Leandro Fernandez i Dario Benedeto (©AFP)
Leandro Fernandez i Dario Benedeto (©AFP)

Argentina: Prvi od dva obračuna velikana iz Aveljanede i Buenos Ajresa

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.02.22. | 23:10

Liga kup: Boka Juniors je poslednji put poražena upravo od noćašnjeg (01.30) rivala, Independijentea

Ovog vikenda u centru pažnje argentinskog fudbala biće dueli najtrofejnijih klubova i velikana na relaciji Buenos Ajres – Aveljaneda. Za razliku od okršaja između River Plejta i Rasinga, koji se smatra jednim od najstarijih rivalstava u zemlji Gaučosa i zvaničnim klasikom, a koji je na programu naredne noći, sukob takođe pun titula i istorije između Independijente i Boke Juniors nema nadimak, ali uvek pobuđuju veliku pažnju fudbalske javnosti, ne samo u Argentini, već i u ostatku latinoameričkog sveta.

Plavo-zlatni tim je posle veoma naporne predsezone debitovao remijem 1:1 u Liga Kupu protiv Kolona, inače branioca titule ovog turnira, u meču od kojeg se očekivao bolji rezultat. Pošto su pobedili Aldosivija na gostovanju, pobedili su i uvek teški Rosario Sentral, iako je to bio rezultat koji je bio očekivan. Izabranici Sebastijana Batalje dobro su počeli sezonu, ali to je dovoljno za drugo mesto u Grupi B.

Izabrane vesti

Nasuprot tome, imaće tim koji dugo nije imao vodeće pozicije. Pogođen komplikovanom ekonomskom i unutrašnjom situacijom, jedan od giganata kontinenta, Independijente, poslednjih godina je bio ograničen na lutanje u sredini tabele. Ovog puta, čini se, nije ništa drugačije, pošto je u prva tri kola zabeležio sva tri ishoda, poraz od Estudijantesa, pobeda nad Arsenalom i nedavni remi s Velezom.

01.30: (3,15) Independijente (2,90) Boka Juniors (2,40)

El Rohosi se vraćaju kući s ciljem da se konačno premeste na pobednički kolosek posle kiselog remija bez golova s Velez Sarsfildom. Trener Eduardo Domingez je svakako uneo nadu Đavolima iz Aveljanede uprkos finansijskoj krizi kluba, ali ova utakmica će biti veliki test za Independijente. Iako nije bio tako loš početak sezone, Crveni tim ulazi u ovaj meč sa zabrinutošću, pošto ima četiri od mogućih devet bodova i nalazi se na 10. mestu u Grupi B. Kvota u Mozzartu na tip 0-2 gola na meču u Aveljanedi je 1,41.

S druge strane, Đenovljani ulaze nadahnuti i raspoloženi u ovaj sukob. Posle pobede nad Rosario Sentralom prošlog vikenda, tim Sebastijana Batalje ima za cilj da ostvare treću pobedu u nizu, koja će im omogućiti da u ovom terminu pokušaju da dođu do vrha, čekajući, naravno i druge rezultate, prvenstveno na ishod meča između vodećeg Estudijantesa i komšijskog Arsenal Sarandija. Boka Juniors je zadržala sjajan učinak u ovom izdanju Liga kupa, toliko da ne znaju kako je izgubiti još od 22. kola argentinskog šampionata. U međuvremenu, tim je osvojio Kup Argentine i Letnji turnir.

Trener Đenovljana za ovaj susret će u startni tim pozvati Markosa Roha, umesto Peruanca Karlosa Zambrana. U napadu, Batalja je odlučio da ukloni Eduarda Salvija iz tima, koji je imao slab učinak u poslednje tri utakmice. Na ovaj način strateg će moći da računa na još jednog veznog igrača, a čovek koji bi mogao da uđe u igru je Aron Molinas. Ako mladi vezista ne uđu u sastav, Dijego Gonzales će nastaviti na svojoj poziciji. U napadu, Dario Benedeto će biti najistureniji u formaciji, dok će mu Sebastijan Vilja biti pratilac. Ovaj 25-godišnji Kolumbijac je s dva gola najbolji strelac ekipe u aktuelnom izdanju Liga kupa Argentine. Takođe je doprineo i sa dve asistencije. Paragvajac Oskar Romero, poslednje pojačanje koje je stiglo u klub ove sezone, neće biti ni na klupi.

Trener Independijentea Eduardo Dominges najavio je dve promene u odnosu na startnu postavu koja je proizašla iz remija bez golova s Velezom. Lukas Rodrigez bi ušao u igru umesto Tomasa Ortegu s leve strane, dok bi na poziciji ofanzivnog veziste Gaston Tonji zamenio Alana Sonjoru. U tom slučaju, Andres Roa bi bio plejmejker, a Leandro Fernandez i Damijan Batalini imali bi ulogu napadača. Dakle, umesto sa jednim ofanzivcem, Domingez planira da Boku napadne sa dva klasična centarfora. U Independijenteu se ističe prisustvo Tomasa Poka. Ovaj 21-godišnji Argentinac jedan je od najperspektivnih mladih igrača Crvenog tima, koji je već postigao svoj prvi gol i nada se da će i dalje imati prilike da trese protivničke preže.

Ako uzmemo u obzir koliko su se puta ove dve ekipe susrele još od doba amaterizma, računamo 195 mečeva. Statistika ide u prilog Boki Juniors, koja je pobedila u 73 navrata, dok je Independijente slavio u 65 duela. Osvrnuvši se samo na poslednji put kada su se sastali u Aveljanedi prošle godine, El Roho je pobedio sa 1:0 u 22. kolu Profesionalne lige, što je ujedno i poslednji zabeležen poraz Boke Juniors.

LIGA KUP ARGENTINE – 4. KOLO

Petak

Urakan - Velez Sarsfild 2:0 (2:0)

/Kandija 38, Sosaro 40/

Defensa i Hustisija - Himnasija La Plata 3:2 (2:1)

/Merensijel 5, Rotondi 44, Tripičio 70 - Taragon 37, Frijas 90+1ag/

Subota

Platense - Banfild 0:1 (0:1)

/Galopo 44/

Rosario - Godioj Kruz u toku

Kolon - Barakas u toku

23.15: (3,05) Aldosivi (3,00) Kordoba Santijago (2,40)

Nedelja

01.30: (3,15) Independijente (2,90) Boka Juniors (2,40)

21.00: (1,82) Estudijantes (3,30) Arsenal Sarandi (4,40)

21.00: (3,20) Sarmijento (3,00) Union Santa Fe (2,30)

23.15: (1,53) River Plejt (3,70) Rasing (6,25)

Ponedeljak

01.30: (1,95) Argentinos Juniors (3,25) San Lorenco (3,80)

23.15: (2,25) Taljeres (3,00) Njuels Old Bojs (3,30)

Utorak

01.30: (2,30) Lanus (3,05) Tigre (3,15)

Sreda

01.30: (2,15) Atletiko Tukuman (3,05) Patronato (3,50)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

ArgentinaLiga kup ArgentineIndependijenteBoka juniorsJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara