Ben Vajt, Ruben Neves i Hoakin Korea (©Reuters)
Ben Vajt, Ruben Neves i Hoakin Korea (©Reuters)

Arsenal: Engleski reprezentativac prioritet, poslata ponuda u Rim, tri opcije za Džakino mesto u sredini

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.06.21. | 13:46

Ekipa iz Severnog Londona je zainteresovana za štopera Brajtona Bena Vajta, kao i za ofanzivca Lacija Hoakina Koreu. Granit Džaka je na izlaznim vratima, tri igrača su u igri da ga zamene

Posle sezone za zaborav, jedne od najlošijih u poslednjih 25 godina, Arsenal mora dobro da osmisli plan za letnji prelazni rok. Praktično više nema prava na grešku, a mora i veliki broj njih da ispravi. Među prvima bi klub mogao da napusti Granit Džaka, pa je potrebno i pronaći adekvatnu zamenu za švajcarskog reprezentativca: čoveka koji će se uklopiti u sredini sa Tomasom Partijem. Tri imena su u igri, ali se čini da je prioritet uprave angažovanje štopera, tačnije engleskog reprezentativca Bena Vajta iz Brajtona. Ofanzivu bi mogao da pojača Hoakin Korea iz Lacija, mada bi novi trener Nebeskoplavih Mauricio Sari da ga zadrži.

15.00; (3,60) Vels (2,95) Švajcarska (2,30)

Izabrane vesti

Da krenemo redom, od čoveka koji je naprasno postao prioritet kluba sa Emirejtsa. Vajt je svoj potencijal pokazao u dresu Lidsa pod palicom Marsela Bjelse. Nije uspeo Argentinac da ga zadrži posle pozajmice, Brajton je odbijao brojne ponude za talentovanog centralnog defanzivca. Ostao je na kraju u redovima Galebova i pod palicom Grejema Potera nastavio svoj uspon u engleskom fudbalu. Odigrao je jako dobru sezonu, neretko dobijao priliku da zaigra i u veznom redu, što je još jedna potvrda njegovh tehničkih sposobnosti. Kao nagrada stigao je poziv selektora Gereta Sautgejta za Evropsko prvenstvo (zamenio povređenog Trenta Aleksander Arnolda).

Sa 23-godine je pokazao i zavidnu zrelost, retko greši, dobro se nosi sa pritiskom i presingom i najjačih timova na Ostrvu. Nema sumnje da je pred njim velika budućnost, a Tobdžije su voljne da budu deo nje. Vajt je ugovorom za Brajton vezan do leta 2024. godine, ali sastav sa Ameks stadiona ga neće zadržavati po svaku cenu. Procena je da bi Vajt mogao da ide za sumu između 45.000.000 i 60.000.000 evra. Teško da će Tobdžije to uspeti da ponude, ali prostora za dogovor postoji.

Mikel Arteta je jasno stavio do znanja upravi da želi desnog štopera, na listi želja bio je i Žil Kunde iz Sevilje, ali su u klubu ipak rešili da se okrenu ka Vajtu. Ostaje pitanje šta će biti sa Vilijamom Salibom. Mladi francuski štoper se vraća sa pozajmice, odigrao je odlično u dresu Nice u Ligi 1, pa se pretpostavljalo da će se boriti za mesto pod suncem na severu engleske prestonice.

Pored Vajta, Arsenal pri vrhu liste prioriteta ima i angažovanje zamena za Džaku. Švajcarac bi mogao da bude unovčen, a za njegove usluge je zainteresovana Roma. Žoze Murinjo bi voleo da ga vidi na Olimpiku, a jasno je da će uprava kluba iz Rima pokušati da ispuni želju novom treneru. Tako se Ruben Neves našao na radaru Gunera, s ozbirom da su Vulvsi spremni da unovče jednog prvotimca, kako bi novom šefu struke Brunu Lažu obezbedio sredstva da skroji ekipu po svom ukusu.

Ipak, s ozbirom da bi portugalski reprezentativac mogao da bude preskup za Tobdžije (procena je oko 40.000.000 evra), posebno zbog činjenice da će morati da izdvoje veliku svotu novca za Vajta, razmišlja se u Severnom Londonu i o drugim opcijama. Jedna od njih je i 21-godišnji fudbaler Anderlehta Alberta Sambi Lokonga. Iako je jako mlad, odigrao je svoju četvrtu sezone u dresu kluba iz Brisela. Upisao je dosad 57 takmičarskih nastupa i postigao dva pogotka za belgijskog velikana. Prošao je kadetsku, juniorsku i omladinsku selekciju Crvenih đavola, a dobio je i poziv za seniorski tim.

Lokonga je već neko vreme na radaru Tobdžija, a procena je da će njegovo angažovanje biti isplativije za klub iz Londona. Treća opcija je američki reprezentativac iz Lajpciga Tajler Adams, ali je on u ovom trenutku samo alternativa za prva dva rešenja.

Nije to sve od Arsenalovih želja, jer Arteta želi da ojača i ofanzivnu liniju. Prema pisanju italijanskih medija, sastav sa Emirejtsa je zainteresovan za ofanzivca Lacija Hoakina Koreu. Argentinac se odlično snašao u dresu Nebeskoplavih, iza sebe ima 117 nastupa i 30 pogodaka. Skrenuo je bivši igrač Sevilje pažnju brojnih klubova, a Tobdžije su navodno poslale i prvu ponudu tešku 20.000.000 evra za njegove usluge. Lacio navodno traži 15.000.000 više, dok se ističe i da bi novi trener kluba Mauricio Sari da ga zadrži na Olimpiku.

Po svemu sudeći priliku da se dokaže će u Severnom Londonu dobiti i Edi Nketija. Prema pisanju Atletika sprema se novi ugovor za mladog napadača.



tagovi

letnji prelazni rok 2021Ben VajtHoakin KoreaRuben NevesAlbert Sambi LokongaTajler AdamsEdi NketijaGranit Džaka

Obaveštavaj me

Arsenal
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara