Piter Guber, Karlos Vela, Đorđio Kjelini, Alehandro Bedoja i Ričard Odada (©Reuters, ©AFP, ©Starsport)
Piter Guber, Karlos Vela, Đorđio Kjelini, Alehandro Bedoja i Ričard Odada (©Reuters, ©AFP, ©Starsport)

Amerikanci dobijaju novog vladara, posle košarke i bejzbola 80-godišnji milioner osvaja i svet fudbala

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.11.22. | 16:01

Finale MLS na programu je u subotu od 21.00 časova, Los Anđeles FK dočekuje najbolji tim Istočne konferencije, Filadelfiju Union

Ove godine nije bilo iznenađenja u plej-ofu MLS. Najbolji timovi ligaškog dela Zapadne i Istočne konferencije, Los Anđeles FK i Filadelfija Union, opravdali su uloge favorita i u doigravanju i došli do velikog finala zvaničnog šampionata Sjedinjenih Američkih Država. Meč za titulu igra se ove subote od 21.00 časova na stadionu Banka Kalifornije u „Gradu anđela“.

Ispisaće se istorija, ko god da pobedi večeras. Ova dva tima nikada do sada nisu osvajali MLS, što je samo motiv više za Karlosa Velu, Đorđija Kjelinija i Gereta Bejla sa jedne, odnosno Alehandra Bedoju i Kaija Vagnera sa druge strane.

Izabrane vesti

Ukoliko Los Anđeles pobedi, 80-godišnji biznismen Piter Guber će moći da kaže da je posle filmskog sveta pokorio i sportski. Vlasnik i izvršni direktor FK-a istovremeno je deoničar u još dve velike franšize, Golden Stejt Voriorsa i Los Anđeles Dodžersa. Ratnici su od dolaska Gubera u klub 2014. godine osvojili NBA ligu šest puta, dok su Dodžersi bili prvaci najjačeg takmičenja u bejzbolu, MLB-a 2020. godine.

Guberovo lično bogatstvo je procenjeno na oko 800.000.000 dolara, a milioner je postao poslednjih decenija prošlog veka zahvaljujući uspesima njegove produkcijske kuće Mendalaj Entertejment. Reč je o kući koja stoji iza brojnih kultnih filmova, sa naslovima poput: „Kišni čovek“, „Betmen“, „Znam šta ste radili prošlog leta“, „Sedam godina u Tibetu“, „Doni Brasko“, „Flešdens“, „Boja purpura“…

21.00: (1,80) Los Anđeles FK (3,60) Filadelfija Union (4,60)

Nesporno čovek zna šta je potrebno za sportski uspeh u SAD. Da je sa Los Anđelesom FK za ovu sezonu jedini prihvatljiv cilj titula videli smo tokom sezone, kada su ekipu pojačali - uz ogromne plate - Kjelini, Bejl, Kristijan Teljo, Denis Buanga iz Sent Etjena… Šampionski tim se pravio još godinu dana pre toga, kada su u klub pristigli Kristijan Arango i Ilie Sančez, a angažovani su i neki mladi talenti poput 21-godišnjeg krila Kvadva Opokua iz Gane, momka koji je zablistao u plej-ofu ulazeći sa klupe.

Protiv gradskog rivala Galaksija u finišu četvrtfinala je asistencijom za Buangu pomogao LAFK-u da slavi sa 3:2, dok je u polufinalu bio strelac u pobedi nad Ostinom sa 3:0. Ulogu džokera Opoku čeka i u finalu.

Tim pre jer je Bejl suštinski na bolovanju i verovatno neće igrati večeras. Sedeo je na klupi protiv Ostina, ali poslednji meč, pre povrede lista, Velšanin je odigrao još 2. oktobra, kada je na terenu proveo samo pet minuta. Od dolaska u SAD Bejl je samo dva puta bio starter, odigrao je zbirno 13 mečeva i postigao dva pogotka. Više puta je istakao da mu je u ovom momentu najvažnije da bude potpuno fit za predstojeći Mundijal u Kataru, u kojem bi trebalo da predvodi Vels sa kapitenskom trakom, tako da je mala šansa da će da rizikuje večeras iako je reč o finalu.

Los Anđeles ima dovoljno kvaliteta i bez njega. Kapiten i najvažniji igrač u timu je Karlos Vela, nekadašnji napadač Arsenala, Osasune i Real Sosijedada, koji se bori za svoj prvi klupski trofej u karijeri. Ovaj 33-godišnjak je sa reprezentacijom Meksika dva puta osvajao Gold kup, sa kadetskom selekcijom je čak 2005. bio i šampion sveta (to ga je i preporučilo Tobdžijama), ali na klupskom planu nije bio tako uspešan iako je 2018/2019 bio najbolji strelac i izabran je za najboljeg igrača MLS.

Vela se uoči finala prisetio kakav je prvi utisak imao kada je došao u Los Anđeles. Nije tada mogao ni da nasluti da će se boriti za titulu.

Sećam se, kada sam došao da nikoga nije bilo na stadionu, čak ni u kancelarijama. Na aerodromu sam u jednom momentu mislio da niko neće ni da dođe da me pokupi, da sam napravio veliku grešku. Bio je to potpuno čudan osećaj. Međutim, posle razgovora sa vlasnicima i svim članovima u klubu, uvideo sam da će ovo da bude jedan specijalan projekat“, prisetio se Vela, koji je bio jedan od prvih igrača koje je LAFK angažovao uoči svoje debitantske sezone u MLS 2018. godine.

Od tada, ovo je peta sezona, ubedljivo najuspešnija. Prethodni najbilji rezultat je zabeležen 2019, polufinale plej-ofa. Naredne godine je tim iz „Grada anđela“ igrao i finale KONKAKAF Lige šampiona, izgubio je od meksičkog Tigresa sa 2:1.

---------------

SVI OSVAJAČI MLS

5 – Los Anđeles Galaksi

4 – Di Si Junajted

2 – Kolumbus Kru, San Hoze Ertkvejks, Sporting Kanzas Siti, Sijetl Saunders, Hjuston Dinamo

1 – Čikago Fajer, Toronto, Real Solt Lejk, Kolorado Rapids, Portland Timbers, Atlanta Junajted, Njujork Siti

---------------

Ovo je najuspešnija sezona i za Filadelfiju, koja je član MLS od 2017. godine. Peti uzastopni put učestvuje u plej-ofu, a sada je prevazišla prošlogodišnji rekord, kada je igrala polufinale. Do meča za trofej Union je predvodio mađarski reprezentativac Danijel Gazdag, koji je eksplodirao ove godine sa 23 gola i šest asistencija na 37 mečeva. U polufinalu plej-ofa je bio strelac u pobedi nad braniocem trona Njujork Sitijem sa 3:1.

Zanimljivo, poput večerašnjeg rivala i Union ima interesantno lice među deoničarima. Vlasnik pet odsto kluba je proslavljeni košarkaš Kevin Durent, koji je deonice kupio 2020. godine. Većinski paket je ipak u vlasništvu Džeja Šugarmana, biznismena koji se obogatio trgovinom nekretninama.

Član Uniona letos je postao i bivši vezni fudbaler Crvene zvezde i Metalca iz Gornjeg Milanovca Ričard Odada. Amerikanci su platili crveno-belima na ime obeštećenja 200.000 evra kako bi angažovali reprezentativca Kenije koji ima i pasoš Srbije, ali Odada još nije odigrao nijedan meč za prvi tim. U finišu sezone je sedeo na klupi, dok je utakmice 21-godišnji Afrikanac igrao samo za razvojni tim.

Bedoja, kapiten Filadelfije, ulogu favorita je prepustio rivalu.

Naravno da se osećam kao autsajder. Mislim, igramo u Los Anđelesu, u MLS je domaći tim uvek favorit za pobedu. Takav je bio i narativ medija, uvek mi postavljaju pitanje ‚kako mislimo da odgovorimo na LAFK-ov ofanzivni arsenal‘? Ja uvek odgovaram kontrapitanjem, ko je postigao najviše golova ove sezone? Ne znam zašto naš napad ne dobija istu pažnju kao njihov, takav je medijski narativ. Neka, prihvatamo ulogu autsajdera. Filadelfija je generalno takav grad, autsajder je u odnosu na Los Anđeles. Nama je to samo motiv više, uradićemo sve da pobedimo izuzetno talentovani tim LAFK-a. Poštujemo ih mnogo, ali znamo da u zemlji možemo da se takmičimo sa svima. Ove godine smo odigrali neke sjajne utakmice“, objasnio je Bedoja.

Ligaški deo MLS su Filadelfija i Los Anđeles FK okončali sa istim brojem bodova, po 67 iz 34 utakmice. S tim što je Union imao bolju gol-razliku, 72:26, naspram 66:38.

Odigrali su u ligi samo jednu utakmicu, 8. maja, takođe u Kaliforniji. Tada je Filadelfija dva puta vodila, ali je domaćin izvukao 2:2. Konačan rezultat je u 82. minutu postigao defanzivac Franko Nikolas Eskobar.

Sada ponovo očekujemo neizvesan meč. Naravno, uz neizostavan spektakl kakav samo Amerikanci umeju da režiraju.

MLS – FINALE

Subota

21.00: (1,80) Los Anđeles FK (3,60) Filadelfija Union (4,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

MLSLos Anđeles FCFiladelfija Junion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara