(©AFP)
(©AFP)

Arsenal u visinama Anda traži izlazak iz grupe, Kilijevi Nitkovi pretapaju čelik

Vreme čitanja: 9min | sre. 19.05.21. | 22:55

Kopa Sudamerikana: Večeras na programu šest utakmica drugorangiranog takmičenja u Južnoj Americi

Stanje u grupi C Kopa Sudamerikane i dalje je neizvesno, jer i posle četiri odigrana kola sve četiri ekipe i dalje imaju šanse za prolazak u narednu rundu, pa je meč između Horhea Vilstermana i Arsenala iz Sarandija, koji je na programu noćas (00.15) veoma važan za rasplet situacije, koja će postati mnogo jasnija nakon njihovog duela.

Bolivijski tim je na samom dnu grupe C, sa samo dva boda, na poziciji isper nalazi se njihov noćašnji rival Arsenal sa pet, dok prvo mesto dele brazilska Seara i Bolivar sa po šest osvojenih bodova.

Izabrane vesti

Domaći sastav u ovaj meč ulazi za nijansu ohrabrenija u odnosu na prethodne susrete, jer je u proteklom kolu nacionalnog prvenstva uspelo da na gostovanju rezultatom 5:2 savlada ekipu Olvejz Redija, prošlogodišnjeg šampiona Bolivije i učesnika ovosezonskog izdanja Kopa Libertadores. Ipak Avijatičarima su šanse za prolazak u narednu rundu minimalne, a pored pobeda koje su im neophodne u poslednja dva kola, da bi se našli na prvom mestu, potrebno je i da nijedna od preostale tri ekipe ne ostvari pobedu. Utakmica će se odigradi na stadionu Feliks Kaprijales u Kočabambi, smeštenom na više od 2.500 metara nadmorske visine, a glavni za deljenje pravde na ovom meču zadužen je kolumbijski arbitar Karlos Betankur.

Iako je Arsenal posle trienaest odigranih kola, završio na samom dnu zone A, argentinskog Liga Kupa, sa samo 12 osvojenih bodova, u poslednje vreme im i ne ide tako loše i trenutno su u dobroj formi, jer su na poslednjih osam utakmica u svim takmičenjima izgubili samo dva puta, uz tri remija i isto toliko pobeda. Na kraju krajeva i dalje su igri za sledeću fazu Kopa Sudamerikane, jer sa pet osvojenih bodova zaostaju samo jedan bod za vodećim dvojcem u grupi.

Pored toga, prvi duel ovih ekipa, tim iz okruga Sarandi u Buenos Ajresu, rešio je u svoju korist rezultatom 3:0. U slučaju ponovnog trijumfa, ovoga puta na strani, Arsenal bi čak mogao i do vrha, ako Seara i Bolivar remiziraju ili bi zavisili od sopstvenog ishoda u poslednjem meču ako bolivijski tim sutra uveče savlada brazilskog predstavnika, jer će upravo Nebeskoplavi iz La Paza gostovati na stadionu Hulio Umberto Grondona u poslednjem kolu grupne faze.

00.15: (2,10) Vilsterman (3,25) Arsenal Sarandi (3,35)

Bez Džonatana Kandija i Ramona Lune koji su izolovani zbog pozitivnog testa na kovid-19, u timu Vijaduktosa neće se naći ni Nikolas Marika, zbog povrede kolena desne noge, ali se u sastav ponovo vraća vezista Emilijano Mendez. Arsenal će se pored Vilstermana suočiti i sa ekstremnom visinom, koja je odvajkada bila prednost bolivijskih ekipa. Na straini Avijatičara, koje sa klupe predvodi argentinac Dijego Kagna, neće biti njegovog sunarodnika Patrisija Rodrigeza, suspendovanog zbog gomilanja žutih kartona.

Prethodne noći Bragantino je minimalnim rezultatom na gostovanju u Kordobi savladao Taljeres, i time zauzeo vodeće mesto u grupi G Kopa Sudamerikane. Za sada je poznato samo jedno, ovim porazom argentinski predstavnik ostao je bez ikakve šane da se nađe u narednoj rundi takmienja. Drugi susret u sklopu petog kola ove grupe na programu je noćas (00.15), kada se na stadionu Banko del Pacifiko Kapvelj u Gvajakilu budu sastali domći Emelek i kolumbijski predstavnik Deportes Tolima.

Emelek je sinoćnim trijumfom Bragantina u Kordobi, pao na drugo mesto sa sedam bodova, dok se njegov noćašnji rival iz Ibagea nalazi na začelju grupe sa tri osvojena boda iz isto toliko remija, ali i dalje sa matematičkom mogućnošću da se nađe u eliminacionoj fazi takmičenja.

Elektrikosima je neophodna pobeda kako bi se vratili na vodeće mesto i što je najbitnije, kako bi u poslednjem kolu sami odlučivali o svojoj sudbini kada na ovom istom stadionu bude gostovala već otpisana ekipa Taljeresa. Tim koji predvodi Ismael Reskalvo, zadržao se kao lider u ekvadorskom prvenstvu, nakon što je prethodnog vikenda minimalnim rezultatom savladao sugradsku ekipu Gvajakil Sitija. Međutim, njih tek očekuje gradski klasik sa Barselonom koja ih prati u stopu sa dva boda zaostatka, ali i pored zadovoljavajućih rezultata, osetan je pad u formi i učinku na poslednjim susretima, što je već počelo da izaziva nelagodu među njihovim navijačima.

U timu Elektrikosa za ovaj susret neće moći da računaju na glavnog defanzivca, argentinca Anibala Legizamona, koji je isključen u prošlom kolu na gostovanju u Bragansi, kao i na najboljeg strelca ekipe urugvajca Fakunda Barsela.

00.15: (1,75) Emelek (3,40) Deportivo Tolima (4,70)

Sa druge strane Deportes Tolima, bolje prolazi na državnom prvenstvu Apertura, nego na međunarodnoj sceni, gde još uvek ima bar matematičke šanse da se nađe u narednoj fazi takmičenja, ali samo ako u poslednja dva kola obezbedi ubedljive pobede, a vodeće dve ekipe u istom period ne osvoje nijedan bod.

Ipak, videlo se već od samog starta da je Ernan Tores rešio da žrtvuje učešće u Sudamerikani zarad nacionalnog šampionata, u kom je njegov sastav dospeo do polufinala gde ih čeka okršaj sa La Ekidadom. Šanse za pehar umnogome su se povećale, znajući da su neki od velikana poput Atletiko Nasionala, prošlogodišnjeg šampiona Amerike iz Kalija, kao i Independijentea iz Santa Fea, već ispali iz trke za titulu. 

U prvom susretu ovih ekipa odigranom u Limi, prestonici Perua, a sve zbog sve učestalijih nemira i protesta koji su zahvatili Kolumbiju, viđena je podela bodova pri rezulatau 1:1.

Trenutna situacija u grupi A Kopa Sudamerikane je složela, ali meč između Rosario Sentrala i Uačipata, koji je na program noćas (02.30) mogao bi stvari da učiniti jasnijim u ovoj grupi.

Nakon četiri odigrana kola čileanski Proizvođači čelika, nalaze se na liderskoj poziciji sa osam osvojenih bodova, ali ih u stopu prate Nitkovi iz Rosaria sa sedam, dok je paragvajski klub 12. Oktobar treći sa pet, ali i dalje sa izglednim šansama da se nađe u narednoj rundi takmičenja. Začelje grupe pripada razočaravajućem San Lorencu, koji je do sada ostvario tek jedan bod i koji je ostao bez šanse za nastavak takmičenja.

Tim koji predvodi argentinski stručnjak Huan Hose Luvera, neporažen je u dosadašnjem delu takmičenja, sa dva remija ostvarena na svom stadionu KAP u Talkavanu i dve gostujuće pobede. Tako Uačipato dolazi u Argentinu posle velike pobede na strani protiv paragvajskog 12. Oktobra, koja im je omogućila da se pozicioniraju u vrh grupe i sa pravom opcijom za napredovanje. Ako uspeju da ostvare trijumf, jednom nogom već bi se našli u eliminacionj fazi, a ako 12. Oktobar na sutrašnjem meču ne savlada San Lorenco, i definitivno bi osigurali učešće u narednoj rundi. U slučaju nerešenog rezultata, Čelični tim bi u poslednjem kolu i dalje sve konce držao u svojim rukama.

S toga je meč između Sentrala i Uačipata od vitalnog značaja, posebno za argentinski sastav predvođen Kristijanom Kilijem Gonzalesom, kojem je potrebna pobeda, kako bi u poslednje kolo grupne faze ušao sa prvog mesta i u potpunosti zavisio od sopstvenog učinka protiv paragvajskog predstavnika, dok bi u tom slučaju Stilersi kod kuće morali da savladaju San Lorenco, što im opet ne bi garantovalo prolaz u narednu fazu takmičenja. Nitkovi iz Rosaria dočekaće Proizvođače čelika, nakon što su kao gost uspeli da savladaju San Lorenzo rezultatom 2:1.

Nakon što su eliminisani iz argentinskog Liga Kupa, tim iz Rosarija u potpunosti je usredsređen na dobijanje jedine karte u grupi za prolazak u osminu finala i povratak važnosti kluba na međunarodnoj sceni. Sa druge strane Uačipato nije baš najsjajnije započeo novu sezonu u čileanskom šampionatu, gde se posle pet odigranih kola nalaze na 14. mestu sa šest osvojenih bodova i samo jednom ostvarenom pobedom, uz tri remija i jednim porazom.

Meč će se odigrati na stadionu Florensio Sola u južnoj zoni Buenos Ajresa, inače domu Atletiko Banfilda. Duel se preselio iz Rosaria i sa Džina Arojita u prestonicu Argentine, jer je Nacionalna uprava civilnog vazduhoplovstva zabranila unutrašnjim aerodromima da primaju međunarodne letove, a prema propisima KONMEBOL-a, gostujuće delegacije ne smeju biti udaljene više od 150 km od mesta na kom će se održati susret.

Brazilski Atletiko Paranaense i peruanski Melgar sastaće se noćas (02.30) u sklopu petog kola Kopa Sudamerikane na Areni da Baišada u Koritibi, glavnom gradu savezne države Parana.

Uprkos tome što je peruanski predstavnik pretrpeo poraz u prethodnom kolu na gostovanju u Kitu, na meču gde je ekvadorski Aukas, zabeležio prve bodove, vremena za kajanje nema. Popularni Domino, kako glasi nadimak kluba iz Arekipe, zadržao se na vodećoj poziciji u grupi D, sa devet osvojenih bodova, ali samo zahvaljujući razlici od jednog gola više, jer isti broj bodova poseduje i brazilski predstavnik,

Međutim, ono što zabrinjava jeste da je Melgaru to bio treći uzastupni poraz u svim takmičenjima, dva je pretrpeo u državnom prvenstvu, gde se nakon osam odigranih kola nalazi na začelju Zone A, sa tek šest osvojenih bodova. Šta više, Domino nije pobedio na poslednjih šest mečeva u peruanskoj Aperturi, gde su zabeležili dva nerešena ishoda i čak četiri poraza. Izgleda da Rijonegrosi nisu u stanju da se nose sa opterećenjem koje zahteva međunarodno takmičenje, gde su na posletku i tu doživeli poraz, iako su poveli golom Bernarda Kueste, Aukas se vratio i rezultatom 2:1 zabeležeio ne samo prvu pobedu, već i jedine bodove u dosadašnjem delu takmičenja, koji mu ipak ništa ne znače, a meč sa Metropolitanosom koji je takođe na programu noćas u istom terminu (02.30) imaće samo revijalni karakter.

02.30: (1,37) Paranense (4,40) Melgar (8,00)

Tokom poslednjih mesec dana trener peruanskog stastava Nestor Lorenco, morao je da nastupa sa dva različita tima, kako bi njegovi igrači uspeli da se odmore. S tim u vezi on je prokomentarisao: “Već više od mesec dana igramo dve utakmice sedmično, i čini mi se da smo pomalo umorni. Ipak, u Brazilu nam je cilj da pobedimo”.

Melgar je već jednom uspeo da savlada Paranaense, kada je u prvom okršaju ovih ekipa na stadionu Monumental Virhen de Čapi u Arekuipi, domaći sastav slavio minimalnim rezulatom i golom Kristijana Bordakahara u 50. minutu susreta. Ako i noćas uspeju da ostvare trijumf, ovoga puta na strani, jednom nogom našli bi se u eliminacionoj fazi, a u poslednjem kolu, bio bi im dovoljan i remi protiv venecuelanskog Metropolitanosa.

Sa svoje strane Paranaense u ovaj susret ulazi sa namerom da se osvete za poraz u Peruu i konačno zasednu na vrh grupe, da bi u poslednjm kolu, koje takođe igraju kod kuće, protiv Aukasa, zavisili isključivo od samih sebe. Furakao je u saveznom šampionatu Paranaense posle jedanaest odigranih kola završio na trećem mestu, i predstoji mu četvrtfinalni duel sa Paranom koja je u plej-of ušla sa šeste pozicije na tabeli.

Tim iz Koritibe koji predvodi Paulo Autuori trenutno se nalazi na deobi prvog mesta u grupi D Kopa Sudamerikane, sa istim brojem bodova kao i Melgar, pa se zbog toga smatra da je neophodno iskoristiti prednost lokaliteta za ovu utakmicu i osamiti se na čelnoj poziciji sa 12 bodova.

KOPA SUDAMERIKANA - 5. KOLO

Grupa B

Sreda

Independijente - Baija 1:0 (0:0)

/Anderson 83AG/


Grupa E

Sreda

River Plejt Asunsion - Penjarol 2:1 (1:0)

/Grasete 10, Kabaljero 90+3 - Alvarez 53/


Grupa G

Sreda

Taljeres - Bragantino 0:1 (0:1)

/Žunio 28/

Četvrtak

00.15: (1,75) Emelek (3,40) Deportivo Tolima (4,70)


Grupa F

Četvrtak

00.15: (2,10) Gojanense (3,20) Libertad (3,45)


Grupa C

Četvrtak

00.15: (2,10) Vilsterman (3,25) Arsenal Sarandi (3,35)


Grupa D

Četvrtak

02.30: (1,37) Paranense (4,40) Melgar (8,00)

02.30: (1,43) Aukas (4,20) Metropolitanos (7,00)


Grupa A

Četvrtak

02.30: (1,67) Rosario (3,45) Uačipato (5,20)


PIŠE: Đorđe Radonjić


tagovi

Kopa SudamerikanaRosario SentralUačipatoEmelekArsenal SarandiDeportes TolimaHorhe VilstermanMelgarAtletiko Paranense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara