Slavlje fudbalera Dortmunda (©Reuters)
Slavlje fudbalera Dortmunda (©Reuters)

Alijanc Arena sravnjena do temelja! Dortmund skinuo decenijsko prokletstvo i naručio šampanjac za Bajer

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.03.24. | 20:26

Noćna mora za Bajern usred Minhena, prvi ligaški poraz u Klasikeru pred svojim navijačima posle tačno deset godina

Bavarska je u plamenu, Alijanc Arena sravnjena je do temelja!

Borusija iz Dortmunda ponizila je Bajern usred Minhena i verovatno rešila šampionsku trku u Nemačkoj (2:0). Rekorder po broju titula pao je na pleća, Dortmund je slavio u Klasikeru prvi put nakon pet i po godina, ali i ono što je mnogo važnije - skinuo je decenijsko prokletstvo. Fudbaleri Edina Terzića uradili su ono što nijedna generacija u poslednjih deset godina nije i slavili na Alijanc Areni u bundesligaškom okršaju sa najvećim rivalom.

Izabrane vesti

Nije uspeo Dortmund prošle sezone da uzme titulu na tacni posle tragičnog poslednjeg kola, ali sada izgleda rešio da pogura Bajer ka istoj. Od 2010. na nemačkom tronu viđali smo samo Bajern i Dortmund (2011. i 2012. godine), a ove je izgleda suđeno da Bajer Leverkuzen podigne istorijski prvi trofej u klupskoj istoriji. Milioneri su džentlmenski naručili šampanjac za Bajer i sada već na BajAreni mogu da se pripremaju za šampionsku žurku jer ih samo tri pobede deli od krova Nemačke.

Tražio je Edin Terzić od svojih igrača pre samog meča da odigraju hrabro i oni ne samo da su to učinili, već su pobedu odneli igrajući bez trunke rezerve. Mnogo je muka trener Dortmunda imao da sastavi tim, Karim Adejemi je uskočio umesto Donjela Malena i postao jedan od heroja večerašnjeg trijumfa, Aleks Mejer je na golu zamenio bolesnog Gregora Kobela i Bajernovim fudbalerima spustio roletnu na gol. Ni Tomas Tuhel nije mogao da izađe sa najjačim snagama. Povreda Manuela Nojera bacila je Svena Ulrajha u vatru, a nije bilo ni Aleksandra Pavlovića, Rafaela Gereira, Saše Boea, Bune Sara... Ali, Bajern je imao domaći teren i sve preduslove da nastavi poteru za Bajerom. Umesto toga, dogodila se katastrofa koja je verovato odlučila pitanje šampiona!

Imaće mnogo toga da objasni Tuhel nadređenima i pogotovo navijačima kojima se nimalo nije dopalo ono što su gledali tokom dva sata fudbala. Toliko su im se smučile scene sa Alijanc Arene, da su istu počeli da napuštaju pre poslednjeg sudijskog zvižduka. Nesvakidašnja scena u Bavarskoj, u kojoj su više od deceniju znali samo za titule.

Očekivalo da ćemo da gledamo potpuno drugačiju utakmicu. Možda bi tako i bilo, da se nije dogodio Karim Adejemi. Potpuno niotkuda pojavio se Dortmundov napadač i bukvalno iz prvog šuta na utakmici doveo BVB u vođstvo. Velika greška Tomasa Milera dovela je do toga da Niko Šloterbek otvori napad iz kojeg je Julijan Brant proigrao Adejemija, a ovaj samo gurnuo loptu kraj Ulrajha sa osam metara u dalji ugao. Gol pogledajte OVDE.

Osetilo se odmah da je gol momka inače rođenog u Minhenu i nekadašnjeg polaznika Bajernove škole dobrano uzdrmao bavarskog giganta. Istovremeno, Dortmundu je dao krila i dodatno samopouzdanje.

Bajern je u nastavu susreta delovao pomalo izgubljeno na terenu, bez konkretne ideje u napadu. Razlog je bio i zbog toga što su Mats Humels i Niko Šloterbek radili izuzetan posao u odbrani i delovali kao neprobojan zid za Harija Kejna i društvo. To se najbolje videlo u 35. minutu kada je Humels majstorski sprečio izjednačenje intervencijom tik ispred gol linije.

Na poluvremenu su navijači i Uli Henes imali novu rundu obračuna koji traje već mesecima. Podsetimo, Henes je posle Bajernovog poraza od Bohuma u februaru govorio da su i navijači krivi za lošu atmosferu u klubu, dok je večeras stigao njihov odgovor:

“Ti si kriv za ovaj usr**i fudbal, Uli“.

I istina, ni tada, baš kao ni večeras, Bajern nije ličio na tim koji je poslednjih deceniju i kusur dominirao nemačkim i evropskim fudbalom. Tuhel je posle sat vremena ničega, odnosno ispaljivanja ćoraka, pokušao da osveži napad ubacivanjem Komana, Gnabrija i Tela umesto Sanea, Milera i Musijale, ali ni sa novim trilingom napred nije dobio mnogo. I Terzić je brzo reagovao jer je njihovim uvođenjem on izabrao nešto defanzivniji pristup, sa Ozčanom umesto Nmeče i Rojsom za Branta. Bajern jeste imao veći posed lopte, ali je Dortmund imao mnogo bolje šanse. Veliku je propustio baš Feliks Nmeča u 53. minutu, kada je izašao sam pred Ulrajha i umesto da zakuca loptu pod prečku, on je pucao nisko i omogućio Bajernovom golmanu da se proslavi. Situaciju pogledajte OVDE.

Vrhunac derbija bio je 74. minut, kada je Julijan Rajerson povisio na 2:0. Gol pogledajte OVDE. Jako dobra kontrola lopte Dortmundovih igrača dovela je do toga da Sebastijan Ale proigra Rajersona a ovaj sa desne strane pošalje neodbranjiv udarac u suprotan ugao. Tračak nade Bajernu dao je gol dotad ne previše vidljivog Harija Kejna - prvi ozbiljniji potez imao u 23. minutu - pred samu nadoknadu, ali jer VAR ubrzo pokazao da gol ne važi. U tom momentu Bajernove pristalice već su napuštale tribine u znak protesta.

Godine muka, packi i dominacije Bajerna zamenio je trenutak Dortmundove radosti. Od te 2014. godine, kada su Milioneri prethodni put dobili Bajern u Minhenu, prošlo je previše vreme. Tada je na klupi još bio Jirgen Klop, a u timu Pjer Emerik Obamejan, Henrik Mhitarjan, Nuri Sahin, Sebastijan Kel, Robert Levandovski... Dortmund je konačno uspeo da učini nešto konkretno da se skine Bajern sa trona. Sada je sve u rukama Bajerovih fudbalera.

BUNDESLIGA - 27. KOLO

Subota

Borusija Menhengladbah – Frajburg 0:3 (0:1)

/Gregorič 7, Rol 47, Doan 57/

Bajer Leverkuzen – Hofenhajm 2:1 (0:1)

/Andrih 88, Šik 90+1 – Bajer 33/

Ajntraht – Union Berlin 0:0

Lajpcig – Majnc 0:0

Verder Bremen – Volfzburg 0:2 (0:1)

/Lakroa 45+4, Majer 84/

Bajern Minhen - Borusija Dormtund 0:2 (0:1)

/Adejemi 10, Rajerson 83/

Nedelja

15.30: (1,80) Augzburg (3,60) Keln (4,60)

17.30: (1,27) Štutgart (6,25) Hajdenhajm (9,50)

19.30: (1,70) Bohum (3,60) Darmštat (5,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Karim AdejemiJulijan RajersonBorusija DortmundBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara