Vlahović, Tadić i Mitrović (©FSS)
Vlahović, Tadić i Mitrović (©FSS)

Ako bude penal – ko će da šutira?

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.11.22. | 11:22

Samo dva jedanaesterca za Srbiju u Piksijevom mandatu

Od dana kada je postao selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković je 21 put predvodio Orlove, dobio 14 mečeva, tim je postigao 46 golova. Igra napadački svuda i po svaku cenu. A, kada se podvuče crta, statistika govori da su od tih 46 pogodaka samo dva postignuta iz jedanaesterca.

Priznao je Stojković na poslednjoj konferenciji pred put za Bahrein i Katar da ga ne vežu lepa sećanja na penale, kada je reprezentacija u pitanju. U Italiji 1990. je Jugoslavija ispala na penale od Argentine, a u toj seriji Piksi je pogodio prečku. Osam godina kasnije na Mundijalu u Francuskoj Plavima su ponovo tandem bela tačka – okvir gola došli glave. Tada je Peđa Mijatović pogodio prečku sa kreča protiv Holandije kod rezultata 1:1, a u finišu je Davids pogotkom odveo Lale u narednu rundu.

Izabrane vesti

U neku ruku i u Rusiji je penal bio koban po Orlove, samo – nedosuđeni. Nad Mitrovićem protiv Švajcarske.

Zato iako zvuči banalno, nimalo to nije, pitanje ko bi tukao jedanaesterac za Srbiju kada bi bio dosuđen na premijeri protiv Brazila. Ili kasnije na nekoj drugoj utakmici, tokom 90 minuta meča.

Kod Piksija je Srbija dobila samo dva penala i oba na istoj utakmici – protiv Azerbejdžana u Beogradu. Jedan je, prvi po redu, u gol pretvorio Dušan Vlahović, a drugi Dušan Tadić.

Između njih dvojice bi se, verovatno, tražio izvođač udarca sa 11 metara, jer je Vlahović do sada tukao sa 11 metara i za sve klubove u kojima je igrao, računajući i Juventus i dao je 14 golova iz penala. Tadić kao daleko iskusniji, sa mnogo većim „minulim radom“ postigao je skoro 60 golova za klubove i reprezentaciju.

U konkurenciju bi mogao da uđe i Aleksandar Mitrović, koji je redovan izvođač jedanaesteraca u Fulamu, a u karijeri je dao blizu 20 golova sa bele tačke.

Za razliku od njih, recimo, Sergej Milinković-Savić još od dresa Vojvodine nije dao gol s penala, u Laciju ta dužnost uglavnom ide na adresu Čira Imobilea. A, ni Filip Kostić se ne hvata za loptu kod jedanaesteraca, mada je matirao Barselonu na taj način igrajući za Ajntraht u Ligi Evrope prošle sezone.



tagovi

Aleksandar MitrovićDušan TadićDušan Vlahovićfudbalska reprezentacija SrbijeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara