Kameron Puertas protiv Anderlehta (©AFP)
Kameron Puertas protiv Anderlehta (©AFP)

Anderlehtov kompleks gradskog derbija

Vreme čitanja: 2min | čet. 25.01.24. | 13:16

Union Sen Žiloaz traži osmu uzastopnu pobedu nad najtrofejnijim belgijskim klubom (četvrtak, 20.30) u četvrtfinalu nacionalnog kupa

Briselski derbi, koji je prošle nedelje odložen zbog snega, konačno će se odigrati ovog četvrtka. Susretom od 20.30 časova Union Sen Žiloaz i Anderleht će staviti tačku na četvrtfinale Kupa Belgije. Ranije su plasman u polufinale obezbedili Klub Briž, Ostende i branilac trofeja Antverpen.

Do pre nekoliko godina u susretu Uniona i Anderlehta apsolutni favorit bi bili Ljubičasti. Anderleht je ipak i dalje ubedljivo najtrofejniji klub belgijskog fudbala, velikan u svakom smislu te reči, čak i sada kada niže godine bez trofeja.

Izabrane vesti

Poslednjih godina je nagli pad Ljubičastih iskoristio Sen Žiloaz i zagospodario glavnim gradom Belgije. Otkad je ušao u prvu ligu, 2021. godine, pobedio je Anderleht na apsolutno svakom meču. Sastali su se sedam puta, u prvenstvu, i svih sedam mečeva je pripalo žutima.

Ove sezone su odmerili snagu samo jednom, krajem jula. Union je i tada bio domaćin, rutinski je trijumfovao sa 2:0 golovima golovima Denisa Ekerta i Kameruna Puertasa.


20.30: (1,85) Union Sen Žiloaz (3,50) Anderleht (4,40)


Union je u sjajnoj seriji rezultata, neporažen je na poslednjih 11 utakmica u svim takmičenjima. Od toga na osam je pobedio, uključujući i meč sa Liverpulom (2:1) u Ligi Evrope. U šampionatu je ubedljivo prvi, sa osam bodova više od drugoplasiranog Anderlehta.

Oba tima su oslabljena za derbi. Union je bez Kameruna Puertasa, kojem je stradao skočni zglob, a pod znakom pitanja je i Aleksander Blesin. Puertasa će zameniti Matijas Rasmunsen, uz kojeg bi u tandemu trebalo da igra Sadiki.

Što se tiče Anderlehta, zbog povrede je bez Luija Patrisa, od ranije i Kilijana Sardele, a trener Brajan Rimer je ostavio i golmana Maksima Dupea u Briselu. Dupe je pred transferom u Nicu, pitanje je dana kada će se sve ozvaničiti, pa je on tražio od Rimera da ne igra. To znači da će Kasper Šmajhel među stative.

Usled povreda Patrisa i Sardele Anderleht je bez desnog beka. Dobiće šansu 23-godišnji Mohamed Bušuari, prvi put kao starter u ljubičastom dresu.

Mohamed ima mnogo kvaliteta i stekao je značajno iskustvo prošle sezone u holandskom Emenu“, obrazložio je Rimer.

KUP BELGIJE – ČETVRTFINALE

Četvrtak

20.30: (1,85) Union Sen Žiloaz (3,50) Anderleht (4,40)

Ranije odigrano

Leven – Antverpen 2:3 (1:2)

Ostende – Molenbek 2:0 (1:0)

Gent – Klub Briž 0:1 (0:1)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup BelgijeAnderlehtUnion Sen Žiloaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara