Mohamed Salah sa saigračima u Egiptu (©Reuters)
Mohamed Salah sa saigračima u Egiptu (©Reuters)

AFRIKA: Salah na popravnom, ES Setif u najjačem sastavu u prvenstvu Alžira

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.01.22. | 09:11

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Kenija 1)

Uspeli su Leopardsi da vežu šest utakmica u domaćem šampionatu bez poraza, ali od toga su četiri odigrali nerešeno i uposali su tek dva minimalna trijumfa. Zanimljivo, čak tri remija rezultatom 1:1, a jednu 2:2. Dakle, golovi su bili konstanta ove sezone, od drugog kola je barem po jedan viđen na mečevima Leoparda. Ipak, posle 13 kola oni su tek 14. na tabeli sa 14 poena. Kariobangi Šarksi su sedmi, sa tačno sedam poena više od današnjeg rivala. Ajkule su u poslednjih šest kola samo jednom slavile, a imaju čak tri poraza u tom periodu.

ŠELGUM – TLEMSEN, 14.30

(Fudbal, Alžir 1)

Duel dva trenutno najlošije rangirana tima u prvenstvu Alžira. Tlemsen nosi fenjer, iz 12 kola je osvojio svega šest poena, dok je Šelgum bolji od njega za tri boda. Osvojio ih zahvaljujući remijima, odnosno obe ekipe imaju samo po jednu pobedu. Takođe, oba tima su u poslednjem kolu poraženi, Šelgum od Magre (2:0), a Tlemsen od USM Alžira (3:0). Rivali u borbi za opstanak se nisu sastajali u skorije vreme u takmičarskim mečevima, jer je za razliku od Tlemsena Šelgum igrao u drugoj ligi sve do ove jeseni.

HUSEIN DEJ – ES SETIF, 15.00

(Fudbal, Alžir 1)

Nije morao aktuelni vicešampion Alžira, ES Setif, da odlaže utakmicu sa Husein Dejem, jer nema nijednog reprezentativca na Kupu afričkih nacija, koji se trenutno igra u Kamerunu. Poražavajuće za tako veliki klub, ali jedini igrač koji je nastupao u skorije vreme za nacionalni tim je Ibrahim Bodbus, čija Libija ne učestvuje na turniru. Pokušaće ES Setif da iskoristi ulogu favorita, dođe do bodova i tako kazni trenutnog lidera Beluizdad za dva vezana kiksa. Ima trenutno dva poena manje, dok je Husein Dej tek 12. na tabeli sa 13 bodova iz 12 utakmica. Domaćin je seriju od tri uzastopna poraza prekinuo u prošlom kolu trijumfom nad Olimpikom iz Medee sa 2:1.

NIGERIJA – SUDAN, 17.00

(Fudbal, Kup afričkih nacija)

Ono najbolje iz Afrike dolazi tek popodne na red. Prvo će na Kupu afričkih nacija Nigerija da proba da overi prolaz u osminu finala protiv Sudana. Pobedili su Superorlovi u prvom kolu najtežeg rivala i jednog od konkurenata u borbi za tron, Egipat, sa 1:0. Nadigrali su Faraone (15:4 razlika u šutevima), a jedini pogodak je postigao Kaleči Ihenačo u 30. minutu. S druge strane, Sudan je takmičenje otvorio remijem bez golova sa Gvinejom Bisao, što ga dovodi u težak položaj da traži bodove protiv najjačih rivala u grupi. Nigerija i Sudan su se sastali ukupno šest puta u svim takmičenjima u 21. veku, računajući i ona gde nastupaju samo igrači iz domaćih šampionata. Nigerijci su uspešniji, sa pet pobeda. Poslednji remi među njima viđen je još u kvalifikacijama za Mundijal davne 1969. godine, kada je bilo 3:3.

GVINEJA BISAO – EGIPAT, 20.00

(Fudbal, Kup afričkih nacija)

Nimalo prijatna situacija za Mohameda Salaha i saigrače, pošto posle poraza od Nigerije praktično više nemaju pravo na kiks do kraja turnira. Egipćani moraju da idu na pobedu protiv Gvineje Bisao, koja se u poslednje vreme pokazala kao vrlo nepredvidljiva ekipa. Istina, Maroko je u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru uspeo da je savlada sa 5:0, ali toliko lošu partiju tim iz zapadne Afrike teško da može da ponovi. Poslednja tri njegova meča završena su identičnim rezultatom, 0:0, najpre u kvalifikacijama za SP protiv Gvineje i Sudana, a zatim i na KAN opet protiv Sudana. Zanimljivo, Egipat i Gvineja Bisao nikada do sada nisu odigrale nijedan takmičarski meč, tako da će ovo da im bude prvi susret.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara