Frančesko Farioli (Reuters)
Frančesko Farioli (Reuters)

Ajaks promenio kurs! Posle 27 godina prestao da 'kupuje domaće', plaća trenera 1.250.000

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.05.24. | 19:10

Frančesko Farioli biće prvi italijanski trener u istoriji Kopljanika

Posle 27 godina, Ajaks menja kurs po pitanju angažovanja trenera. Zvuči neverovatno, ali od 1997. najveći holandski klub vodili su iskučučivo domaći treneri. Dvadeset i jedan Holanđanin od kraja prošlog veka do danas, zaključno sa Džonom Van Et Šipom držali su dirigentsku palicu u Amsterdamu, ali će ona uskoro dopasti u ruke Frančeska Fariolija, prvog italijanskog trenera u istoriji Kopljanika.

Dogovor sa Nicom je utanačen i Ajaks će klubu sa kojim Farioli ima još godinu dana ugovora za slobodu Italijana platiti 1.250.000 evra. Takođe, advokati obe strane upravo finalizuju papirologiju nakon čega će 35-godišnji stručnjak i zvanično postati trener Ajaksa.

Izabrane vesti

Turobna je bila sezona 2023/24 iz bizure Ajaksa, jedna od najcrnjih u slavnoj klupskoj istoriji. Kao trener Kopljanika počeo ju je Moris Stajn koji se zbog loših rezultata zadržao samo do pred kraj oktobra. Dve utakmice vodio je Hedvigs Maduro, pre nego što je Van Et Šip dobio ulogu vatrogasca. Doveo je Ajaks do petog mesta i kvalifikacija za Ligu Evrope, ali ga uprava nije videla kao rešenje na duge staze.

Farioli sa svojih samo 35 godina i CV-jem koji obuhvata tursku Alanju, Karagumruk i Nicu, jeste rizično rešenje za poljuljanog velikana. Ipak, nedavno je rukovodstvo Ajaksa potvrdilo da je nema nikakvu sumnju u svoj izbor.

“Farioli ima sjajnu fudbalsku viziju i veliki je suvi je profesionalac. To je ono što je neophodno Ajaksu", rekao je tehnički direktor Aleks Kres.

Poslednji strani trener na klupi Ajaksa bio je Morten Olsen, a posle imena poput Luja Van Gala, Ronalda Kumana, Marka Van Bastena, Martina Jola, Franka De Bura, Erika Ten Haga, u novi početak upušta se sa čovekom koji je Nici obezbedio peto mesto u Ligi 1. Fariolijevi Orlovi bili su najbolja odbrana francuske elite, ali napadački gledano - čist prosek sa svega 40 golova na 34 utakmice.

Ajaks je poslednjih nedelju dana pregovarao sa Fariolijem, Čelsi i Brajton su počeli da ga merkaju, a Kopljanici su, shvativši da im je ovo jedinstvena prilika da ugrabe talentovanog stručnjaka pojačali ofanzivu i upravo privode posao kraju.



tagovi

Frančesko FarioliAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara