Džordan Henderson (AFP)
Džordan Henderson (AFP)

Ajaks hoće Džordana Hendersona! Ali na saudijske milione sad mora da se plati i porez...

Vreme čitanja: 2min | uto. 09.01.24. | 15:08

Engleski vezista u komplikovanoj situaciji

Pola godine je izdržao Džordan Henderson u Saudijskoj Arabiji i već želi da se vrati. Po mogućnosti u Englesku, ali u obzir dolaze i druge evropske lige.

Od povratka u Liverpul neće biti ništa, agenti su ga nudili Bajernu i Leverkuzenu, ali interesovanje do sada su pokazali Seltik i na iznenađenje mnogih – Ajaks!

Izabrane vesti

Posrnuli holandski velikan razmišlja o iskusnom pojačanju u veznom redu i hteo bi da iskoristi Hendersonovo nezadovoljstvo u Saudijskoj Arabiji. Ali pitanje da li će engleski vezista uspeti tako lako da napusti Bliski istok.

Džordan Henderson ima još dve i po godine ugovora u Al Itifaku prema kojem zarađuje 20.000.000 evra po sezoni. Čisto, bez poreza! Ali ako odluči da napusti Arabiju pre roka, onda će biti oporezovan. Svaki igrač koji je letos prihvatio masne ugovore u Saudijskoj Arabiji je prihvatio i da ne podleže plaćanju lokalnog poreza ako u zemlji ostane makar dve godine. U slučaju da pre tog roka napusti Arabiju, onda mu se zarađeni novac oporezuje sa 20 odsto što na Hendersonovu platu nije baš zanemarljivo.

Ipak, Englez je nezadovljan kvalitetom i uslovima života u Arabiji, pogotovo nekim ograničenjima za porodicu i mogao bi da žrtvuje oko 2.000.000 evra na do sada zarađenih 10.000.000. Međutim, tu se javlja novi problem sa porezom. Mora da ga plati u Engleskoj! Ako ne provede minimum godinu i po dana u inostranstvu, sva njegova zarada u Saudijskoj Arabiji potpada pod britanske poreske zakone, a oni su još oštriji sa poreskom stopom od 47 odsto.

Najbolja opcija za Hendersona u ovom slučaju bi bila da ode u neku zemlju poput Nemačke, Španije ili Holandije u kojima bi plaćao porez tek posle određenog perioda i samo na sumu koju tamo zarađuje. Ono što je pre toga zarađeno u Al Itifaku bi bili oporezovano samo u Saudijskoj Arabiji.

Tu svoju šansu vidi Ajaks, dok Seltik ispada iz priče jer važe skoro isti poreski zakoni kao u Engleskoj. Sada je sve na Hendersonu. Ako pronađe zajednički jezik sa Saudijcima oko sporazumnog raskida ugovora i plati porez Arapima, mogao bi da postane pojačanje holandskog velikana.

Bitna stavka je i reprezentativna budućnost. Pitanje je da li će Garet Sautgejt računati na Hendersona za EP ako ostane u Arabiji.


tagovi

Džordan HendersonZimski prelazni rok 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara