Foto: AFP
Foto: AFP

Ajaks juri Tventeov rekord star pola veka, Viljem II još jedna recka u nizu

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.12.21. | 13:29

Šampion Holandije u prethodnih 14 prvenstvenih utakmica primio samo dva gola; Večeras mu u goste dolazi Viljem II koji je u slobodnom padu

Predstojeća runda Eredivizije počeće dan ranije nego obično – u četvrtak. Na izričitu molbu Ajaksa, holandski fudbalski Savez pomerio je utakmicu šampiona za dva dana ranije nego što je isprva planirana, a sve zbog obaveza amsterdamskog kluba u Ligi šampiona u utorak.

Naime, tamošnja kuća fudbala dozvoljava učesnicima evropskih takmičenja da zatraže pomeranje prvenstvenih utakmica ukoliko procene da im je potreban dodatni odmor pre ili posle utakmica u Evropi. Stoga će Ajaks u neuobičajenom terminu večeras dočekati Viljem II na Johan Krojf Areni (21.00).

Izabrane vesti

Bodovna razlika u odnosu na najbliže rivale to ne pokazuje, Fajenord mu diše za vratom, ne posustaje ni PSV, ali kada dobija, Ajaks to čini neuporedivo sigurnije i lakše od najvećih rivala. U prilog tome podatak da je u dosadašnjih 14 rundi ekipa Erika Ten Haga postigla neverovatna 43 gola, što je nešto više od tri u proseku po utakmici, i pride samo dva puta vadila loptu iz mreže!

21.00: (1.10) Ajaks (11.00) Viljem II (19.00)

Sa takvom defanzivnom čvrstinom šampion Holandije ozbiljno preti da obori rekord Tventea star - pola veka. Klub iz Enšedea je pre okruglo 50 godina – sezonu završio kao treći!? - uspeo da sačuva mrežu na 23 od 34 prvenstvenih utakmica i primi svega 13 golova! Ajaks je na dobrom putu da nadmaši taj učinak zapisan u knjigama holandskog fudbala. Jedino su dvojica fudbalera u prethodna četiri meseca sezone učinila uslugu Tventeu u očuvanju pomenutog rekorda: jedan od "njihovih" ljudi, Robin Proper, doneo je Tventeu bod u drugom kolu, a Utrehtov bek Đango Varmerdan naneo prvi poraz i za sada jedini prvenstveni poraz šampionu ove sezone. Na preostalih 12 utakmica mreža Ajaksa je mirovala.

Jedan od članova pomenutog tima Tventea Kik van der Val našalio se u razgovoru za holandski AD, ali i priznao da ga je zatekao podatak o neverovatnom defanzivnom učinku Ajaksa ove sezone.

"Moraću da angažujem neke napadače iz Eredivizije sa zahtevom da postignu koji gol protiv Ajaksa. Znao sam da Ajaks nije primio mnogo golova, ali da su u pitanju samo dva pogotka – šokiran sam. Sezona je duga, ima još 20 utakmica da se odigra, što je mnogo. Ajaks se i dalje takmiči u Ligi šampiona. Forma, zdravlje, težak raspored, nikad ne znate šta može da se desi", rekao je Van der Val.

Slaže se i njegov bivši saigrač iz napada Rene van de Kerkof.

"Ajaks nije imao mnogo problema sa povredama i suspenzijama. To vas uvek pogodi tokom sezone. Oni mogu da se nose sa tim mnogo bolje nego mi tada. Morate da shvatite da smo mi tada imali maksimum 18 igrača. Pritom smo radili i druge poslove sa strane. Ja sam ujutru radio u građevinskoj firmi, a uveče trenirao", naglašava Van de Kerkof.

Kako bilo, čini se da će večerašnji rival biti samo još jedna recka više u Ajaksovom nizu. Viljem II je u slobodnom padu, poražen je na pet uzastopnih utakmica u svim takmičenjima, a na prethodnih sedam u prvenstvu osvojio je samo dva boda, te polako, ali sigurno korača ka donjem delu tabele. U Amsterdamu je u prethodnih pet godina dva puta uspevao da odnese čitav plen, ali su to jedine dve pobede u gostima Ajaksu u ovom veku. Na preostalih 19 utakmica od 2000. godine na ovamo, osvojio je još samo jedan bod!

EREDIVIZIJA – 15. KOLO

Četvrtak

21.00: (1.10) Ajaks (11.00) Viljem II (19.00)

ZAOSTALI MEČ 2. KOLA

18.45: (1,28) AZ Alkmar (6,00) Fortuna Sitard (9.50)



tagovi

EredivizijaAjaksViljem II

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara