Stadion Viktorija u Gibraltaru (©Reuters)
Stadion Viktorija u Gibraltaru (©Reuters)

Ako vam dosadi meč Argentina – Hrvatska, možete da gledate besplatno veliki derbi Gibraltara

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.12.22. | 14:54

Susret Evrope i Linkoln Red Impsa, koji bi mogao direktno da utiče na šampionsku trku, na programu je u utorak od 20.45 časova, uz besplatan prenos na Jutjub kanalu

Jedna od najinteresantnijih fudbalskih utakmica koja je ovog utorka na programu na Starom kontinentu, odigraće se u Gibraltaru. Dobro, ponuda generalno nije neka, ali to ne umanjuje značaj meča. Od 20.45 časova odigraće se derbi koji bi mogao da reši pitanje šampiona, sastaće se Evropa i Linkoln Red Imps.

Otprilike, negde u isto vreme kada Danijele Orsato bude označio kraj prvog poluvremena između Hrvatske i Argentine u polufinalu Svetskog prvenstva u Kataru (ili se barem bude spremao da to učini), na jedinom fudbalskom stadionu u Gibraltaru otpočeće susret lidera i šampiona, u okviru 10. kola prvenstva.

Izabrane vesti

Taman da, ako vam dosadi meč na Lusailu, možete da se slikom prebacite na stadion Viktorija i da gledate jedan pravi prvenstveni meč. FS Gibraltara je omogućio besplatan prenos utakmice na Jutjub kanalu.

Sve obećava da će da bude zanimljivo. Sastaju se jedina dva tima koja su od kako je Gibraltar postao članica UEFA osvojili titulu. Ne samo da direktni konkurenti za tron, već su i jedini neporaženi timovi u ligi.

20.45: (4,00) Evropa (3,45) Linkoln Red Imps (1,85)

Evropa je bolje rangirana, ima tri poena više, pošto je odigrala meč više. Rival Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2020. godine je ostvario osam pobeda i jedan remi, uz gol-razliku 34:3. Linkoln Red Imps, prvi i za sada jedini gibraltarski klub koji se domogao grupne faze nekog takmičenja UEFA, postigao je isti broj golova. Međutim, primio je jedan više. Za sada ima sedam pobeda i jedan remi.

Crveni đavolčići nisu savladali Sent Džozefs sredinom oktobra, odigrali su 2:2. Evropa je nedelju dana pre toga odigrala 1:1 sa Megpajsom.

U okviru ove sezone Linkoln je već jednom savladao Evropu. Slavio je 3. septembra sa 1:0 u Superkupu Gibraltara, tada je Lijam Volker postigao jedini gol sredinom drugog poluvremena.

Bila je to najneefikasnija utakmica u istoriji ovog derbija od kako su Gibraltarci postali profesionalci. Zapravo, od početka sezone 2019/2020 samo smo jednom videli manje od tri gola na njihovim okršajima. Takođe ove godine, u aprilu u okviru prošle sezone, kada je Linkoln slavio sa 2:0.

----------------------

SVI ŠAMPIONI GIBRALTARA OD ULASKA U UEFA

2019/2020: Evropa

2020/2021: Linkoln Red Imps

2021/2022: Linkoln Red Imps

----------------------

Računajući tu sezonu kao polaznu tačku, ovi timovi su se sastali 11 puta do sada u svim takmičenjima. Tri puta je Evropa slavila, Red Impsi u šest navrata, a dva meča su završena remijima. Međutim, ako računamo i Premijer ligu Gibraltara, a fudbal na Kamenu se igra od 1895. godine, istorija je mnogo drugačija. Mada i tamo je Linkoln bio najtrofejniji, 25 puta je osvajao titulu (Evropa tek sedam).

Klubovi su prilično na amaterskom nivou kada je u pitanju organizacija, većinu igrača u svim prvoligašima čine Španci iz obližnjih mesta, koji nisu dovoljno kvalitetni za neke jače ekipe. Mada, od ulaska u profesionalne vode uspevali su Gibraltarci da privuku i neke malo prestižnije fudbalere.

Primera radi, jedan od najboljih igrača Red Impsa je internacionalac iz Gane Mustafa Jahaja, koji je prošao omladinsku školu Tventea. Nije uspeo da se izbori za mesto u prvom timu holandskog prvoligaša, po raskidu saradnje 2016. godine je prešao na jug Pirinejskog poluostrva i tu je ostao do danas. Zanimljivo, prve tri sezone je proveo u Evropi, a 2019. godine je prešao u Linkoln. Rođeni brat nekadašnjeg fudbalera AEK Atine i Šerifa, Seidua Jahaje, ove sezone je postigao dva gola na osam nastupa.

Nije Jahaja jedini bivši Evropljanin. Za taj klub je u periodu od 2016. do 2018. igrao i španski napadač sa pasošem Filipina Enrike Kike Gomez. Ovaj 28-godišnjak rođen u Sevilji je u sezoni 2018/2019 probao da se dokaže u španskom trećeligašu Linenseu, nije uspeo, pa je već narednog leta potpisao za Linkoln. Ove sezone je briljantan, na osam mečeva je postigao 11 golova, uz četiri asistencije.

Što se tiče Evrope, jedna od največih njenih zvezda je bivši vezista Osasune, Ueske, Mursije i Elčea, Manuel Sančez. Ovaj 34-godišnji fudbaler je prekinuo karijeru na leto 2021. godine, ali se brzo uželeo terena i već na početku ove sezone našao u Gibraltaru. Na devet mečeva ima učinak od dva gola i četiri asistencije.

Ako vas ovi asovi ne nateraju da batalite duel Lionela Mesija i Luku Modrića, ništa neće...

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

GIBRALTAR 1 – 10. KOLO

Utorak

20.45: (4,00) Evropa (3,45) Linkoln Red Imps (1,85)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EvropaLinkoln Red ImpsGibraltar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara