Fudbaler Esperansa Gajit Uahabi (©AFP)
Fudbaler Esperansa Gajit Uahabi (©AFP)

AFRIKA: Tunišani oprezni u plej-ofu, Azam zakomplikovao prvenstvo Tanzanije

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.04.24. | 08:58

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

TASKER – TALANTA, 12.00

(Fudbal, Kenija 1)

Izabrane vesti

Prekasno se Tasker upalio da bi osvojio titulu ove sezone, ali i dalje je u igri za drugo mesto, koje potencijalno vodi u kvalifikacije za Kup konfederacije. Trenutno je četvrti, ali kako Polis i Bandari imaju po odigran meč više, Tasker će preskočiti obe ekipe ukoliko savlada danas kod kuće Talantu. Prišao bi ujedno i Gor Maiji na osam bodova zaostatka, osam kola pre kraja prvenstva. Što se tiče Talante, ona se bori za opstanak u eliti. Petnaesta je na tabeli, prva iznad crte za plej-aut, sa dva boda više od Muhoroni Juta. Talanta je seriju od četiri vezana remija rezultatima 1:1 prekinula u prošlom kolu porazom od Polisa (1:2). Već sedam utakmica, od 14. januara, ne zna za pobedu. S druge strane, Taskeru je seriju od četiri vezana trijumfa u prvenstvu prekinuo u prošlom kolu Kariobangi Šarks (3:2). Poslednja tri susreta Taskera i Talante završena su remijima.


NAMUNGO – AZAM, 18.00

(Fudbal, Tanzanija 1)

U prošlom kolu je Azam savladao aktuelnog šampiona Tanzanije Jang Afrikans (2:1) i tako zakomplikovao završnicu prvenstva u poslednjoj njegovoj trećini. Janga je i dalje prva sa 52 poena, Azam je sledi sa 47, uz odigran meč više, dok je treći Simba sa 46 bodova i istim brojem utakmica kao Jang Afrikans. Dakle, Azam danas mora da nastavi sa serijom dobrih rezultata (u poslednja četiri kola osvojio 10 od mogućih 12 bodova) i da savlada Namungo. Reč je o timu koji je poražen na tri od poslednja četiri meča, 11. je na tabeli sa samo bodom više od Tabora Junajteda i mesta u plej-autu, a na +2 u odnosu na Mašudžu, koja je u zoni ispadanja. Azam je u prvom delu sezone izgubio od Namunga (1:3), što mu je jedan od samo dva poraza u prvenstvu. Zanimljivo i na susretu pre tog je takođe izgubio od Namunga, u maju prošle godine (1:2).


MONASTIR – ESPERANS TUNIS, 18.30

(Fudbal, Tunis 1)

U toku je tek četvrto (od 10) kola u plej-ofu šampionata Tunisa, a Esperans je već sada stekao baš ozbiljnu prednost. Iz prva tri meča je sakupio maksimalnih devet bodova (preneo je tri iz prvog dela kao pobednik grupe), pa ukoliko danas savlada i Monastir u poslednjem meču kola pobećiće svim pratiocima na ogromnih +9. Klub Afrikan i Etoil Sahel dele drugu i treću poziciju sa po šest poena, koliko ima i Monastir uz meč manje. Na nijednoj od dosad odigranih osam utakmica u plej-ofu nije viđeno više od dva gola, a Esperans još nije promio nijedan (gol-razlika 4:0). Na oba ovosezonska okršaja u ligaškom delu Esperans je savladao Monastir, sa po 2:0 u oktobru i 2:1 u decembru. Poslednji meč Monastir je odigrao pre skoro mesec dana, dok je Esperans u međuvremenu odigrao i dve utakmice u četvrtfinalu Lige šampiona. Eliminisao je ASEK Mimozas, oba susreta su završena 0:0, Tunišani bili bolji posle penala.


ISMAILI – FJUČUR, 19.00

(Fudbal, Egipat 1)

Avantura na međunarodnoj sceni završena je za Fjučur pre nedelju dana. Gradski rival Zamalek je bio bolji od njega u četvrtfinalu Kupa konfederacije. Sada Fjučuru ostaje da se bori za što bolji plasman u domaćem prvenstvu, gde je seriju od četiri uzastopna remija, odnosno osam utakmica bez pobede prekinuo pre tri dana trijumfom nad Al Masrijem (2:1). Sada je tim iz Kaira tek 11. na tabeli sa 20 bodova, ali ima više od pola prvenstva da se vrati u trku za sam vrh. Ismaili je iza njega, ima tri poena manje iako je odigrao dva meča više. Seriju od četiri meča bez pobede (tri remija i jedan poraz) prekinuo je na prošloj svojoj utakmici, odigranoj pre 11 dana, kada je kod kuće savladao Smuhu (2:1). Na tri od dosadašnja četiri susereta Ismailija i Fjučura nismo videli nijedan gol. Samo je jednom, u julu 2022. godine, Ismaili slavio sa 2:1.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara