Katalonska sportska štampa (©Reuters)
Katalonska sportska štampa (©Reuters)

¡Alarma central! Barsa bez štopera, De Jong krpi rupu, među rešenjima i Bogardeov nećak i Škodran Mustafi

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.12.20. | 08:53

Katalonci zainteresovani za Erika Garsiju i Melajra Bogardea, ali i dva iskusnija defanzivca, Škodrana Mustafija i Antonija Ridigera

Barselonu odavno nije zadesio ovakav problem, naime, Ronald Kuman je praktično ostao bez štopera za duel petog kola grupne faze Lige šampiona protiv Ferencvaroša. Istini za volju, ne zavisi Barsi mnogo od duela sa mađarskim timom, već su Katalonci obezbedili plasman u narednu fazu elitnog takmičenja, ali zbog velikih povreda u zadnjoj liniji jasno je da problemi sežu dublje od naredne utakmice.

Dobra vest je da povreda Klemona Lenglea nije ozbiljnije prirode, pa se na Kamp Nou nadaju da bi Francuz mogao da bude spreman za utakmicu protiv Kadiza narednog vikenda, ali Đerar Pike, Samjuel Umtiti i Ronald Arauho će još neko vreme biti van stroja.

Izabrane vesti

Tako je priliku da se dokaže dobio Oskar Mingueza, mladi Španac se odlično snašao u duelima sa kijevskim Dinamom i Osasunom, oba susreta je Blaugrana rešila u svoju korist sa po 4:0, odbrana je završila posao, 21-godišnji Mingueza se jako dobro pokazao. Ipak, on neće imati pravog partnera ispred Mark Andrea ter Štegena, u minulom susretu je nakon povrede Lenglea priliku na štoperskoj poziciji dobio Karlos Alenja. Kako javlja katalonski Sport, Kuman ima dve nove opcije za duel sa Ferencvarošem, štoperski tandem će sa talentovanim Minguezom činiti najverovatnije vezista Frenki de Jong, dok postoji i varijanta u kojoj bi se na mestu centralnog defanzivca našao i levi Žunior Firpo.

De Jongu nije strano da igra na poziciji štopera, radio je to i na početku svoje karijere u Ajaksu, umeo je i da zablista, pamti se njegov meč protiv Rode, kada je u igru ušao sa klupe, zaigrao na mestu centralnog defanzivca i susret završio sa tri upisane asistencije, Kopljanici su na kraju slavili sa 5:1. Zbog mogućnosti da zaigra i u zadnjoj liniji mediji u domovini su ga smelo poredili sa Francom Bekenbauerom.

Dakle, De Jong će najverovatnije biti Kumanov čovek od poverenja sa ovim nezahvalnim zadatkom da makar na jednoj utakmici "glumi" štopera, videćemo kako će se snaći, dobra stvar je što Barsa nema preveliki pritisak od ostvarivanja rezultata u sredu protiv Ferencvaroša (21.00). Ipak, jasno je da to nije rešenje na duže staze i da će Barselona već u januaru morati da potraži novog centralnog defanzivca na tržištu, posebno jer se spekuliše i da bi Umtiti konačno mogao da spakuje kofere. Francuski reprezentativac je imao ozbiljnih problema sa povredama, izgubio je odavno mesto u startnih 11 u Barseloni i jasno je da želi da promeni sredinu, a sada su se pojavile priče da bi karijeru mogao da nastavi kod Karla Ančelotija u Evertonu. Karamele su često poslovale sa katalonskim klubom u prethodnom periodu (Dinj, Mina, Andre Gomes), jasno je da su u dobrim odnosima te ovaj transfer deluje poprilično realno, mada je Barsa pokušavala da ga uključi u priču oko transfera Memfisa Depaja i da pokuša da ga vrati u matični Lion, ali nema sumnje da je igranje u Premijer ligi u ovom trenutku svakako veći izazov za prvaka sveta iz 2018. godine.

Koji igrači bi mogli da ugase požar na Kamp Nou? Jasno, prva opcija je Erik Garsija, dete kluba koje trenutno nastupa u Mančester sitiju. Nije tajna da želi da se vrati u Kataloniju, Gvardiolini Građani su odbili da ga puste tokom prethodnog prelaznog roka, ističe mu ugovor na kraju sezone i mogao bi zahvaljujući Bosmanovom pravilu da potpiše predugovor sa Blaugranom, pa da se kao slobodan igrač vrati u klub po završetku sezone. Ipak, Barseloni je rešenje potrebno što pre, pa će nesumnjivo pokušati da ga angažuju u januarskom prelaznom roku, ostaje da se vidi hoće li Mančester siti popustiti i dozvoliti talentovanom Špancu da za simboličnu svotu pređe u redove katalonskog kluba.

Druga opcija je talentovani Melajro Bogarde, nećak bivšeg igrača Barselone Vinstona Bogardea, koji je dres kluba sa Kamp Noua nosio od 1998. do 2000. godine i za to vreme upisao 41 nastup. Mladi Bogarde je i najmlađi holandski fudbaler koji je ikada zaigrao u Bundesligi, brani boje Hofenhajma, a od debija protiv Majnca zabeležio je po dva nastupa u Bundesligi i Ligi Evrope. Centralni je defanzivac po vokaciji, ali može da igra i desno, što se posebno dopada Kataloncima. Ugovor sa Hofenhajmom mu ističe na leto naredne godine, dakle kao i Eriku Garsiji, pa će nemački klub morati da ga proda u januaru ako ne želi da ga pusti kao slobodnog igrača na leto. Pored Barse prate ga i Mančester siti i madridski Real, dok je interesovanje pokazao i lider Serije A, Milan.

Mundo Deportivo javlja da se u klubu razmatraju i nešto iskusnije opcije, kao i da se pomno prati dvojac iz Premijer lige. U pitanju su Škodran Mustafi iz Arsenala i Antonio Ridiger iz Čelsija, obojica otpisani u svojim klubovima. Nemački reprezentativci nisu u planovima Mikela Artete i Frenka Lamparda, jasno je da bi prelazak u Barsu predstavljao šansu karijere za obojicu i da bi transfer oberučke prihvatili, ali videćemo koliko je Barselona zaista zainteresovana za igrače koji su trenutno otpisani u svojim klubovima, čini se da će svakako najpre pokušati sa mlađim opcijama poput Garsije i Bogardea.

Dakle, Barsa je u štoperskoj krizi, trenutno će se osloniti na Frenkija de Jonga kao rešenje, dok će sve oči biti uprte u mladog Oskara Minguezu, koji bi mogao da predstavlja budućnost kluba. Ne treba zaboraviti ni Žan Klera Todiboa, koji je poslat na pozajmicu u Benfiku, ali se ne snalazi u Lisabonu, pa bi i Francuz mogao da bude vraćen kao prelazno rešenje, mada se čini da mu Kuman ne veruje previše i da postoje jasni razlozi zašto je odlučio da ukaže šansu Arauhu pre nego bivšem defanzivcu Tuluza i Šalkea.


tagovi

Frenki de JongRonald KumanKlemon LengleErik GarsijaŠkodran MustafiVinston BogardeAntonio Ridiger

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara