Zaslužena radost Arsenala (©Reuters)
Zaslužena radost Arsenala (©Reuters)

Arsenal spasao sezonu, Obamejanava majstorija vredna FA kupa i Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.08.20. | 20:35

Čelsi zadesilo previše pehova, pa mu ni vođstvo nije mnogo značilo...

Pretilo je da će to biti sezona za potpuni zaborav, jedna od najlošijih u poslednjih 30 godina, ali Arsenal se na Vembliju nekako izborio za prelaznu ocenu. U reprizi svelondonskog finala iz 2017, u borbi za najstariji trofej na svetu, Tobdžije su posle preokreta tukle Čelsi sa 2:1 (baš kao pre tri godine) i tako izbegle sudbinu poslednje generacije slavnog kluba (1995) koja nije uspela da izbori izlazak u Evropu.

Najveće zasluge za 14. trofej FA kupa idu kapitenu Pjer Emeriku Obamejanu, tvorcu ovog preokreta. Iskusni Gabonac prvo je anulirao prednost Plavaca (Kristijan Pulišić, 6. minut), da bi polovinom drugog dela posle sjajnog driblinga "izlomio kičmu" Kurtu Zumi pa šmekersi bocnuo preko Vilija Kabaljera. Na taj način Obamejan je još jednom pokazao da je najveća vrednost ovog sastava i da Arsenal mora da učini sve kako bi sprečio njegov odlazak.

Izabrane vesti

Čestitke idu i na račun Mikela Artete koji je izvukao maksimum iz ove ekipe. U poslednjih nekoliko nedelja Tobdžije su nadvisile tri učesnika Lige šampiona - Mančester Siti, Liverpul i evo večeras Lampardov Čelsi. I svi su oni bili veliki favoriti u tim duelima.

Čelsi je primarni cilj ispunio, obezbedio je plasman među 32 najbolja kluba Evrope, tako da mu ovaj neuspeh neće teško pasti, međutim trijumf Arsenala doveo je do novih pomeranja kada govorimo o engleskim predstavnciima u evrokupovima. U najkraćem - najveći gubitnik je Vulverhempton, pošto je izvisio za Ligu Evrope, dok će Tobdžije zajedno sa Lesterom u grupnu fazu. U kvalifikacije za LE moraće Murinjov Totenhem...

Koliko je idealno krenulo za četu Frenka Lamparda, toliko je finiš bio loš. Preciznije, kako je vreme odmicalo dešavao se maler za malerom. Tako je u drugom planu ostala divna akcija kod tog prvog pogotka Pulišića...

Kapiten Sezar Aspilikueta zabrljao je u 27. minutu što nije ranije pustio Obamejana. Dozvolio je da ga ovaj uvuče u šesnaesterac i tek onda padne. Potom se Aspilikueta povredio i tako su započele velike muke za Plavce. Uslediće povreda Kristijana Pulišića, drugi pogodak Obamejana i preokret, a onda i crveni karton za Matea Kovačića.

Kao da sve to nije bilo dovoljno na kraju je tešku povredu doživeo i Pedro, pa Čelsi nije imao ni snage - a utisak je ni dovoljno volje - da u poslednjim trenucima, sa samo osmoricom u polju, krene na sve ili ništa. Generalno gledano momci sa Stamford Bridža nisu bili na svom nivou u drugom poluvremenu, gotovo da nisu uspeli da ozbiljnije ugroze Martineza, pa se može konstatovati da trofej potpuno zasluženo ide u ruke Pjer Emerika Obamejana i njegovih saigrača.

Ostaće kao crtice sa ovog velikog finala da je Obamejan (31) najstariji igrač Arsenala što je postigao gol u finalu FA kupa još od 1932, odnosno da je Kristijan Pulišić najmlađi strelac u finalima još od Kristijana Ronalda 2004. godine. I prvi Amerikanac koji je imao tu čast da trese mrežu u najstarijem takmičenju na svetu. 

U borbi za novi Čeriti šild trofej sastaće se, dakle, šampion Liverpul i osvajač FA kupa Arsenal. Već je poznat i datum. Meč će biti odigran 29. avgusta.


tagovi

FA kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara