Slavlje Azura posle trećeg gola (©Reuters)
Slavlje Azura posle trećeg gola (©Reuters)

Antifudbal nije prošao na otvaranju Eura, Azuri željom uništili turski bunker (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.06.21. | 22:49

Ubedljivo slavlje selekcije Roberta Mančinija, selekcija Šenola Guneša potpuno razočarala na startu turnira - 3:0

Rezultati i neke vrlo dobre partije reprezentacije Turske u poslednjih nekoliko meseci očigledno su neopravdano stavili selekciju Šenola Guneša u krug potencijalnih iznenađenja Evropskog prvenstva. Turci ne da to nisu nagovestili, već su razočarali čitavu fudbalsku planetu večerašnjim izdanjem na rimskom Olimpiku. Pokušali su pravim antifudbalom da zaustave Azure, ali ne samo da nisu uspeli, već su se propisno obrukali. Italija je napadala od početka do utakmice, bila je uporna, dugo se mučila, nije bila previše krativna, ali je na kraju dobila ono što je zaslužila. Tri velika boda i ogroman iskorak ka plasmanu u osminu finala - 3:0 (0:0).

Turci su poklekli u uvodnim trenucima drugog poluvremena, kada je prvo autogol u 53. minutu posle oštrog centaršuta Berardija postigao nemoćni Merih Demiral, dok je pitanje pobednika 13 minuta kasnije rešio Ćiro Imobile, na centaršut najboljeg igrča meča Leonarda Spinacole. Potpuni potop Gunešov tim je doživeo u 79. minutu, kada je Insinje, posle velike greške Čakira i nekoliko razmenjenih pasova postavio konačan rezultat. Imobile je pored gola tada ostvario i asistenciju.

Izabrane vesti

O turskoj nemoći govori i podatak da je Turska prvi udarac ka golu Đanluiđija Donarume uputila tek u 51. minutu, a u 69. minutu prvi korner. Najveći gubitnik je Šenol Guneš, koji se opredelio na kontranapade, iako nije imao adekvatne igrače. Turci su bili spori, Hakan Čalhanoglu je bio potpuno ubijen na levom boku, pa je na poluvremenu na teren morao Džengiz Under. Sa druge strane, Italijani su bili uporni, ali su prilično bezuspešno kružili oko protivničkog gola. U prvom poluvremenu su imali tek dve ozbiljnije prilike. Prvu nije iskoristio Lorenco Insinje u 18. minutu, a drugu Đorđo Kjelini četiri minuta kasnije, kada je glavom gađao Kjelini, ali je Čakir loptu prebacio preko prečke.

Azuri su u prvom poluvremenu imali mnogo toga da zamere i holandskom arbitru Daniju Makeliju, s obzirom da su Turci tri puta igrali rukom u svom kaznenom prostoru. Najizglednija situacija dogodila se u nadoknadi prvog poluvremena, kada je posle centrašuta Spinacole evidentno rukom igrao Čelik. Ova situacija je išla i na proveru u VAR sobu, ali je odlulčeno da nije bilo elementata za najstrožu kaznu. To je razbesnelo Italijane, ali očigledno i silno motivisalo u nastavku.

Nemoć Buraka Jilmaza (©Reuters)Nemoć Buraka Jilmaza (©Reuters)

Mančini je napravio samo jednu izmenu poluvremenu, i to izvesno prinudnu, pošto je Florencija zamenio Di Lorenco. Domeniko Berardi je imao veliku želju, dosta je pokušavao u prvom poluvremenu, ali mu ništa nije polazilo za rukom, možda je bio zreo za izmenu, ali je ostao na terenu i to se ispostavilo kao pun pogodak. Odlično je probio u ključnom 53. minutu i prosto napucao nesrećnog Demirala pred turskim golom. To se ispostavilo kao presudni detalj utakmice.

I ono malo igre što su Turci nagovestili raspalo se u nastavku meča. Spinacola je zaslužio da on bude strelac gola u 66. minutu, pošto se ponovo, po ko zna koji put priključio napadu svog tima, dobro šutirao, ali je njegov udarac uspeo da odbrani Čakir. Ipak, lopta se odbila pravo pred noge lukavom Imobileu, koji takve poklone nikad ne propušta. Utučeni Ugurdžan Čakir napravio je kobnu grešku u 79. minutu utakmice. Loše je ispucao loptu, nju je presekao Berardi, lopta je stigla do Imobilea, a sam na desnom boku je bio Insinje, koji je ovoga puta bio precizan iz svoje tipične pozicije.

Italijani su probili barijeru na otvaranju i sada imaju sve u svojim rukama. Posao oko plasmana u osminu finalu bi praktično mogli da reše već 16. juna protiv Švajcarske, ali čak i da ne uspeju, imaće popravni protiv Velsa. Turci su u teškoj situaciji, pa protiv Velsa i Švajcarske moraju da jure dve pobede, ukoliko žele u nokaut fazu, ali će posle ovako bledog izdanja sigurno imati i psihološki problem da se vrate u život.

TURSKA - ITALIJA 0:3

/Demiral 53ag, Imobile 66, Insinje 79/

Stadion: Olimpiko

Gledalaca: 16.000

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

TURSKA (4-1-4-1): Čakir - Čelik, Demiraj, Sojundžu, Demiral, Meraš - Jokušlu (od 65. Kahveči) - Karaman (od 76. Dervišoglu), Tufan (od 65. Ajhan), Jaziči (od 46. Under), Čalhanoglu - Jilmaz.

ITALIJA (4-3-3): Donaruma - Florenci (od 46. Di Lorenco), Bonuči, Kjelini, Spinacola - Barela, Žoržinjo, Lokateli (od 74. Kristante) - Berardi (od 85. Bernardeski), Imobile (od 80. Beloti), Insinje (od 80. Kjeza).

GRUPA A:

Turska - Italija 0:3 (0:0)

/Demiral 53ag, Imobile 66, Insinje 79/

Subota:

15.00 (3,50) Vels (2,90) Švajcarska (2,35)



tagovi

Euro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara