Slavlje Argentinaca (© Reuters)
Slavlje Argentinaca (© Reuters)

Argentina ima samo jednu šansu: Da Mesi „poludi“! Ostatak tima podseća na statiste u lutkarskom pozorištu

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.11.22. | 11:33

Tri dileme Lionela Skalonija uoči duela sa Poljacima koji su u 21. veku svaki put dobili poslednji meč grupne faze na Prvenstvu sveta

Na jednoj strani romantičan pohod Lionela Mesija ka jedinom trofeju koji mu nedostaje, na drugoj rmpalije iz Poljske. Preživela je Argentina jedno „finale“, dobila Meksiko i ostala u igri, ali još nije sigurna da će nastaviti takmčenje u Kataru, pošto je u završnom kolu Grupe C Mundijala u Kataru čeka evropska selekcija.

Pristrasni navijači će držati palčeve Južnoamerikancima, mada, pošteno govoreći ništa vredno pomena nisu pokazali u prve dve utakmice. Osramoćeni su protiv Saudijske Arabije (1:2), na mišiće su, a da ni sami ne znaju kako, dobili Meksiko (2:0), objektivno gledano mogu samo na jedan način da prežive grupu. Da Mesi pokaže zbog čega je jedan od najboljih fudbalera sveta. Ovi oko njega, uz dužno poštovanje karijera i klupskih statusa, izgledaju kao statisti u lutkarskom pozorištu. Čak i imena tih igrača ne odaju utisak kvalitetne selekcije: Montijel, Mekalister, Paredes... Više zvuče kao akteri filmskog trilera, nego pretendenti za naslov prvaka sveta.

Izabrane vesti

Najbitnije za Argentince je da su i tako mršavom igrom došli u poziciju da se bore za osminu finala. Sa kojim snagama? Nije raščistio ni Lionel Skaloni, zbog čega Ole uverava da selektor ima tri nedoumice oko prvih 11. Prva je na mestu desnog beka, pošto nije načisto da li da krene sa Nauelom Molinom (starter protiv Saudijaca) ili Gonzalom Montijelom (počeo meč sa Meksikom). Fudbaler Atletika je bio očajan na premijeri, a problem je što ni njegova zamena iz Sevilje nije donela očekivanu probojnost u drugom kolu. Zato deluje da Skaloni bira između dva loša, a ne dobra rešenja. Opcija je i Huan Fojt, ali imajući u vidu da prvotimac Viljareala nije dobio šansu dosad teško ga je očekivati u meču odluke.

Drugo veliko pitanje je ko će biti parnjak Nikolasu Otamendiju u srcu odbrane. Štoper Benfike je „zakucan“, a dva su moguća scenarija. Prvi podrazumeva Lisandra Martineza koji jeste bio dobar protiv Meksika, ali mu se opet spočitava visina. Zato deluje logičnije da Skaloni izabere Kristijana Romera, bez obzira što je štoper Totenhema zabrljao protiv Saudijaca. Razlog je taj što je Romero deset centimetara viši od igrača Mančester junajteda (1,85 naspram 1,75), a pošto se očekuje da Poljaci prete iz vazduha, pritom imaju sjajne skakače u liku Roberta Levandovskog i Arkadijuša Milika logično deluje da se Kuti vrati u odbranu.

Treća dilema je možda najveća. Ko će igrati u veznom redu. Golom za „zaključavanje“ meča sa Meksikom kandidovao se Enco Fernandez, ali Skalonijeve reči kako je zadovoljan izdanjem Gvida Rodrigeza sugerišu da bi možda opet priliku mogao da dobije centralni Betisa. Mada su mnogi uvereni da će se na tom delu terena opet pojaviti Leandro Paredes kako bi, zajedno sa Rodrigom de Polom, kvario igru rivala i omogućio napadačkom trojci, Mesi, Di Marija, Lautaro, da konačno nešto iskreira. To bi onda značilo da Enco Fernandez uđe u nastavku.

Levandovski (© Reuters)Levandovski (© Reuters)

Što se tiče Poljaka, njihovi mediji su uvereni da se neće menjati sastav koji je savladao Saudijsku Arabiju. To bi značio ofanzivni pristup, makar na papiru, sa dvojcom napadača, Levandovskim i Milikom. Za tim koji uglavno redovno dođe na završne turnire velikih takmičenja, a ona redovno razočara, ovo je istorijska šansa. Prvi put u 21. veku Poljska je u prilici da prođe grupnu fazu Mundijala.

Dosad je svaki put igrala treći meč u grupi nezainteresovano, jer je ostajala bez matematičkih šansu za plasman. Tako je bilo 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, 2006. u Nemačkoj, i pre skoro četiri i po godine u Rusiji, međutim, isto tako je za Argentince upozoravajuće da su svaki put dobili poslednji meč trećeg kola. Pre 20 godina savladana je selekcija Sjedinjenih Američkih Država (3:1), pre 16 Kostarika (2:1), a na minulom Svetskom prvenstvu Japan (1:0).

Dosad su se ove dve selekcije srele 11 puta. Argentinci su dobili šest utakmica, triput je bila bolja Poljska, dok su dva meča okončana remijem. Poljaci su dobili meč na Mundijalu 1974. u Nemačkoj (3:2), dok su se Argentinci revanširali na svom terenu četiri leta kasnije (2:0).

MUNDIJALSKI KALKULATOR

GRUPA C

POLJSKA: Ako ne izgubi od Argentine biće učesnik osmine finala. Pod uslovom da Saudijska Arabija i Meksiko završe duel remijem, Poljaci bi prošli i porazom do dva razlike.

ARGENTINA: Prolazi pobedom nad Poljskom. U slučaju nerešenog rezultata, morala bi da se nada da ne bude pobednika na duelu Meksiko – Saudijska Arabija ili da Sombrerosi dobiju, ali samo tako da nemaju bolju gol-razliku od Južnoamerikanaca.

SAUDIJSKA ARABIJA: Pobeda je vodi u naredni krug. U slučaju remija, morala bi da čeka ili poraz Argentine ili pobedu Skalonijevog tima koja bi joj omogućila da ima bolju gol-razliku od Poljaka.

MEKSIKO: Tri scenarija ima da prođe. U svakom mora da pobedi i da čeka – da Argentina pobedi; ili da se drugi meč okonča remijem, ali tako da Meksiko ima bolju gol-razliku od Argentine; ili da Poljska izgubi, a Meksiko ostvari makar identičnu gol-razliku kao Levandovski i kompanija.

------------------------------------------------

POLJSKA –ARGENTINA, 20.00

Doha

Stadion: 974

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

Projaktovani sastavi

Poljska: Ščensni – Keš, Glig, Kivior, Berežinski – Zjelinski, Krihovjak, Bjelik, Frankovski – Milik, Levandovski.

Argentina: Emilijano Martinez – Molina (Montijel), Otamendi, Romero (Lisandro Martinez), Akunja – De Pol, Paredes (Enco Fernandez), Mekalister – Di Marija, Mesi, Lautaro Martinez.

GRUPA C, treće kolo

Sreda:

20.00: (7,75) Poljska (4,20) Argentina (1,55)

20.00 (5,40) Saudijska Arabija (3,70) Meksiko (1,75)





tagovi

Lionel SkaloniLionel Mesifudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija ArgentineFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija PoljskeKatar2022Svetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara