(©Starsport)
(©Starsport)

Antić za MOZZART posle dramatičnog osvajanja titule: Lepo mi je u Šahtjoru, ne znam ništa o Zvezdinom interesovanju

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.11.20. | 10:25

Defanzivac Šahtjora iz Soligorska osvrnuo se na titulu osvojenu u sudijskoj nadoknadi

Najuzbudljivija završnica prvenstva ove godine je odigrana u Belorusiji. Šampionsku trku bukvalno do poslednjih minuta vodili su Šahtjor Soligorsk i BATE Borisov, a trofej je u 92. minutu utakmice poslednjeg kola pripao Rudarima.

Sjajni tim iz Grada soli stigao je do pobede nad Minskom (4:2) posle preokreta u sudijskoj nadoknadi i tako iskoristio remi BATE-a protiv Dinama iz Minska (0:0) da izbije na čelo tabele.

Izabrane vesti

Deo neverovatne takmičarske godine i jedan od najzaslužnijih za uspeh Šahtjora bio je Nikola Antić, srpski levi bek koji drugu godinu nosi dres kluba iz Soligorska.

"Postigli smo gol za 3:2 u 92. minutu. U tim trenucima smo čuli da je rezultat na utakmici BATE - Dinamo 0:0. Ubrzo smo postigli još jedan pogodak i usledio je delirijum. Bila je to utakmica samo za one sa jakim srcem. Čuo sam na poluvremenu da je Dinamo Minsk je promašio penal i već tada sam imao osećaj da će BATE da ispusti bodove. Verovao sam, nisam bio napet. Igrali smo svoju igru i uradili sve do nas. Do sudijske nadoknade je bilo 2:2, borili smo se sa rivalom, ali i lošim terenom, zimom... Radost po završetku urakmice bila je neopisiva, slično mi se nije desilo od Evropskog prvenstva osvojenog sa Srbijom. Veoma sam srećan, ovo je potvrda dobrog rada", rekao je Antić.

Bivši fudbaler Rada, Crvene zvezde, Jagodine i Vojvodine u Belorusiji se preplatio na trofeje. U prvoj sezoni za Šahtjor osvojio je kup, a već u narednoj popeo se na državni tron.

"Fudbal se igra za trofeje i uspehe, bar iz moje perspektive, a novac i sve ostalo je manje bitno. Veoma sam srećan, posebno jer sam titulu osvojio u inostranstvu što je potvrda kvaliteta. Naredne godine nas očekuju kvalifikacije za Ligu šampiona i još veći izazovi. Postigli smo zaista ogroman uspeh. Ovo mi je prva titula i smatram je nagradom za sav uložen trud. Bilo je mnogo uspeha i padova i veoma mi je drago što se na kraju sve završilo na najbolji mogući način. Teško je doći do vrha, a još teže ostati na njemu, ali ćemo se potruditi da u tome uspemo".

Titula, druga tokom šest decenija klupske istorije, iščekivana je u Soligorsku 15 godina te ne čudi što je izazvala veliku radost.

"Sredina je specifična. U Soligorsku se prate hokej i fudbal. Malo je mesto i svi navijaju za Šahtjor. Grad se finansira od rudnika. Ove godine, u januaru smo se spuštali u rudnike soli gde smo dobili bronzane medalje za treće mesto u šampionatu. Obećali smo tada da ćemo se za godinu dana vratiti po zlatna odličja i to smo ostvarili. Ljudi u gradu prate utakmice, uz nas su i to veoma prija. Atmosfera je zaista domaća".

Pet kola pre kraja takmičenja BATE je imao tri boda prednosti, a u poslednje kolo ušao je sa bodom više od Šahtjora. Ipak, u poslednjih 90 minuta prvenstva klub iz Borisova je ispustio šampionsku krunu, drugu godinu zaredom.

"BATE od smrti predsednika Anatoljia Kapskog ne uspeva da stigne do titule. Mi se uvek trudimo da budemo u vrhu, a ove godine smo za borbu do poslednjeg minuta nagrađeni titulom. Konkurencija je bila veoma jaka, tu su i Dinamo Brest i Torpedo. Igrali smo slabo na početku, pa smo potom dobrim igrama izbili na vrh. Usledio je novi pad i BATE je preuzeo lidersku poziciju. Na kraju je klackalica prevagnula na našu stranu. Razlika je u nijansama. Imali smo za tri gola bolju gol razliku. BATE je bio efikasniji, ali smo mi imali najbolju odbranu u prvenstvu. Borba je bila mukotrpna".

Trku je iz Antićeve perspektive posebno interesantnom učinila činjenica da je vodio sa sunarodnicima koji nose dres BATE-a Nemanjom Milićem, Bojanom Dubajićem i Aleksandrom Filipovićem, sa kojima ima dobar odnos. Sa druge strane, on je imao pomoć Igora Ivanovića, bivšeg fudbalera Napretka.

"Ovo je njegova prva godina u inistranstvu i veoma sam zadovoljan kako se prilagodio. U pobedi za titulu namestio je dva od četiri gola. Mlad je igrač i predstoji mu svetla budućnost. Kroz nekoliko sezona očekujem da postane reprezentativno krilo".

Šahtjor je godinu završio sa samo 21 primljenim golom u 30 susreta, a Antić je učinak u odbrani ukrasio sa četiri pogotka i devet asistencija te je glavni kandidat za defanzivca sezone.

"Imamo dobru ekipu, odlične, iskusne igrače u defanzivi. Primili smo veoma malo golova, a iz dobre odbrane potiče sve. Kad sam ja u pitanju, prezadovoljan sam ličnim učinkom. U prvih sam 10 igrača ocenjenih u ligi, a uspeh je još veći kad se uzme u obzir da sam jedini defanzivac u tom društvu. Konkurent sam za nagradu najboljem odbrambenom fudbaleru u ligi i bila bi mi čast ukoliko sezonu upotpuni i individualno priznanje".

Pouzdani defanzivac je istakao da mu je porodica predstavljala najveću podršku na putu do uspeha.

"Trofej posvećujem porodici. Pre svega bratu od ujaka Nemanji koji je preminuo, a potom i sinu Kosti i ostalim članovima porodice".

Defanzivac koji se u dresu Srbije 2013. godine popeo na evropski tron za igrače do 19 godina, govoreći o uspehu Šahtjora posebno mesto je izdvojio za trenera Romana Grigorčuka koji je nasledio Jurija Verniduba. Ukrajinski strateg pokazao je sa Astanom i Ventspilsom da ima recept za uspeh, a isti je primenio i u Soligorsku.

"Svaki trener donosi nešto novo i od svakoga je moguće naučiti. Grigorčuk je veoma dobar trener, trudi da bude savršen kad je strategija u pitanju. Zna šta želi, veoma je fudbalski obrazovan, volim da ga slušam, pametno govori i trudim se da upijam".

Antić iz perioda kad je bio igrač Crvene zvezde (©Starsport)Antić iz perioda kad je bio igrač Crvene zvezde (©Starsport)


Uspesi i odlične igre uticali su da Antić postane tražena roba na fudbalskoj pijaci. Letos je postojalo interesovanje klubova iz Turske, a ni zima neće proći potpuno mirno. Između ostalog, beloruski mediji pišu da je levi bek na radaru Crvene zvezde, ali bivši igrač crveno-belih ne raspolaže takvim informacijama.

"Ne znam ništa o interesovanju Zvezde. Moguće je da su iz Beograda kontaktirali klub, ali ja o tome nisam obavešten. Postoji interesovanje pojedinih klubova, ali nema zvaničnih ponuda. Ne opterećujem se, dobro mi je ovde".

Pored obaveza 26-godišnji defanzivac stiže da isprati i igre klubova iz Srbije čije je boje branio.

"Pratim fudbal u Srbiji, gledam sve bivše klubove. Oduševljen sam Zvezdinom igrom i svime što rade. Uspesi crveno-belih su odlični za naš fudbal. Predstavljaju nas na najbolji način. Zvezda nas trenutno reprezentuje fudbalski poput Đokovića u tenisu. Sa druge strane, srećan sam zbog Kupa Srbije koji je osvojila Vojvodina. Drago mi je jer se ne dešava često, obično se Partizan i Zvezda smenjuju u tome, pa je trofej potvrda kvaliteta i rada Lalatovića i igrača", istakao je Antić koji je jedno vreme bio i kapiten Novosađana.

Piše: Ivan Džodić


tagovi

BelorusijaŠahtjor SoligorskNikola AntićBATE

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara