Makazice Obamejana (©Reuters)
Makazice Obamejana (©Reuters)

Akrobata Obamejan i loša opklada na golu izbacili Ajaks iz Lige Evrope! Liverpul je tu greškom (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 23:02

Dalje prošao i Rendžers

Baš kad su pomislili da su crne dane ostavili iza sebe i sa nekoliko prvenstvenih pobeda počeli sebe da lažu da su zaista vredni tog slavnog dresa, Pjer Emerik Obamejan je fudbalerima Ajaksa lupio šamarčinu da ih spusti na zemlju. Spustio ju je sa nekih skoro dva metra, pošto je otprilike na toj visini makazicama zahvatio loptu za vođstvo Olimpika iz Marselja od 3:2, a zatim u sudijskoj nadoknadi zaokružio het-trik drugim pogotkom sa penala za konačnih 4:3 i kraj Ajaksovih nadanja da će i na proleće igrati u Ligi Evrope.

Moći će doduše Ajaks da se sa protiv AEK-a u Amsterdamu porva za treće mesto i Ligu konferencije, mada je pitanje koliko mu to treba s obzirom da je u Erediviziji na tek osmom mestu i to tek nakon što je u poslednja četiri kola osvojio 10 od mogućih 12 bodova. 

Izabrane vesti

Sa tim nabildovanim samopouzdanjem stigli su Kopljanici na Velodrom, posebno je inspirisan bio Brajan Brobi, inače ponajbolji fudbaler i najbolji strelac Ajaksa ove sezone, i baš je on sa dva gola u prvom poluvremenu držao holandskog velikana u igri. Pre ili kasnije morale su ipak da na površinu isplivaju sve slabosti ove generacije, užasna odbrana recimo, koju je Pjer Emerik Obamejan maksimalno eksploatisao.

Prvi gol je postigao sa penala, a onda posle jednog pogotka Šansela Embembe i drugi, početkom drugog poluvremena, kada je Velodrom eksplodirao. Centrirao je Amin Harit, a Obamejan nas je akrobatskim potezom podsetio na najbolju verziju sebe, iz vremena kada je u dresu Arsenala terorisao rivale po Engleskoj.

Nekih 15 minuta kasnije je Stiven Berghujs dobio crveni karton i mada se Ajaks opirao koliko je mogao, pa je preko rezerviste Čube Akpoma stigao i do trećeg izjednačenja, Holanđanima je u kolena pucao njihov Dijant Ramaj. Nemački golman poreklom iz Đakovice, koga je Ajaks platio 5.000.000 evra iako je u Bundesligi odigrao samo dve utakmice, imao je jedan centaršut na rukama, ali je ni sam ne zna kako dozvlio da mu lopta ispadne na ruku i padne pred Ismaila Sara. Shvativši šta je uradio Ramaj se uspaničio, udario Sara po licu i tako skrivio penal koji je Obemajan pretvorio u pobedu od 4:2, pa se Olimpik pridružio Brajtonu u nokaut fazi Lige Evrope.

Sa kog mesta, odlučiće baš na gostovanju kod premijerligaškog rivala, dok je Ajaks završio učešće u drugom po snazi kontinentalnom takmičenju.

Kako igra, u nokaut fazi mu nije ni mesto, kao što nije ni Liverpulu, ali ne zato što nije dovoljno dobar, već zato što je Liverpul objektivno tim za Ligu šampiona. Pa i kada izađe sa kombinovanim sastavom u kome su starter recimo Džarel Kvansa i veteran Vataru Endo. Ali bili su tu Luis Dijaz, Kodi Gakpo i Mohamed Salah, više nego dovoljno da svako sa po golom – Gakpo pardon sa dva – upropasti LASK pobedom od 4:0 u Grupi E.

Salahu sada nedostaje samo jedan za jubilarni, 200. u dresu Liverpula.

U kombinaciji sa remijem Tuluza i Union Sen Žiloaza to je Redsima bilo sasvim dovoljno da obezbede i prvo mesto u grupi i direktan plasman u osmini finala. A kako igra, pitanje je ko bi mogao da ga zaustavi, mada ima tu nekih prilično opasnih timova – Bajer Leverkuzen nam prvi pada na pamet – a čekamo pride i da se u Ligu Evrope spuste neki timovi iz Lige šampiona.


U Grupi C, Aris je zapretio Rendžersu i poveo preko Šavija Babičke, ali je Ros Mekosland u 49. minutu pogodio za ispostavilo se konačnih 1:1. Što dalje znači da je i Rendžers prošao dalje, tek ćemo videti sa kog mesta, jer iako Sparta može da ga stigne ne može da ga pretekne zbog goreg učinka u međusobnim duelima. Ali će Rendžers igrati i za Čehe, jer ako savlada Betis dozvoliće Sparti da preskoči Špance. Znajući Škote odigraće Rendžers pošteno.

LIGA EVROPE – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA A

Frajburg - Olimpijakos 5:0 (4:0)

/Gregorič 3, 8, 36, Sildilija 42, Doan 77

TSC - Vest Hem 0:1 (0:0)

/Souček 89/

GRUPA B

AEK - Brajton 0:1 (0:0)

/Žoao Pedro 55pen/

Marselj – Ajaks 4:3 (2:2)

/Obamejan 9pen, 48, 93pen, Embemba 26 – Brobi 10, 30, Marta 80/

GRUPA C

Sparta Prag - Betis 1:0 (0:0)

/Haraslin 54/

Rendžers – Aris Limasol 1:1 (0:1)

/Mekosland 49 – Babicka 28/

GRUPA D

Šturm - Rakov 0:1 (0:0)

/Jeboa 81/

Atalanta - Sporting Lisabon 1:1 (1:0)

/Skamaka 23 - Edvards 56/

GRUPA E

Tuluz – Union Sen Žiloaz 0:0

Liverpul – LASK 4:0 (2:0)

/Dijaz 12, Gakpo 15, 92, Salah 51pen/



tagovi

Pjer Emerik ObamejanDijant Ramaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara