Aleksandar Jovanović (©MN Press)
Aleksandar Jovanović (©MN Press)

Aleksandar Jovanović pred Nordsjeland: Danci nemaju mentalitet kao mi, kad je teško idemo napred!

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.08.23. | 18:58

"Ako bude zatrebalo šutnuo bih penal. Sad protiv Sabaha rekao sam momcima i treneru, ako nemate petoricu, spreman sam da pucam. Volim odgovornost, pritisak u Partizanu me motiviše i pomaže mi da održim fokus", kaže čuvar mreže crno-belih

Ako je protiv Sabaha imao poprilično poslao, u dvomeču sa Nordsjelandom tek će ga biti. Jer uz dužno poštovanje azerbejdžanskom timu, danski predstavnik je kvalitetniji rival i ima mnogo više iskustva na evrosceni od prethodnoh protivnika Parnog valjka. Pride ga i Aleksandar Jovanović, heroj crno-belih iz duela sa Sabahom, koliko-toliko poznaje od ranije.

Novi čuvar mreže Partizana proveo je dve i po godine u danskom Orhusu, prvo dve sezone po napuštanju niškog Radničkog, potom još šest meseci kao pozajmljen igrač Ueske, te je imao priliku da bolje upozna prilike u tamošnjem fudbalu, samim tim i poslednjeg Partizanovog protivnika na putu ka grupnoj fazi Lige konferencije. Otud je bio i idealan sagovornik u Partizanovom podkastu pred put u Dansku.

Izabrane vesti

"Nordsjeland ima ustaljen sistem rada od petlića, pionira do prvog tima, takođe imaju i školu fudbala u Gani odakle uzimaju najtalentovanije igrače, to je najbolja škola fudbala u Africi. Imaju kvalitetne trenere, ulažu na pravi način i to se vidi po transferima koje prave u svakom prelaznom roku. To su igrači koji odlaze u Bundesligu, La Ligu, Premijer ligu. Sada ovaj dečko (Ernest Nuama, prim.aut) ima ponudu iz Liona", podseća Jovanović.

U međuvremenu ju je Ernest Nuama prihvatio, a navijači Partizana se nadaju da će čitav posao biti završen pre dvomeča sa Nordsejalndom, ali Jovanović ne želi previše da gleda u dvorište danskog vicešampiona.

"Treba se fokusirati samo na nas, ne na njih. Bez ozbira, u pitanju je respektabilan klub, igraju na veštačkoj travi što za njih predstavlja dodatnu prednost. Neće biti lako, ali treba da se nametnemo tamo. Danci imaju radni mentalitet, vole da rade, fokusirani su, daju 100 odsto svakog dana, ali pod pritiskom nisu kao mi. Bio sam tamo i znam, kad je teško oni idu pozadi. Kod nas je obrnuto, kad je teško mi idemo napred."

Pa iako ističe kako želi da se fokusira samo na sebe i svoj tim, priznaje Jovanović kako je Nordsjeland dobro otvorio novu sezonu.

"Trenutni Nordsjeland je dobar. Ima četiri pobede iz pet utakmica, završio je prošle godine kao drugi u ligi koja nije nimalo laka. Sa saigračima iz Orhusa nisam pričao, najiskrenije, jer sam verovao da ćemo se susreti sa njima u Evropi, ali su oni ispali od Klub Briža. U klubu analiziramo Nordsjeland kao i svakog drugog protivnika. Uvek je dobro čuti nešto sa strane, ali smo ovog puta fokusirani samo na nas."

Osvrnuo se Jovanović i na penal seriju protiv Sabaha u kojoj je pročitao Namika Alasgarova. Nije ga poremetilo ni to što je dva puta morao da mu brani udarac.

"Volim da gledam igrača u oči, to je takozvana igra nerava, nisu nikakve provokacije u pitanju. Međutim u ovoj penal seriji sudija je sve vreme bio pored mene pre izvođenja i konstantno je nešto pričao, rekao sam mu pusti da me pusti da branim, jer znam pravila. Trudio sam se da ostanem miran čak i nakon poništenog prvog penala. Potom je usledio drugi i erupcija oduševljenja."

Protiv Sabaha nije bilo potrebe, jer svi njegovi saigrači bili su precizni, ali ne krije Jovanović da je spreman da preuzme odgovornost i izvede penal protiv Nordsjelanda ako do jedanaesteraca dođe.

"Ako bude zatrebalo šutnuo bih. Sad protiv Sabaha rekao sam momcima i treneru ako nemate petoricu spreman sam da pucam. Volim odgovornost, pritisak u Partizanu me motiviše i pomaže mi da održim fokus", uverava Jovanović.



tagovi

Aleksandar JovanovićFK PartizanNordsjeland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara