Karlos Baka (©AFP)
Karlos Baka (©AFP)

Ajkule i sa Karlosom Bakom na dnu, Junior desetkovan u Kaliju

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.03.23. | 23:10

Kolumbija 1, Apertura: Amerika favorit protiv tima iz Barankilje noćas (02.10) u sedmom kolu šampionata

Duel dva tima sa suprotnih krajeva tabele - Amerika iz Kalija i Junior iz Barankilje noćas (02.10) će da odmere snage u zaostalom meču sedmog kola kolumbijske Aperture, koji po redovnom rasporedu nisu mogli da odigraju zbog koncerta Entonija Romea Santosa koji je održan na stadionu Paskal Gerero u Kaliju pre dve nedelje.

S jedne strane, izabranici Aleksandra Gimaraeša će nastojati da nastave sa dobrim partijama i preuzmu vođstvo u nacionalnom prvenstvu. Dok će sa druge strane ekipa Juniora pokušati da se izvuče sa dna tabele na početku ere čuvenog stratega Ernana Darija Gomeza koji će pored svih poteškoća morati da pravi određene rotacije u igračkom kadru, ne samo zbog povreda, već i zbog potrebe da se pronađe forma koja se uklapa u ono što želi velikan s obale Karipskog mora.

Izabrane vesti

Amerika se nalazi na drugom mestu formata Apertura sa 16 osvojenih bodova. U dosadašnjem toku šampionata Đavoli iz Kalija odigrali su osam utakmica i tom prilikom zabeležili pet pobeda, jedan remi i dva poraza. U poslednje dve utakmice u prvenstvu, doživeli su neuspeh u gostima od Independijente Santa Fea rezultatom 2:0, dok su na svom terenu slavili protiv Alianse Petrolere minimalnim rezultatom. Posmatrajući poslednjih deset mečeva na domaćem terenu za ovo takmičenje, Amerika je pobedila u pet navrata, četiri puta je remizirala i samo jednom doživela neuspeh.

02.10: (1,92) Amerika Kali (3,30) Junior (3,80)

Nasuprot đavoljem timu iz Kalija, Junior iz Barankilje je tek na 19. poziciji, predposlednjem mestu u šampionatu sa samo sedam osvojenih bodova. Do sada su u takmičenju zabeležili samo jednu pobedu, četiri puta su igrali nerešeno uz tri pretrpljena poraza. U poslednja dva meča savladani su od Envihada sa 2:1, i to kod kuće, dok su sa Independiente Santa Feom remizirali 1:1. Gledajući poslednjih deset gostovanja u nacionalnom prvenstvu, Junior je pobedio tri puta, remizirao u dva navrata i čak pet puta je bio poražen. U poslednjih deset mečeva u svim takmičenjima njihov učinak je u padu.

Na domaćem terenu, Amerika obično igra po taktičkom sistemu 4-4-2 i na ovaj način ekipa trenera Aleksandra Gimaraeša igra na visokom nivou i uspeva da sprovede zamišljenu taktiku u praksi. Na poslednja četiri meča njegov tim postigao je sedam, a primio samo gol, čime se pokazuje da je ofanzivni sektor Đavola efikasan, a defanzivni veoma konzistentan.

S druge strane, Junior takođe često nastupa u formacijskom sistemu 4-4-2. Na ovaj način, tim trenera Ernana Gomeza mora da drži linije povučenim, fokusirajući se uglavnom na zadržavanje protivničkog ofanzivnog sektora. Kao što je već pomenuto, Ajkule su na gostovanjima zaista loši, pošto su izgubili poslednja tri meča van svog terena. Ako je za utehu, svi su bili sa minimalnim rezultatom.

Što se Amerike tiče, jedina novina za trenera Gimaraeša je povratak centralnog beka Kevina Andradea, koji je bio odsutan u predhodnom kolu u pobedi protiv Alijanse Petrolere. Odbrambeni igrač nije mogao da bude prisutan zbog virusa, a zamenio ga je Džon Garsija, koji je postigao pobedonosni gol. Zbog povrede, trener domaćih i dalje ne bi trebalo da može da računa na centralnog vezistu Gustava Karvahala.

23.55: (2,05) Ekidad (3,05) Čiko (3,70)


Na strani gostujuće ekipe, trener Ajkula iz Barankilje mogao bi da predstavi nekoliko novina u početnom sastavu, a sve u pokušaju da pronađe najbolji tim koji će konačno početi da pobeđuje. Pored toga što neće biti Huana Fernanda Kintera koji je pozvan u reprezentaciju Kolumbije za prijateljske utakmice protiv Južne Koreje i Japana, Junior neće moći da računa ni na Omara Albornoza, koji je na poslednjem treningu zadobio povredu aduktora, kao ni na vezistu Enrikea Serhea. Čuveni Boliljo bi u ovom slučaju napravio važne promene u odbrani, pošto je pokušao sa Fredijem Hinestrozom kao levom bekom u žrebu za Kopa Sudamerikanu protiv Independiente Santa Fea, ovaj put bi iskoristio jednu od prirodnih opcija na toj poziciji, Edvina Erera, dok bi se u napadu našao iskusni Karlos Baka.

S obzirom da je Junior dnu tabele, sa negativnom gol-razlikom i lošim učinkom na gostovanju, Amerika je opravdano favorit u ovom obračunu velikana. Pored toga što će igrati pred svojom publikom, ima i bolji sastav, a i dolaze iz dobrih nastupa na svom terenu, Đavoli će svakako težiti da ostanu u borbi za vrh tabele. U poslednja dva meča odigrana između timova u predhodnoj sezoni nacionalnog prvenstva zabeležena je po jedna pobeda na obe strane. U poslednjoj, avgusta 2022. godine, za format Klausure, tim iz Kalija je na ovom istom stadionu slavio rezultatom 2:1.

KOLUMBIJA 1, APERTURA – ODLOŽENI MEČEVI 7. KOLA

Četvrtak

23.55: (2,05) Ekidad (3,05) Čiko (3,70)

Petak

02.10: (1,92) Amerika Kali (3,30) Junior (3,80)

***kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Karlos BakaJuniorJužna AmerikaKolumbija 1KolumbijaAmerika Kali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara