Roželio Funes Mori (©Reuters)
Roželio Funes Mori (©Reuters)

Al Ahli nema rešenje za Monterej

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.02.22. | 15:30

Danas na programu meč druge runde FIFA Svetskog prvenstva za klubove u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ko će podići prestižni trofej Svetskog klupskog prvenstva 12. februara? Može li Čelsi da ode do kraja ovog puta, pošto nije uspeo u finalu 2012? Ili će ovo da bude prvi put da klub izvan CONMEBOL ili UEFA odnese trijumf? Možda bi današnji dvoboj Al Ahlija i Montereja mogao da pruži nagoveštaj (17.30).

Svetsko klupsko prvenstvo 2021. će se na kraju održati, iako je zbog pandemije korona virusa ponovo odloženo sa tradicionalnog decembarskog termina za februar 2022. Danas je na programu prvi četvrtfinalni duel, u kome će snage da odmere šampion Afrike Al Ahli iz Kaira i pobednik KONKAKAF Lige šampiona, meksički Monterej. Egipatski tim je učestvovao prošle godine, dok se rival iz Srednje Amerike posle više od dve godine odsustva vraća u svetsku elitu.

Izabrane vesti

Ovo takmičenje, 18. po redu, počelo je u četvrtak u Ujedinjenim Arapskim Emiratima okršajem domaće Al Džazire i Piraea sa Tahitija, a iznenađenja nije bilo. Tim iz Abu Dabija slavio je ubedljivo sa 4:1, i zakazao duel sa Al Hilalom u drugoj rundi, dok u preostalom duelu te faze Al Ahli želi da najzad "razbije maler" protiv Montereja.

17.30: (8,50) Al Ahli Kairo (4,50) Monterej (1,40)

Egipatski velikan se šesti put u istoriji takmiči na Svetskom klupskom prvenstvu, najbolje rezultate je postigao 2006. na premijeri i poslednji put prošle godine kada se senzacionalno obračunao sa prvakom Južne Amerike Palmeirasom iz Brazila i osvojio treće mesto posle boljeg izvođenja penala.

Njegov ne baš omiljeni meksički rival peti put startuje na ovom fudbalskom turniru. U periodu od 2011. do 2013. dva puta je bio peti i jednom treći, a u dva slučaja je uspeo da savlada Al Ahli. Prvi put za 3. mesto sa 2:0, a potom je u borbi za 5. poziciju meksički tim slavio sa 5:1.

Sada će Prugasti koje sa klupe predvodi Havijer Agire sigurno želeti da prvi put stignu u finale, međutim, isto se može reći i za Al Ahli. Pobednik ovog duela nameriće se na već pomenuti Palmeiras, koji definitivno ne planira da ponovi poslednju blamažu. Afrički autsajder će morati bez svog golmana i kapitena Mohameda El Šenavija, koji je eliminisan zbog povrede. Ali Lotfi i Mostafa Šubir će, s druge strane, pomoći timu.

Vezista Montereja Arturo Gonzales startovaće na Svetskom klupskom prvenstvu drugi put u karijeri i nada se da će tim proći u finale.

"Bili smo treći pre dve godine, sada nameravamo da popravimo ovu poziciju. Voleli bismo da igramo za titulu sa Čelsijem, a ako bismo je osvojili zaista bismo mogli da se pohvalimo statusom najboljeg kluba na svetu. Ipak, postoje dve prepreke ispred nas. Prva neće biti nimalo laka, Al Ahli ima sjajan defanzivni blok i taktički je dobar", istakao je Gonzales.

Al Ahli je formu za Svetsko klupsko prvenstvo brusio kroz egipatski Liga kup, gde nijednom nije pobedio na svih pet mečeva, dok je Monterej odigrao tri kola nove kampanje u Klausuri i osvojio pet bodova.

I jedni i drugi suočavaju se sa kadrovskim problemima, pošto ih je nedavno zbog reprezentativnih obaveza napustilo 17 igrača. Neće svi uspeti da se nađu u Abu Dabiju, a pitanje je i u kakvom će fizičkom stanju da budu posle dugog putovanja.

SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO - DRUGA RUNDA (ABU DABI)

Subota

17.30: (8,50) Al Ahli Kairo (4,50) Monterej (1,40)

Nedelja

17.30: (1,92) Al Hilal (3,50) Al Džazira (4,10)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvoAl Ahli KairoMonterej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara