Pablo Aimar i David Trezege (©Shutterstock, ©Reuters)
Pablo Aimar i David Trezege (©Shutterstock, ©Reuters)

Aimarov i Trezegeov tim u klinču za promociju u argentinsku Primeru

Vreme čitanja: 8min | ned. 31.01.21. | 23:09

Klubovi u kojima su ponikla dva nekadašnja velikana fudbalske igre, Estudijantes Rio Kvarto i Platense, igraju noćas finale plej-ofa za ulazak u najviši rang zemlje Gaučosa

Poslednji voz za elitu. Traži se drugi putnik u najjači rang argentinskog fudbala, pored Sarmijenta iz Hunina koji je već obezbedio svoje mesto pobedom u finalu nad Estudijanetsom iz Rio Kvarta. Odluka o novom-starom članu Primere biće doneta noćas, kada se na stadionu Marselo Alberto Bijelsa u Rosariju, od 01.10 po srednjoevropskom vremenu u finalu plej-ofa budu sastali Platense i već pomenuta Studentarija iz provincije, kojoj se ukazala druga šansa za napredovanje u poslednje dve nedelje.

Obe ekipe su u ligaškom delu prvenstva delile okvire šampionske grupe A, gde su se posle sedam odigranih kola zatekli na deobi prvog mesta sa istim brojem osvojenih bodova. Estudijantes je u poslednjem kolu, gde mu samo pobeda nije bila dovoljna, već i dobra gol-razlika, savladao Agropekuario sa 4:0, a u čak tri postignuta gola indirektno je učestvovao defanzivac Agronoma Federisio Roso, koji je bio pod lupom nadležnih organa zbog, u najmanju ruku sumnjivih poteza sa tog susreta.

Izabrane vesti

Platense je u poslednjem meču ligaškog dela savladao Temperlej sa 2:1, što mu nije bilo dovoljno da se održi na prvom mestu, jer ga je na tom mestu zamenio upravo Estudijantes, zbog bolje gol-razlike. Tako su se Studenti iz Rio Kvarta i Sarmijento, prvoplasirani iz grupe B, našli u finalu za zvaničnog šampiona Nasional B lige i direktnog učesnika elite za narednu sezonu. Kao uspešniji iz ovog dvoboja izašao je Zeleni tim iz Hunina, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 4:3, posle 1:1 tokom 90 minuta igre.

Međutim, poraženom iz ovog finala pružala se druga šansa, da se kroz dodatno doigravanje, u kome je pored njega učestvovalo još 16 klubova, domogne najjače kategorije. Pravo učešća u plej-ofu imale su sve ekipe iz dve šampionske grupe, dakle njih 14, i dva sastava koja su završila kao prvoplasirana u gubitničkim grupama. Estudijantes je bio povlašćen i nije učestvovao u prve tri eliminacione runde, dok su Platense i Atletiko Rafaela takođe bili povlašćeni kao drugoplasirani iz šampionskih grupa, i učešće su počeli od trećeg kola. U polufinalu Studenti su savladali svoje kolege i istoimeni klub iz Kaserosa sa 1:0, dok je Platense bio bolji od Rafaele 2:0.

Oba tima su nekadašnji učesnici najjačeg ranga argentinskog fudbala, ali je Platense, za razliku od Estudijantesovog povremenog pojavljivanja početkom osamdesetih u formatima Nasional kao tim iz provincije, klub sa daleko dužom tradicijom učešća u eliti. Kalamarosi, kako ih je jednom prilikom oslovio čuveni argentinski novinar Palasio Zino, što bi u prevodu značilo Lignje, bili su učesnici Primere od najranijih godina osnivanja. Kako je klub nastao daleke 1905. godine jedan je od najstarijih u Argentini, a učešće u najjačem takmičenju započeo je još 1912. Takođe su bili među klubovima začetnicima profesionalizma, kada se Primera transformisala iz amaterske u novu epohu.

Platense je nastao na jedan veoma originalan i zanimljiv način, od strane mladih ljudi, ljubitelja fudbala u jednom od naselja Buenos Ajresa zvanom Rekoleta. Momci su imali entuzijazam, ideju i želju, ali nisu imali potrebna sredstva za osnivanje ekipe. Pribavljanje potrebnog novca ostvarili su na konjičkim trkama, gde su sav svoj prikupljen novac, skromne vrednosti, uložili na konja Gaji Simona, trkačko grlo iz ergele Platense. Na hipodromu u Palermu - površinski najveći kvart u Buenos Ajresu - njihov izabrani as je pobedio, a kasnije je klub poneo ime upravo po ergeli odakle je trkačko grlo vodilo poreklo. Dodajmo i da je veoma retka pojava da neki fudbalski klub igra u braon dresovima, i ove boje su preuzete sa košulje koju je džokej nosio na toj pobedonosnoj trci.

Trezege u dresu Juventusa sa Kamoranezijem i Nedvedom (©Reuters)Trezege u dresu Juventusa sa Kamoranezijem i Nedvedom (©Reuters)

Platense je dugo godina nastupao na stadionu koji se nalazio u Nunjezu, na raskrsnici ulica Manuel Pedraza i Kramer, ali je 1971. godine bio primoran da se odseli sa tog mesta, a na njemu je kasnije sagrađena škola. Osam godina kasnije, ekipa je otvorila svoj novi stadion, bukvalno preko puta stare lokacije, odnosno sada novoizgrađene avenije General Paz.

Ali i to preko puta, značilo je da klub izlazi iz okvira grada Buenos Ajresa, i od tada pripada Severnoj zoni prestonice u partidu Visente Lopez, kako glasi i ime novog stadiona, koji ima pozamašan kapacitet od 35.000 mesta.

Klub je kultni status postigao tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada je u više navrata uspevao da izbegne ispadanje kroz seriju čuda u poslednjim kolima, ispraćajući tako mnoge druge timove u niži rang. Upravo zbog toga ga je novinar Palasio Zino okarakterisao kao Lignje. Po njegovim rečima, klub se kretao kao ta podvodna životinja, "uvek, u poslednjem trenutku ispusti mastilo i umakne".

Žrtva jednog takvog slučaja bio je i velikan San Lorenco, koji je ispao 1981. godine u drugu kategoriju posle Platenseovog niza pobeda u poslednjim kolima nad Estudijantesom iz La Plate, Kolonom i Velezom.

Platense je preživljavao u najvišem rangu takmičenja sve dok konačno nije podlegao ispadanju 1999. godine. Ovo je bio i početak naglog pada, klub je potom ispao u Metropolitano B, treći rang. U sezoni 2006. Lignje su uspele da se vrate u Nasional B, ali su ubrzo ponovo ispale u treću kategoriju. Platense je ponovo direktno promovisan u sadašnji rang takmičenja tek 2018. godine posle pobede nad Estudijantesom iz Kaserosa.

Iako u najboljem društvu Argentine nije igrao više od 20 godina, Platense je proveo gotovo 70 sezona kao član Primere, u kojoj zauzima 16. mesto na istorijskoj tabeli, sa više od 2.000 utakmica. Iz omladinske škole Lignji potekla je jedna od fudbalskih legendi francuskog fudbala. David Trezege je upravo iz Platensea 1995. godine stigao u Monako, a ostalo je istorija.

Drugi učesnik i večerašnji formalni domaćin, pred praznim tribinama stadiona Marselo Alberto Bijelsa u Rosariju, jeste Estudiantes iz Rio Kvarta. Klub o kome je već bilo reči u prethodnim najavama, naročito u onoj za finale protiv Sarmijenta. Ali, ponovićemo neke osnovne teze.

Estudijantes je osnovan 1912. godine u gradu Rio Kvarto, koji se nalazi u provinciji Kordoba. U svojoj istoriji uglavnom je bio učesnik regionalne lige Rio Kvarto, koju je osvajao rekordnih 34 puta. Kao šampion svog regiona ostvarivao je učešće u provincijskim ligama, koje su u ono vreme pre reforme sistema, bile kao odskočna daska za klubove iz provincije da se nađu u najjačem rangu takmičenja u okviru formata Nasional.

Studenti su u tome uspeli početkom i sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada su u tri uzastopne sezone 1983, 1984. i 1985. godine obezbeđivali učešće u eliti. U prva dva nastupa, takmičenje su napuštali već u grupnoj fazi daleko od pozicija koje su vodile u narednu rundu. Međutim u sezoni 1985, uspevaju da prođu grupu kao drugoplasirani iza Boke Juniors sa kojom su čak izvukli i remi 1:1, a isped Temperleja i Altos Ornos Zaple. Kasnije u osmini finala, nakon prvog susreta odigranog bez golova, poraženi su od San Martina iz Tukumana sa 4:2.

Posle reforme klub se našao u Interior diviziji, koja je kasnije preimenovana u Torneo A, danas poznata kao Federal A, treći rang takmičenja za klubove iz argentinskih provincija. Često ispadanje u Torneo B, i vraćanje u viši rang, bili su česta pojava gotovo 30 godina, kada su se konačno u sezoni 2013/14 učvrstili u Federal A ligi. Dalji napredak Estudijantes je ostvario u sezoni 2018/19, kada je posle mukotrpne sezone u kojoj je učestvovalo 36 klubova uspeo da završi kao prvi, čime je ostvario učešće u Nasional B. Posle samo dve sezone u drugom po jačini rangu, došao je u situaciju da se bori za ulazak u odabrano društvo argentinskog fudbala.

Aimar u dresu Valensije pored Visentea i Angula (©Reuters)Aimar u dresu Valensije pored Visentea i Angula (©Reuters)

Pomenimo i da je najslavnije ime koje je nosilo opremu kluba Pablo Aimar. Nekadašnji reprezentativac Argentine i as River Plejta, Valensije, Saragose i Benfike, prohodao je u dresu tima iz rodnog Rio Kvarta, gde je primećen od strane velikana iz Buenos Ajresa.

Do danas ove dve ekipe nisu imale prilike da se susreću u više navrata, bar ne u zvaničnim utakmicama, iz već navedenih razloga. Njihovi okršaji vode se od 2019. godine i do sada ih je bilo ukupno tri. U prvom dvoboju Platense je slavio sa 3:1, dok su se ostala dva dogodila prošle godine. Jedan od njih odigrao se u prekinutom delu prvenstva kada je Estudijantes pobedio sa 3:2, i poslednji u ovosezonskoj šampionskoj grupi završen je nerešeno 1:1.

U noćašnjem meču jedan od glavnih aduta Studenata iz Rio Kvarta je Markos Fernandes, nekadašnji igrač Kolona, čileanskog San Luisa i San Martina iz San Huana, odakle je i stigao u redove Studenata. Pored njega ozbiljnu pretnju po gol protivnika predstavlja napadač Ibrahim Esar, inače igrač koji je postigao jedini pogodak u polufinalu protiv kolega iz Kaserosa. Međutim, najzvučnije ime u sastavu koji predvodi Marselo Vaskez jeste Nestor Ortigosa, nekadašnji član selekcije Paragvaja, šampionske generacije San Lorenca koja je osvojila pehar Kopa Libertadores 2014. godine. Posle ovog uspeha vratio se u Olimpiju, odakle je prešao u Rosario Sentral, a zatim došao u Rio Kvarto, gde će sa Estudijantesom pokušati da se stupi na veliku scenu Argentine.

Platense ne može da se pohvli nekim zvučnijim imenima u svojim redovima, ali treba imati na umu da ga predvodi jedna od legendi argentinskog fudbala Huan Manuel Ljop. On je još kao igrač Nuels Old Bojsa tri puta bio šampion Argentine, a kao trener već je izborio jednu promociju u najjaču kategoriju, koju je ostvario vodeći Godoj Kruz u sezoni 2005/06.

U dosadašnjim nastupima u timu Lignji, izdvajao se ofanzivac Matijas Tisera, kao i centralni bek Brajan Emanuel Ljuj, nekadašnji član Rasinga, Kilmeša, pa i grčkog Asterasa. Ali ime koje, bar argentinskoj fudbalskoj javnosti, privlači najveću pažnju je Mauro Bogado (35). Vremešni krilni napadač svoje najbolje dane imao je u Urakanu, a u istom periodu u San Lorencu i njegovom najvećem rivalu, nastupao je gore pomenuti Nestor Ortigosa. Dakle, imaćemo dva stara poznanika u nekom novom ruhu i u nekim totalno drugačijim ulogama.

ARGENTINA 2, PLEJ-OF ZA PROMOCIJU - FINALE

Ponedeljak

01.10: (2,50) Estudijantes Rio Kvarto (2,90) Platense (3,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

David TrezegeArgentinaJužna AmerikaPlatenseEstudijantes Rio KvartoArgentina 2Pablo Aimar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara