Ćavi (© AFP)
Ćavi (© AFP)

Arapi popustili i potvrdili: Ćavi je novi trener Barselone!

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.11.21. | 11:25

Plaćena otkupna klauzula

Došô je i taj dan... Dve legende su otišle (Lionel Mesi otišao u Pari Sen Žermen, Ronald Kuman dobio otkaz), a jedna se vraća kući. Novi trener Barselone je – Ćavi Ernandez.

Čuveni vezista, koji se sa katalonskim gigantom osvojio sve, usput pokorio svet i Evropu u dresu reprezentacije Španije, definitivno se vraća na stadion Nou Kamp. Posle dugih pregovora, natezanja i(li) nagađanja nekadašnji vezista će koliko do kraja dana biti promovisan u novog šefa stručnog štaba Blaugrane i na taj način naslediti Serhija Baruhana, posle razlaza sa Kumanom, na fukciji vršioca dužnosti.

Izabrane vesti

Poslednjih dana pregovori na relaciji Barselona – Katar su intenzivirani, a malo pre podneva su privedeni kraju. Pregovarački tim okružen oko Ćavija uspeo je smekša početni tvrdokorni stav predsednika njegovog sadašnjeg kluba da po svaku cenu ostane na Bliskom istoku do kraja ugovora (2023) i dozvoli mu da ispuni veliku želju i sedne na klupu kluba u kome je proveo skoro kompletnu igračku karijeru pre nego što je 2015. posle osvajanja Lige šampiona u Berlinu otišao da Arape uči fudbalu. Sad je vreme da se vrati.

Al Sad je pristao na transfer Ćavija u Barselonu, pošto su Katalonci platili klauzulu iz dosadašnjeg ugovora. Dogovorili smo i saradnju u budućnosti. Što se Ćavija tiče, ostaće važan deo naše istorije i želimo mu uspeh u narednom poglavlju karijere. Prethodnih dana Ćavi nas je informisao o želji da vodi Barselonu, imajući u vidu težak period kroz koji njegov voljeni klub prolazi, razumeli smo ga i nismo želeli da mu budemo prepreka na tom putu. Bez obzira na sve, Ćavi će sa svojom porodicom uvek biti rado viđen gost u Dohi“, saopštio je Turki Al Ali, izvršni direktor Al Sada.

Ispostavilo se da je poseta palati šeika Mohameda bin Kalife Al Tanija urodila plodom i da čelnik Al Sada rešio da više ne zateže kao pre nekoliko dana kad je bio izričit da Ćavi ostane na klupi do kraja ugovora. Kako je Ćavi okazao veliku želju da preuzme Barselonu, a glavnokomadujući njegovog kluba shvatio da nema kud, morao je da popusti.

U igri su bile tri opcije. Prema prvoj, na osnovu dobrih odnosa trenera i predsednika, šeik bi čak pustio Ćavija besplatno u Kataloniju, iako to u ovom trenutku deluje najmanje realno. Druga je značila da Barselona odmah uplati 5.000.000 evra na ime obeštećenja i aktiviraa izlaznu klauzulu kako bi „oslobodila“ Ćavija. Što se na kraju i desilo, iako je to u trenucima kad je ophrvana finansijskm problemima udar na njenu kasu, ali novca za toliko se našlo. Da ta ideja nije prošla, pominjalo se i „prebijanje“ tako što bi Barsa na račun Al Sada prebacila 2.500.000 evra i obavezala se da u bliskoj budućnosti u Dohi odigra prijateljsku utakmicu od koje bi sadašnji Ćavijev klub zaradio čak i više od 10.000.000 evra. U igri je bio i eventualani poziv Al Sadu za učešće na meču „Trofej Đoan Gamper“, kojim Barselona tradicionalno ulazi u svaku sezonu. To na kraju nije isključeno, jer su temelji za saradnju izgrađeni.

Jedino je sigurno: Ćavi se vraća, ali neće sedeti na klupi Barselone na subotnjem gostovanju Selti. U tom slučaju bi prvi trening odradio početkom naredne sedmice i imao petnaestak dana da se spremi za debi protiv gradskog rivala, Espanjola, 20. novembra.


tagovi

Al SadĆaviCavi ErnandesBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara