©Reuters
©Reuters

Aleksandar Dragović, legenda austrijskog fudbala

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.03.22. | 17:36

Štoper Crvene zvezde postaje tek drugi igrač u istoriji tamošnjeg fudbala sa trocifrenim brojem mečeva u dresu sa državnim grbom

Austrijski fudbal decenijama traga za ozbiljnim rezultatima na velikim takmičenjima, ali se za još uvek aktuelnu generaciju tamošnjih reprezentativaca može reći da je ostavila značajan trag u svojoj zemlji. Jedan od predvodnika generacije je Aleksandar Dragović, koji je već postao ozbiljna legenda austrijskog fudbala, a u narednom periodu će biti u prilici da to upiše i u istorijskim knjigama.

U sutrašnjem prijateljskom meču protiv Škotske na stadionu Ernst Hapel (20.45) štoper Crvene zvezde upisaće jubilarni 100. meč u dresu sa državnim grbom i tako postati tek drugi igrač u istoriji tamošnjeg fudbala koji je došao do trocifrenog broja mečeva. Ispred njega je samo nekadašnji as Rapida, Verdera i Bajerna, Andreas Hercog, koji ima 103 meča u reprezentativnom dresu.

Izabrane vesti

Jedino ostaje žal što trenutak za obeležavanje jubileja nije baš sjajan. Austrije neće biti na Mundijalu u Kataru, poraz od Velsa u polufinalu baraža je predstavljao ozbiljan udarac za kompletnu naciju, pa se došlo u situaciju da je do danas bilo prodato tek 5.000 ulaznica za meč sa Škotima.

"Naravno da bih više voleo da imamo pun stadion i odlučujući meč za Svetsko prvenstvo. Nažalost, to nije slučaj. Ipak, svaka utakmica u reprezentaciji uvek predstavlja nešto posebno. Ovo je svakako lep broj, ali za mene lično to ne predstavlja ništa veliko. Više bih voleo da sam se prvi put kvalifikovao za Svetsko prvenstvo sa Austrijom. Ja sam čovek koji se uvek zalaže za tim i uspeh", rekao je Aleksandar Dragović.

Selektor Franko Foda kao i svaki trener koji je bio u prilici da trenira Dragovića uživa u njegovoj prizemnosti i skromnosti.

"To je ludo, igra svoju 100. utakmicu, neverovatno", rekao je Foda.

Jedan od igrača koji zajedno sa njim vojevao sve reprezentativne bitke, delio lepe i teške trenutke, je napadač Bolonje Marko Arnautović. On je došao do cifre od 97 utakmica u dresu Austrije i uskoro će i on dostići magičnu brojku.

"Izuzetno sam ponosan na to što je uradio. Dogovorili smo se kada dođemo ponovo u junu da idemo na ručak sa ekipom", rekao Arnautović o Dragovićevom jubileju.

U ovom trenuku Marko je na trećoj poziciji kada su u pitanju nastupi za državni tim, mada se proteklih dana pričalo o prekidu njegove reprezentativne karijere, posle njegovih izjava nakon poraza od Velsa. Međutim, on demantuje da je doneo bilo kakvu odluku po tom pitanju.

"Ne treba sada da ulazimo u tu temu, nezanimljiva je. Sešću s porodicom i razgovarati o tome. Čućete sve kada dođe vreme. Nisam rekao da napuštam reprezentaciju, nisam rekao ni da ću nastaviti dalje. Ako planirate unapred mogu se dogoditi razne stvari. Može da dođe novi selektor i da me ne pozove", rekao je Arnautović.

Napadač Bolonje je debitovao 2008. godine za Austriju, dok je Dragović to učinio u 6. juna 2009. godine u porazu od Srbije u Beogradu (0:1). Odlični štoper je tada tek počeo da igra za seniorski tim Austrije iz Beča, kasnije je otišao u Bazel, pa Dinamo Kijev i Bajer Leverkuzen. U Crvenu zvezdu je stigao prošlog leta kao slobodan igrač i potpisao trogodišnji ugovor. Ključni čovek prilikom donošenja te odluke bio je njegov deda Zlativoje, koji mu je od malena usadio veliku ljubav prema najtrofejnijem srpskom klubu.

Dragović se rodio i odrastao u Beču, prošao je kompletan omladinski pogon Austrije iz Beča, a za reprezentaciju je počeo da ira od kadetske selekcije.

IGRAČI SA NAJVIŠE NASTUPA U AUSTRIJI:

1. Andreas Hercog - 103 utakmice

2. Aleksandar Dragović - 99

3. Marko Arnautović - 97

4. Toni Polster - 95

5. Gerhard Hanapi - 93

6. David Alaba - 92

7. Karl Koler - 86

8. Firdrih Kosilija - 84

9. Bruno Pecaj - 84

10. Julijan Baumgartlinger 84



tagovi

Aleksandar DragovićMarko Arnautović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara