za LŠ. Od tada osam remija i devet pobeda, ubedljivo je prvi u domaćem šampionatu i sada se mirne glave okreće Kupu konfederacije. U grupi su još Diable Noar i Rivers Junajted.

KARA – FJUČUR, 17.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Debituje egipatski Fjučur na velikoj sceni, prvi put se domogao nekog kontinentalnog takmičenja. Žreb ga je doduše poslao u veoma tešku C grupu, sa sunarodnicima Piramidsima, marokanskim FAR-om i ubedljivo najslabijim od ta tri rivala, Karom iz Togoa. Svi klubovi koji imaju ambicije da se domognu četvrtfinala prosto nemaju luksuz da ne trijumfuju protiv Kare, ali to na terenu lidera prvenstva Togoa nikako nije lako. Kara u 17 kola prvenstva nema nijedan poraz, a u kvalifikacijama za Kup konfederacije je šokirala tunišanski Sfaksijen. Kod kuće ga je savladala sa 2:1, potom je u gostima odolela (0:0). Što se tiče Fjučura, on je u prvenstvu Egipta trenutno treći sa tri boda manje od lidera Al Ahlija, ali i dve odigrane utakmice više od njega.

MONASTIR – JANG AFRIKANS, 17.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Tunišanski predstavnik Monastir prošle sezone je bio apsolutni hit domaćeg prvenstva. Predvođen legendarnim trenerom Fauzijem Benzartijem (73) bio je nadomak senzacionalne titule, Esperans mu je oteo u poslednjem kolu. Benzartija je zamenio srpski stručnjak Darko Nović, koji u kvalifikacijama za Ligu šampiona očekivano nije uspeo da eliminiše Al Ahli iz Kaira, ali zato u kvalifikacijama za Kup konfederacije jeste branioca tog trona Berkan. U B grupi domaćeg prvenstva Monastir je prvi, pa sa puno optimizma dočekuje najpre duel sa aktuelnim prvakom Tanzanije Jang Afrikansom, a zatim i sa ostalim rivalima u jakoj D grupi Kupa konfederacije, TP Mazembeom i Real Bamakom.

PIRAMIDS – FAR RABAT, 20.00

(Fudbal, Kup konfederacije)

Iako imamo nekoliko veoma zanimljivih mečeva ove nedelje u Africi, susret C grupe između Piramidsa i FAR-a u Kairu ipak je apsolutni derbi. Sastaju se trenutno drugoplasirani tim egipatskog šampionata i lider prvenstva Maroka, dva najbolja domaća prvenstva koje Crni kontinent ima. Istina, obe ekipe su pomalo neočekivano na tim pozicijama, Piramidsi su iskoristili loše rezultate Zamaleka i sada se sa Al Ahlijem i Fjučurom bore za titulu, dok je fantastični FAR sa četiri pobede iz poslednjih pet kola bacio u svoju senku rivale iz Kazablanke, Vidad i Radžu. Oba tima su do grupne faze Kupa konfederacije stigla ubedljivim pobedama na svom terenu, Piramide su bile bolje od Nigelaka iz Nigera, a FAR od Džolimbe iz Malija.


tagovi

AfrikaKup konfederacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara