Abdelhak Nuri u zagrljaju sa Lase Šeneom (©Reuters)
Abdelhak Nuri u zagrljaju sa Lase Šeneom (©Reuters)

Ajaks priznao lekarsku grešku i obeštetio Nurijevu porodicu sa 7.850.000 evra

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.02.22. | 09:49

Postignut dogovor između dve strane

Borba Abdelhaka Nurija za povratak koliko-toliko normalnom životu se nastavlja, a Ajaks je priznao da je načinjen propust prilikom ukazivanja pomoći svojevremeno velikoj nadi holandskog fudbala i amsterdamskog kluba. Doživeo je Nuri ozbiljno i trajno oštećenje mozga, uspeo je da se probudi iz kome, a posle višegodišnjih pregovora, sklopljen je dogovor između kluba i porodice. Amsterdamski klub saopštio je da će Nuriju i njegovoj porodici isplatiti 7.850.000 evra.

Sada već davne 2017. godine, Abdelhak Nuri kolabirao je u 73. minutu prijateljskog susreta sa Verderom iz Bremena. Medicinska služba je odmah reagovala i povratila ga u život, a naknadnim ispitivanjima u bolnici je ustanovljeno da je mladom fudbaleru prilikom ukazivanja lekarske pomoći i transporta do bolnice greškom lekara teško oštećen mozak. Prve procene nisu bile da će preživeti, ali se posle godinu i kusur dana probudio iz kome. Od tog trenutka traje Nurijeva borba za život.

Izabrane vesti

Ajaks je priznao da je postojala greška prilikom ukazivanja pomoći Abdelhaku Nuriju, da medicinska nega nije bila adekvatna i preuzeo je odgovornost.

Dobro je što je postignut dogovor i što ćemo završiti ovo. Svi znamo da Abedlhakova patnja i njegovih najmilijih nije gotova. Situacija ostaje veoma tužna“, rekao je Edvin van der Sar.

Popularni Api je sredinom decenije važio za jednog od najvećih talenata čuvene Ajaksove fabrike fudbalera. Momak rođen 1997. godine u Amsterdamu je prošao sve mlađe selekcije Ajaksa i reprezentacije Holandije, a na debiju za prvi tim je odmah postigao gol. Sa 17 godina je bio uvršten na Gardijanovu listu 40 najvećih talenata svetskog fudbala. U prvi tim je ušao sa generacijom Van de Beka, De Lihta, De Jonga, Klajverta, Dolberga... Holanđani su ga zvali „Ajaksov Inijesta“, a posle debitantske sezone 2016/17 je planirano da u narednoj sezoni bude jedan od nosilaca igre.

Od velike karijere koja mu se predviđala neće biti ništa, sa fudbalom je završio, ali na Abdelhaka Nurija nisu zaboravili navijači Ajaksa i njegovi prijatelji sa kojima je delio svlačionicu na Johan Krojf Areni. Mnogi od njih poput Donija van de Beka ili Džastina Klajverta izabrali su da na dresu nose broj 34, koji je Nuri nosio u Ajaksu. Sećanje na Abdelhaka Nurija ne bledi, porodica danonoćno bdi nad njim, a navijači nadaju se da će jednoga dana opet doći na Johan Krojf Arenu i bodriti Ajaks.


tagovi

AjaksEdvin van der SarAbdelhak Nuri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara