Filipe Kutinjo (Reuters)
Filipe Kutinjo (Reuters)

Ako vam se ne dopada kako igra, prestanite da gledate fudbal

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.02.22. | 11:47

Do juče Filipea Kutinja nije bilo na fudbalskoj mapi, a posle manje od 200 minuta na terenu u dresu Vile, ekspresno se vratio u život i postiže i namešta golove kao nekada u Liverpulu

Dok Džek Griliš pijan banči ulicama Mančestera, nesposoban da u Sitiju preslika partije iz dresa Aston Vile, u Birmingemu ovih dana malo ko tuguje zbog njegovog odlaska. Zahvalni su mu jer je klupsku kasu napunio sa 117.000.000 evra, nostalgija je možda i postojala u prvom delu sezone dok je Vila kuburila blizu zone ispadanja, ali posle novog trenera, dobila je i novog plejmejkera, tako kvalitetnog da već na prvim dirigentskim taktovima učini da prošlogodišnja zvezda padne u zaborav.

Možda je neko mislio da je Filipe Kutinjo mačka u džaku, ali su Vila i Stiven Džerard znali šta rade. Ako onaj zicer na Old Trafordu koji je zakucao u mrežu za 2:2 u povratničkom premijerligaškom debiju nije bio garancija da je oživeo, onda je svaki kontakt u jučerašnjem meču protiv Lidsa pokazao da kvalitet može da se sakrije, ali ne i da nestane.

Izabrane vesti

Prvi kontakt sa loptom pre gola za 1:1 i prvi dodir pre nego što je drugi put na meču spojio Džejkoba Remzija sa golom Lidsa govore više od hiljadu reči. Kada to vidite, zapitate se zašto nije moglo isto u Barseloni. Pa verovatno iz istog razloga zbog kojeg ni Lionel Mesi ne briljira u Pari Sen Žermenu. Neki su igrači krojeni po specifičnom kalupu, nekima je potrebno adekvatno okruženje i reči poput "Uzmi loptu i igraj fudbal". To ni Mesija, ni Kutinja ne čini manje majstorima svog zanata.

Stiven Džerad je bio kapiten Kutinju u liverpulskim danima i premda se povukao 2015. sigurno nije prestao da prati Brazilca i u naredne dve, tri sezone kada je ovaj na Enfildu igrao fudbal života. Tada je važio za najubojitiju haubicu Premijer lige kada je reč o golovima van šesnaesterca kojih je postigao ukupno 19. Projektilima otvorenim stopalom budio je osećaj nemoći u protivničkim golmanima, a i to će se vrlo brzo vratiti u Kutinjov repertoar.

"Pogledajte samo njegovu igru večeras, njegovu veštinu, lucidnost i viziju... Ukoliko vam se ne dopada kako igra, najbolje je da prestanete da gledate fudbal. Njegova predstava je bila apsolutno predivna", hvalio je Stiven Džerard nekadašnjeg saigrača nakon utakmice sa Lidsom.

Tek što se vratio ostrvskom fudbalu, već na kontu ima po dva gola i dve asistencije, a odigrao je tek 174. minuta. Ušao je sa klupe protiv Junajteda, pa bio starter u duelima sa Evertonom i Vilom. Poređenja radi, ima isti učinak kao i Griliš na 17. mečeva, odnosno 1.270 minuta za Siti. Učinkom ozbiljno gazi i 85.000.000 plaćenog Džejdona Sanča koji je od dolaska u Junajted na 18 mečeva (nešto više od 1.000 minuta) postigao tek jedan gol. A ko zna šta sve Kutinjo može da ponudi do kraja sezone.

"I dalje mu je neophodno više vremena na terenu i na treningu kojeg nije imao mnogo u prethodnom periodu. Fil (Kutinjo prim. aut.) još nije u idealnoj fizičkoj snazi i kondiciji, ali se odlilčno uklopio. Deluje srećno. Dali smo mu platformu na kojoj ponovo uživa igrajući fudbal", objasnio je Džerard.

Pazite sad. Mašina koja nije postigla punu radnu temperaturu je juče sa samo 35 kontakata sa loptom uspela da postigne jedan i namesti dva gola. Dobio je Kutinjo četiri duela, povrati tri lopte, imao dva uspešna driblinga i od dva udarca koja je uputio, jedan je kulminirao golom.

Vratio se Kutinjo na fudbalsku mapu, ali ne samo klupsku, već i reprezentativnu. Nedavno smo protiv Paragvaja u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo (meč bez rezultatskog značaja jer se Brazil već plasirao) mogli da vidimo popularnog Malog mađioničara kako iz šešira vadi duge lopte od po četrdesetak metara koje završavaju na stopalima saigrača i otvaraju im gol šanse. A golčina iz 62. minuta podsetila je na liverpulske dane.

Kako stvari stoje, do juče jedan od najvećih promašaja Barselone, mogao bi da predstavlja moćnu pogonsku snagu Brazila krajem godine u Kataru, gde će Selesao juriti trofej koji je poslednji put osvojio u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Džerard je znao da će Kutinjo proigrati... Možda ne ovako ekspresno, ali je znao. Klub se za svaki slučaj obezbedio pozajmicom sa pravom, a ne obaveznim otkupom od 40.000.000 evra. Na kraju sezone, možda i ranije će sa osmehom na licu izvući tu, nimalo zanemarljivu sumu iz klupske kase.


tagovi

Filipe Kutinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara